Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 5:43

ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΒΙΩΣΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

Σταγών: Η παράνοια και ο ναρκισσιστικός εγωισμός του ανθρώπου τον οδήγησαν να σκοτώνει άλλους ανθρώπους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Χοροστατούντος του μητροπολίτη Σταγών Θεοκλήτου τελέστηκε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης η ακολουθία των παθών στον μητροπολιτικό ναό του αγίου Βησσαρίωνος στην Καλαμπάκα.

Αρκετοί ήταν οι πιστοί που προσήλθαν με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για να παρακολουθήσουν με ευλάβεια τα δώδεκα ευαγγέλια και την περιφορά του εσταυρωμένου, βιώνοντας παράλληλα τα γεγονότα των παθών του κυρίου μέσα από τα τελετουργικά δρώμενα της κατανυκτικής αυτής ακολουθίας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Παίρνοντας αφορμή από την ακολουθία των παθών, ο κ. Θεόκλητος σημείωσε πως «μέσα από τις περικοπές των δώδεκα ευαγγελίων βλέπουμε ζωντανά όλη την ιστορία της σταυρώσεως του Ιησού. Το πως και γιατί σταύρωσαν τον Ιησού αφού πρώτα τον βασάνισαν».

Αναφερόμενος ειδικά στο πρώτο μεγάλο ευαγγέλιο που μιλάει για την αγάπη, ο μητροπολίτης Σταγών τόνισε πως η αγάπη είναι πολύ μεγάλο πράγμα αφού για να αγαπάς πρέπει να θυσιάζεις τον ίδιο σου τον εαυτό και τις συνήθειές σου. «Για να μπορέσεις να συμβιώσεις και να συγκατοικήσεις πρέπει να υποχωρείς, να ξέρεις να κάνεις πίσω αλλά και να δέχεσαι τον άλλον όπως είναι, γιατί έτσι είναι η αγάπη. Μόνο μέσω της αγάπης και της καλοσύνης θα διορθώσεις τον άλλον αφού όλοι οι άλλοι τρόποι αποτυγχάνουν».

Όπως επεσήμανε μάλιστα εμείς οι άνθρωποι όμως είμαστε αγνώμονες, αχάριστοι και μερικές φορές διεστραμμένοι. «Δεν σεβόμαστε την καλοσύνη και την θεωρούμε αδυναμία αλλά και την αγάπη ηλιθιότητα», διευκρινίζοντας συγχρόνως πως η ιστορία του Χριστού με τα πάθη που υπέστη, «είναι μία ιστορία όλων μας με τα γεγονότα αυτά να ζωντανεύουν σήμερα στο ευαγγέλιο».

Έχοντας ωστόσο τη σκέψη του στους ανθρώπους που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου, ο κ. Θεόκλητος ξεκαθάρισε πως, «η παράνοια του ανθρώπου, ο ναρκισσιστικός εγωισμός, τα οικονομικά συμφέροντα, η μισαλλοδοξία και η υπερηφάνεια οδήγησαν ανθρώπους να σκοτώνουν άλλους ανθρώπους. Το αίμα των ανθρώπων αυτών φτάνει μέχρι την πατρίδα μας για αυτό σήμερα να κάνουμε μία προσευχή παραπάνω μέσα από την καρδιά μας, ώστε να σταματήσει αυτός ο πόλεμος που άδικα σκοτώνει τόσους ανθρώπους», σημείωσε.

Ο μητροπολίτης Σταγών συμπλήρωσε πως στην προσευχή δεν χρειάζονται λόγια πολλά αλλά μόνο ένας λόγος. «Αυτός ο λόγος όμως πρέπει να βγαίνει μέσα από την καρδιά μας και την ψυχή μας. Να είναι λόγος πίστεως και λόγος αγαθός», ενώ κλείνοντας ευχήθηκε «το φως της αναστάσεως που θα έρθει να φωτίσει το μυαλό και τις καρδιές όλων μας».

Να σημειωθεί ότι στην ακολουθία των παθών μεταξύ άλλων παρευρεθεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ