Την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν ενωμένοι στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου για τη δόξα του Χριστού και της Εκκλησίας και για την προαγωγή του Ελληνισμού της πέμπτης ηπείρου διατράνωσαν «εν ενί στόματι και μία καρδία» οι συμμετέχοντες στη 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας κατά την έναρξη των εργασιών αυτής στο Σύδνεϋ τη Δευτέρα.
Στην πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ανταποκρίθηκαν περισσότεροι από 650 αντιπρόσωποι κοινοτήτων και κληρικοί, από όλη την αυστραλιανή επικράτεια – αριθμός ιστορικά πρωτόγνωρος και σχεδόν τριπλάσιος από εκείνον της 11ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως, η οποία είχε πραγματοποιηθεί το έτος 2013.
Εμφανώς συγκινημένος από την αθρόα συμμετοχή, ο Σεβασμιώτατος κατά την εναρκτήρια ομιλία του έκανε λόγο για «μεγάλη και ιστορική ημέρα» για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας. Δοξάζοντας τον Θεό που τον αξίωσε να συγκαλέσει, για πρώτη φορά ως Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Κληρικολαϊκή Συνέλευση και αφού μνημόνευσε μετ’ ευγνωμοσύνης όλους τους προκατόχους του, κατέθεσε εμφατικά την υπόσχεση να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο ο θεσμός των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων και να λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια, όπως είχε αποφασιστεί.
«Έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι ο θεσμός αυτός είναι χρήσιμος και απαραίτητος για τη ζωή της Εκκλησίας, καθώς αναδεικνύεται και διά του τρόπου αυτού η ενότητα και η ομοψυχία του Εκκλησιαστικού Σώματος και καταρρίπτονται οι όποιες σκέψεις και απόψεις για διάσταση μεταξύ Κλήρου και Λαού», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τους επισήμους προσκεκλημένους από το εξωτερικό, με πρώτον τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα, ο οποίος εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως και απηύθυνε θερμό χαιρετισμό.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η προβολή βιντεοσκοπημένου μηνύματος του Οικουμενικού Πατριάρχου, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Παναγιωτάτου με λόγους ευχαριστίας για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και τον ίδιο προσωπικά. Παρακάλεσε τον κ. Νικήτα να μεταφέρει τα υιικά αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και την αταλάντευτη αφοσίωσή του στον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο και στο πανσέβαστο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Πέραν του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας τιμούν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους οι εξ Ελλάδος Αρχιερείς Μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Πέτρας κ. Γεράσιμος και Ρεθύμνης κ. Πρόδρομος. Αφού ευχαρίστησε όλους για τον κόπο του μακρινού ταξιδιού, στον οποίο υπεβλήθησαν, ο κ. Μακάριος απηύθυνε προσκλητήριο συστράτευσης στους εξ Αυστραλίας μετέχοντες, κληρικούς και λαϊκούς. «Όλους σας καλωσορίζω με πολλή αγάπη και σας καλώ σε συστράτευση συνεργασίας και ενότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι στην εναρκτήρια συνεδρία της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως, η οποία έχει ως θέμα «Ἐν τ ῇἘκκλησίᾳ περιπατεῖτε» και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου του Αγίου Σπυρίδωνος στο Σύδνεϋ, παρέστησαν οι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μελόης Αιμιλιανός, Σινώπης Σιλουανός, Σωζοπόλεως Κυριάκος, Μαγνησίας Χριστόδουλος, Κερασούντος Ευμένιος και Χαριουπόλεως Βαρθολομαίος, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης.
Στις εργασίες της Συνελεύσεως, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, εκτός των ειρημένων προσώπων συμμετέχουν οι Πρεσβύτεροι, Διάκονοι, Μοναχοί και Μοναχές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων των Ενοριών και Κοινοτήτων, οι Πρόεδροι και αντιπρόσωποι των ευαγών Καθιδρυμάτων της τοπικής Εκκλησίας, καθώς επίσης ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας Δρ Φίλιππος Καριατλής, καθηγητές και λοιποί εκπρόσωποι της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου, Διευθυντές, Διδάσκαλοι και μαθητές των ελληνορθοδόξων σχολείων και εκπρόσωποι της Νεολαίας.
Ανακήρυξη Αγίου Παϊσίου σε Προστάτη της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας
Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης ένας μεγάλος και λαοφιλής σύγχρονος Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον οποίο ιδιαίτερα ευλαβείται ο φιλόχριστος λαός της πέμπτης ηπείρου ανακηρύχθηκε Προστάτης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
Ο Αρχιεπίσκοπος προέβη στην ανακήρυξη, έμπλεος συγκινήσεως κατά την εισηγητική ομιλία του στο πλαίσιο της 12ης Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως της Αρχιεπισκοπής. Κάνοντας λόγο για «έναν δικό μας Άγιο» και υπενθυμίζοντας την ευλογημένη επίσκεψη του Αγίου Παϊσίου στην Αυστραλία το έτος 1977, επισήμανε πως το απολυτίκιό του θα ψάλλεται εφεξής σε κάθε Θεία Λειτουργία, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της τοπικής Εκκλησίας, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα ολοκληρώσεως των εργασιών της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως, οπότε θα τελεστεί αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ.
Αναλυτικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος στη σχετική τοποθέτησή του υπογράμμισε: «Επειδή η σημερινή ημέρα είναι ιστορική, θέλω να τη θυμόμαστε όλοι και να χαραχθεί με χρυσά γράμματα στις δέλτους της ιστορίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας. Γι’ αυτό, σας παρακαλώ να φέρετε στη σκέψη σας έναν δικό μας Άγιο, τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος επισκέφθηκε την Αυστραλία μαζί με τον Οσιότατο Προηγούμενο της Μονής Ιβήρων, τον π. Βασίλειο. Καταγράφεται, μάλιστα, και ένα θαύμα θεραπείας καρκινοπαθούς που επιτέλεσε ο Άγιος Παΐσιος ενόσω ήταν εδώ στην Αυστραλία.
Ανακηρύσσω λοιπόν σήμερα τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, πάτρωνα, φύλακα και προστάτη της Αυστραλίας και της Αρχιεπισκοπής μας. Την Τετάρτη θα ψάλουμε για πρώτη φορά το Απολυτίκιό του, το οποίο θα ψάλλεται από τούδε και εις το εξής σε κάθε Θεία Λειτουργία, μετά το Απολυτίκιο του Ναού. Το Απολυτίκιο του Αγίου θα ψάλλεται εις αιώνας αιώνων εδώ στην πέμπτη ήπειρο».
