Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 8:54

Η Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων για την εκδημία του επίτιμου προέδρου της ομ. καθηγητή Αντώνιου Αιμίλιου Ταχιάου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ψήφισμα επί τη εκδημία του Επίτιμου Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων Ομότιμου Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Αντωνίου Αιμιλίου Ταχιάου

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων συνήλθε εκτάκτως χθες Τρίτη 10 Απριλίου 2018 ύστερα από την αναγγελία της εκδημίας του ιδρυτή της και Επίτιμου Προέδρου της Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ. και Ακαδημαϊκού Αντωνίου Αιμιλίου Ταχιάου.

Ο Καθηγητής Αντώνιος Αιμίλιος Ταχιάος υπήρξε πρωτοπόρος της σλαβολογικής έρευνας στην Ελλάδα. Υπηρέτησε επί σειρά ετών στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και παράλληλα ίδρυσε το 1975 μαζί με άλλους σλαβολόγους επιστήμονες την Ελληνική Εταιρεία Σλαβικών Μελετών (σήμερα Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων), η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Εθνική Επιτροπή εκπροσωπώντας τη χώρα μας στη Διεθνή Επιτροπή Σλαβολόγων.

Ο Αντώνιος Αιμίλιος Ταχιάος υπήρξε επί δεκαετίες Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων. Με την ακάματη δραστηριότητά του συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της σλαβολογικής έρευνας στη χώρα μας με κέντρο πάντοτε τη Θεσσαλονίκη. Καρπός της δραστηριότητάς του υπήρξε σειρά διεθνών συνεδρίων, η επιστημονική επετηρίδα Cyrillomethodianum και πλήθος επιστημονικών δημοσιευμάτων ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση κατέχουν οι μελέτες του για τη ζωή και το έργο των θεσσαλονικέων αγίων και φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου και η μνημειώδης μετάφραση στην ελληνική γλώσσα των παλαιοσλαβικών Βίων τους.

Το στίγμα του στην ελληνική θεολογική και σλαβολογική έρευνα παραμένει ανεξίτηλο ενώ το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων εκφράζει προς την οικογένεια του εκλιπόντος Καθηγητή τη βαθιά του θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ