Πέμπτη 2 Μαΐου 2024 | 1:01

Σερρών: «Η απ΄ αιώνων ελληνικωτάτη Μακεδονία είναι γεμάτη από τάφους αγίων και ηρώων»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στα πρόσωπα των αγίων Νεομαρτύρων, τα οποία και χαρακτήρισε ως «δυνατά φώτα», τα οποία φώτισαν παρακλητικά το ασέληνο σκοτάδι της οθωμανικής τυρρανίας και σκλαβιάς, αναφέρθηκε από την Όσσα Λαγκαδά ο τοποτηρητής της χηρεύουσας μητρόπολης, μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος.

“Οι Νεομάρτυρες της Εκκλησίας και του Γένους μας, λειτούργησαν ως ένα ισχυρότατο  πνευματικό ανάχωμα στην προσπάθεια  του εξισλαμισμού των σκλαβωμένων Ελλήνων και ταυτόχρονα υπήρξαν εκείνοι που προετοίμασαν και την εθνική μας παλιγγενεσία”, τόνισε ο κ. Θεολόγος και πρόσθεσε πως “ήταν οι πραγματικοί ηγέτες του πονεμένου λαού και οι ακατάβλητοι αντιστασιακοί αγωνιστές εκείνης της εποχής”.

Μιλώντας κατά την πανηγυρική θεία λειτουργία προς τιμήν της Αγίας Κυράννας, ο μητροπολίτης Σερρών σημείωσε πως “οι καλλίνικοι νεομάρτυρες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, κληρικοί και λαϊκοί, ευλογημένα βλαστήματα  της ποθεινοτάτης μητέρας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας  εμπνεόμενοι από τον Χριστόν, εστέκοντο αγέρωχοι ενώπιον των τυράννων και ομολογούσαν την πίστη τους και την  εθνική του ταυτότητα. Η ομολογία και το συνεπακόλουθο μαρτύριό τους, δεν υπήρξε  μία ηρωική έξαρση της στιγμής ή ένας πηγαίος μόνο αυθορμητισμός, αλλά ήταν  η επίσημη επισφράγιση μιας ζωής δοσμένης ολοκληρωτικά  στον Κύριο. Εμοί δε το ζήν Χριστός και το αποθανείν κέρδος ομολογούσαν μαζί  με τον Απόστολο Παύλο, οι νέοι χριστομάρτυρες”.

“Οι Άγιοι Νεομάρτυρες, τα εύοσμα άνθη του παραδείσου, υπήρξαν οι συνεχιστές των αρχαίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας και σε τίποτα δεν υπολείπονται από  εκείνους”, συνέχισε ο κ. Θεολόγος. “Είχαν την ίδια ζέουσα πίστη, το ίδιο φρόνημα, την ίδια φλόγα στην καρδιά τους, την ίδια αγάπη για τον Νυμφίο Χριστό. Αυτά τα ιδανικά άφησαν ως πολυτίμητη κληρονομιά και σ΄ εμάς σήμερα οι μάρτυρες της πίστεως και οι ήρωες της πατρίδος . Ιδανικά αθάνατα, επίκαιρα, διαχρονικά, που κράτησαν το Έθνος  μας όρθιο και την ταυτότητα των Ελλήνων αλώβητη, σε χρόνους σκληρούς και πικρούς”.

“Ελληνισμός και Χριστιανισμός είναι δύο μεγέθη που συμβαδίζουν και συλλειτουργούν σωστικά σε αυτό τον αιματοβαμένο τόπο”, τόνισε καθώς “μέσα από αυτή την κοινή λειτουργία και συμπόρευση, δοξάζεται το όνομα του Τρισαγίου Θεού, που μέσα στην πανσοφία και την φιλόστοργη  πρόνοιά Του  επέλεξε το ευγενές και ηρωικό  έθνος των Ελλήνων ώστε να γίνει το όχημα  για να μεταδοθεί το  σωτήριο φως του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο. Οι οθωμανοί τύρρανοι στα τετρακόσια και πλέον σκληρότατα χρόνια της σκλαβιάς με τους εξισλαμισμούς αγωνίσθησαν για να κάμψουν το αδούλωτο φρόνημα  των Ελλήνων  ώστε να επιτύχουν και  την συνεπακόλουθη  εθνική απομείωση. Εγνώριζαν καλώς οι οθωμανοί Τούρκοι, και τότε και τώρα,  ότι αν ο Έλληνας παύσει να είναι χριστιανός, πολύ σύντομα θα παύσει να είναι και Έλληνας”.

Αναφερόμενος στην τιμώμενη αγία Κυράννα “η οποία και αποτελεί την δόξα και το στολίδι της επαρχίας και του τόπου σας”, ο μητροπολίτης Σερρών τόνισε πως “έζησε, λειτούργησε, μαρτύρησε, όπως και όλοι οι Νεομάρτυρες, ως κυματοθραύστης ενάντια στα επαφρίζοντα κύματα του μουσουλμανισμού, δεικνύουσα ότι ο δρόμος  της πραγματικής ελευθερίας είναι ο δρόμος του Χριστού”.

“Έχουμε χρέος και προς τους προγόνους μας, αλλά κυρίως στις γενιές που έρχονται, να τιμούμε την ιερά τους μνήμη όχι με λόγους κούφιους αλλά εμπνεόμενοι και αγωνιζόμενοι  για αρχές και  αξίες που εκείνοι πίστευσαν  και για χάρη των οποίων αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν”, τόνισε ο κ. Θεολόγος και ευχήθηκε “η ιερή τους μνήμη ας γίνει αφορμή και κάλεσμα  προς όλους μας  για  έναν ουσιαστικό αναβαπτισμό στα ζωηφόρα νάματα της ελληνορθοδοξίας”.

Ο μητροπολίτης Σερρών δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί με συγκίνηση και στο πρόσωπο του μακαριστού μητροπολίτη κυρού Ιωάννη, επί των ημερών του οποίου βρέθηκαν κατά θαυμαστό τρόπο, την 12η  Σεπτεμβρίου 2011, τα σεπτά και χαριτόβρυτα λείψανα της Αγίας Κυράννας εντός του ιερού Βήματος και πλησίον  της αγίας Τραπέζης του ιστορικού Προσκυνηματικού  Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης. “Προσευχόμεθα εγκαρδίως”, ετόνισε ο κ. Θεολόγος “η ψυχή του αδελφού και συλλειτουργού Μητροπολίτου Ιωάννου  να αγάλλεται μετά των αγίων στην Βασιλεία των ουρανών”.

Κλείνοντας, ο μητροπολίτης Σερρών υπενθύμισε τα προφητικά και λίαν διδακτικά λόγια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου που έλεγε: «Εσείς εκεί στην Μακεδονία και όλοι οι συνέλληνες πρέπει πολύ να προσέχουμε πού πατούμε γιατί ο τόπος αυτός, η απ΄ αιώνων ελληνικωτάτη Μακεδονία είναι γεμάτη από τάφους αγίων και ηρώων», όσο και την σοφή προτροπή του Ίωνα Δραγούμη προς το αθηνοκεντρικό κράτος: «Αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα  σώσει την Ελλάδα!».

Στον πανηγυρικό εσπερινό της παραμονής χοροστάτησε ο Οσσαίος στην καταγωγή μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων Δημήτριος, ο οποίος αναφερόμενος στο πρόσωπο και τον βίο της Αγίας Κυράννης, τόνισε μεταξύ άλλων το θάρρος που επέδειξε κατά την ώρα των φρικτών βασανιστηρίων της, μαρτυρώντας την αληθινή της πίστη στον Ιησού Χριστό, και δίδοντας σε όλους εμάς μέχρι σήμερα το λαμπρό παράδειγμα που πρέπει να έχουμε σαν οδοδείκτη στην ζωή μας, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε, όπου πρέπει να μείνουμε σταθεροί στην πίστη μας και να ομολογούμε παντού Χριστόν Εσταυρωμένο και Αναστάντα.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ