Τετάρτη 1 Μαΐου 2024 | 11:37

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές για τη σύγχρονη Σλαβολογία στο επίκεντρο της Διημερίδας της Ένωσης Σλαβολόγων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σύγχρονες έρευνες που καλύπτουν ποικίλους κλάδους των σλαβικών σπουδών παρουσιάζονται στην Πανελλαδική Σλαβολογική Διημερίδα με θέμα «Η Σλαβολογία στον 21ο αιώνα: Προκλήσεις και προοπτικές» που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διημερίδα διοργανώνεται από το Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και την Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων.

Στον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια συνεδρία, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσιος, επισήμανε ότι η Σλαβολογία κατέχει ιδιαίτερη θέση στον επιστημονικό κόσμο ως αυτόνομος κλάδος των ανθρωπιστικών σπουδών. Εξήρε τη σπουδαία έρευνα σε ποιότητα και ποσότητα που διεξάγουν οι σλαβολόγοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπληρώνοντας ότι «οι επιστήμονες με την έρευνά τους έχουν καταστήσει τον σλαβικό κόσμο γνωστό στην ελληνική κοινωνία, ειδικά στους νέους» και τις σλαβικές σπουδές ελκυστικές στους φοιτητές.

«Αξιέπαινη πρωτοβουλία που φέρνει κοντά πλειάδα επιστημόνων και επιστημών που ασχολούνται με τον σλαβικό πολιτισμό, τις επιμέρους εκφάνσεις του, την ποικιλία των λογοτεχνιών, των γλωσσών και των κοινωνιών τους» χαρακτήρισε την Πανελλαδική Σλαβολογική Διημερίδα ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Δρόσος.

Ακόμη, ο κ. Δρόσος επισήμανε ότι «στους πραγματικά χαλεπούς καιρούς που διανύει το δημόσιο πανεπιστήμιο, η πλούσια επιστημονική δράση τόσο του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ όσο και της πολυετούς πορείας της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για τις γενιές που ακολουθούν».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Ηλίας Ευαγγέλου μίλησε για την προσπάθεια της Ένωσης να καθιερώσει στην πορεία των χρόνων τέτοιου είδους επιστημονικές συναντήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για όλη τη δραστηριότητα, ιδίως εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων, διότι χάρη στις πρωτοβουλίες όλων των μελών της έχουμε καταφέρει να εδραιώσουμε την παρουσία μας στον χώρο της ελληνικής ακαδημαϊκής έρευνας και παράλληλα στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο της Διεθνούς Σλαβολογίας».

Αναφερόμενος στο πλούσιο πρόγραμμα της Διημερίδας, ο κ. Ευαγγέλου επισήμανε ότι «μια απλή περιδιάβαση στο επιμελημένο και με πολύ φιλοπονία δουλεμένο αυτό πρόγραμμα αποκαλύπτει την έκταση και την ποιότητα της έρευνας των συμμετεχόντων και είμαι βέβαιος ότι θεμελιώνει βάσιμες προσδοκίες για την ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο των σλαβολογικών σπουδών στη χώρα μας».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, δήλωσε πως «ελπίζω ότι αυτή η διοργάνωση θα βρει και άλλους μιμητές, ώστε να καταφέρουμε να διοργανώσουμε αντίστοιχα Συνέδρια σε όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας για να δώσουμε τη ευκαιρία σε όλους τους συναδέλφους παλαιότερους και νεότερους να παρουσιάσουν τα πορίσματα της ερευνητικής τους εργασίας».

Για την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων και των σλαβικών λαών έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Ταρνανίδης. «Οι Έλληνες συνάντησαν ένα γόνιμο χωράφι για να σπείρουν τον σπόρο της αγάπης και της φιλοσοφίας το οποίο ήταν η κοινωνία των Σλάβων. Η επικοινωνία και η αγάπη μεταξύ Ελλήνων και Σλάβων παρέμεινε και καλλιεργείται και στις μέρες μας. Μας ένωσε η κοινή πίστη και μας βοήθησε να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταρνανίδης.

Η Πρόεδρος του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τατιάνα Μπορίσοβα, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Διημερίδας, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στον φιλόξενο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και έκανε λόγο για τη δράση του Τμήματος στην προώθηση των σλαβικών σπουδών, την ανάπτυξη και διατήρηση συνεργασιών με επιστήμονες και ερευνητές από τις σλαβικές χώρες.

Οι εργασίες της Διημερίδας θα ολοκληρωθούν σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 20.00.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ