Κυ, 08/12/24 | 20:55

Ψηφίδες Ιστορίες, η θαυμαστή αποκάλυψη ενός κειμηλίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μια καλαίσθητη έκδοση με τον τίτλο «Εν αρχή – ψηφίδες ιστορίας και τέχνης του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Σερρών», αφιερωμένη στον μέγιστο Σερραίο αρχηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης στη Μακεδονία, Εμμανουήλ Παπά, κυκλοφόρησε πρόσφατα η εκκλησία των Σερρών.

Πρόκειται για μια επιμελημένη έκδοση στην οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά η αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας και της Ζωοδόχου Πηγής που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Σερρών, ο οποίος χρονολογείται από το 1836.   

Το σημαντικό αυτό κειμήλιο αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια συντήρησης μιας φορητής εικόνας όπου εντοπίστηκαν πολλαπλά στρώματα νεότερων επιζωγραφήσεων για να αποκαλυφθεί μια θαυμάσια αμφίγραπτη εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας και της Ζωοδόχου Πηγής. Η κύρια όψη με την Παναγία Οδηγήτρια χρονικά τοποθετείται στο τέλος του 16ου αιώνα, ενώ η δευτερεύουσα της Ζωοδόχου Πηγής στα μέσα του 18ου αιώνα.

Η εικόνα εκτίθεται σε προσκυνητάρι και έχει διαστάσεις 1,00 Χ 0,62 εκατοστά. Όπως εξηγεί ο Δρ. Βυζαντινής Τέχνης, Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, ο εικονογραφικός τύπος της Παναγίας Οδηγήτριας έλκει την καταγωγή του, σύμφωνα με την περιγραφή του αγίου Φωτίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, από τη λατρευτική αχειροποίητη εικόνα της Μονής Οδηγών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ από εικονογραφική άποψη ακολουθεί το γενικό εικονογραφικό σχήμα που απαντάται με μικρές διαφορές σε εικόνες του 14ου και των αρχών του 15ου αιώνα. Από τυπολογική άποψη η Παναγία Οδηγήτρια στο φυσιογνωμικό τύπο και στην απόδοση των χαρακτηριστικών του προσώπου ακολουθεί τα έργα του Θεοφάνη, όπως είναι οι αντίστοιχες των Μονών Λαύρας και Ιβήρων.

Την έκδοση προλογίζει ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης, Θεολόγος, ενώ την επιμέλεια έχει ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως, Γαβριήλ Παλιούρας. Επίσης, βρίσκουμε κείμενα του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Ιωήλ, του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Σκαλτσή, του Χαράλαμπου Βουρουτζίδη, του Δρ. Βυζαντινής Τέχνης Αλέξανδρου Αναγνωστόπουλου και της συντηρήτριας αρχαιοτήτων Κυριακής Καλατζίδου.

Η χρηματοδότηση της έκδοσης έγινε από την ΠΑΕ ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ