Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 23:48

Βατόπουλος για Εκκλησίες: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος από τον συνωστισμό παρά από τη Θεία Κοινωνία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Τη δική του επιστημονική θέση για το θέμα της Θείας Κοινωνίας εξέφρασε το απόγευμα της Δευτέρας ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kontra.

Σε ερώτηση του παρουσιαστή με το κατά πόσο τον ανησυχεί το θέμα της Θείας Κοινωνίας που μέχρι τώρα έχει μείνει εκτός του δημόσιου διαλόγου, ο καθηγητής μικροβιολογίας σημείωσε πως “περισσότερο είναι θέμα συνωστισμού στις εκκλησίες και o οποίος νομίζω ότι έχει αντιμετωπιστεί”.

Παίρνοντας αφορμή από την παραπάνω απάντηση του κ. Βατόπουλου ο δημοσιογράφος ρώτησε: “δεν είναι θέμα χρήσεως του ιδίου σκεύους;”, με τον καθηγητή να απαντά πως “αυτό για μένα έχει σαφώς λιγότερο επιδημιολογικό κίνδυνο” και πρόσθεσε πως “ο βασικός κίνδυνος είναι ο συνωστισμός που αντιμετωπίζεται με το αραίωμα των ανθρώπων, με τις μάσκες και με την προτροπή προς τις ευπαθείς ομάδες να παρακολουθούν τη λειτουργία από το σπίτι τους και να μην πηγαίνουν στην εκκλησία”.

Κληθείς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς είναι επιδημιολογικά μικρότερος ο κίνδυνος να χρησιμοποιείς το ίδιο σκεύος με κάποιον άλλο, ο καθηγητής μικροβιολογίας ανέφερε πως “δεν είναι τροφιμογενές νόσημα, είναι με την αναπνοή και με τα σταγονίδια” και συμπλήρωσε πως “άρα δεν μεταδίδεται πίνοντας κάτι, αλλά αναπνέοντας κάτι”.

Επανερχόμενος στο θέμα της Θείας Κοινωνίας ο δημοσιογράφος και ζητώντας μια πιο συγκεκριμένη τοποθέτηση από τον κ. Βατόπουλο τον ρωτά, “δεν μένουν σταγονίδια στο κουταλάκι από τον ένα στον άλλο και στον επόμενο που θα έρθει;”, με τον καθηγητή να απαντά πως “τα τρώμε τα σταγονίδια που μένουν στο κουτάλι δεν τα εισπνέουμε”, ενώ κλείνοντας τη συζήτηση αυτή ξεκαθάρισε πως “ο κίνδυνος υπάρχει, εγώ δεν αμφισβητώ ότι είναι ανθυγιεινό (σημ.: η χρήση της κοινής λαβίδας) σε καμία περίπτωση, απλώς λέω ότι το πρόβλημα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί κανείς είναι ο συνωστισμός ο οποίος είναι σημαντικότερος κίνδυνος”.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΤΟ 04:30

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ