Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 | 0:41

Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης: Εκδηλώσεις… εξωστρέφειας! Συνέντευξη με τον Πρόεδρο κ. Σκαλτσή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε μια εποχή που όλοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, μιλούν για εξωστρέφεια και το πώς αυτή επιτυγχάνεται, ειδικά στον χώρο του πανεπιστημίου, το Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης επιχειρεί ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία. Με τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων, το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ προσπαθεί να αναδείξει το έργο που κάνουν οι καθηγητές αλλά και οι φοιτητές του, να προβάλλει τον θεολογικό λόγο εκλαϊκευμένο και να φέρει το πανεπιστήμιο κοντά στους πολίτες καθώς και το αντίστροφο. Ο πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Σκαλτσής μίλησε αποκλειστικά στο orthodoxia.info για το περιεχόμενο των ποικίλων αυτών εκδηλώσεων, για τους στόχους του τμήματος καθώς και για την πολυπόθητη εξωστρέφεια.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης: Εκδηλώσεις... εξωστρέφειας!

Κύριε Πρόεδρε, για τρίτη συνεχή χρονιά το Τμήμα Θεολογίας διοργανώνει πληθώρα εκδηλώσεων “θεολογικού λόγου και τέχνης”. Ποιος είναι ο στόχος τους;

Επειδή οι δύο προηγούμενες χρονιές είχαν επιτυχία, πήραμε το θάρρος, έχοντας πλέον και την εμπειρία, να προχωρήσουμε στη διοργάνωση των εκδηλώσεων και αυτή τη χρονιά. Σκοπός των εκδηλώσεων θεολογικού λόγου και τέχνης είναι να έχουμε μια πρόταση προς την κοινωνία και να επιστρατεύσουμε τους συναδέλφους να προβάλουν το επιστημονικό έργο που κάνουν όλη τη χρονιά, όπως και τους φοιτητές μας.

Στόχος του Τμήματός μας είναι η έξοδος προς την κοινωνία και η εκλαϊκευση της θεολογίας. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η παρουσία της Σχολής στην κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι να συμμετέχουν όλοι οι τομείς του τμήματος καθώς και όλοι οι συνάδελφοι. Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι φοιτητές μας. Το Τμήμα κατά τον μήνα Μάιο, που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις, γίνεται ένα πραγματικό εργοτάξιο.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης: Εκδηλώσεις... εξωστρέφειας!

Μιλήστε μας για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αυτών.

Η πρώτη εκδήλωση αφορά στην παρουσίαση της μεταπτυχιακής έρευνας στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης. Σκοπός της επιστημονικής αυτής ημερίδας είναι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες να παρουσιάσουν την έρευνα που έχουν κάνει μέχρι τώρα. Να ακούσουν την κριτική, να συζητήσουν με τους καθηγητές την ώρα των εισηγήσεων ώστε οι τελικές εργασίες τους να είναι πιο αποδοτικές. Είναι πολύ θετική όλη αυτή η διαδικασία για τους φοιτητές γιατί έτσι μαθαίνουν να ετοιμάζουν εισηγήσεις και να τις παρουσιάζουν στο κοινό.

Η τρίτη πανελλήνια συνάντηση Ελλήνων Σλαβολόγων αποτελεί τη δεύτερη εκδήλωση. Ιστορικά, ο σύλλογος αυτός έχει τις ρίζες του στη σχολή μας. Είναι έργο του μακαριστού καθηγητή Αντώνιου- Αιμίλιου Ταχιάου. Εκείνος δημιούργησε τον σύλλογο αυτό και ήταν πρώτος πρόεδρός του. Καθηγητές της σχολής μας είναι μέλη του. Η συνάντηση αυτή συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, για αυτό θα γίνει στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου. Στόχος της συνάντησης είναι να προβληθεί το έργο των νέων ερευνητών γύρω από τους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο. Οι εισηγήσεις της συνάντησης θα εστιάσουν στην έρευνα που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια γύρω από τους δύο αυτούς σημαντικούς αγίους.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης: Εκδηλώσεις... εξωστρέφειας!

Ακολουθεί η παρουσίαση της επιστημονικής ερμηνευτικής σειράς Critical Aproaches to the Bible. Πρόκειται για μελέτες που εκδόθηκαν τελευταία. Στον θεολογικό χώρο υπάρχει σημαντική εκδοτική παραγωγή την οποία προσπαθούμε να προβάλλουμε κατά το δυνατόν.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης: Εκδηλώσεις... εξωστρέφειας!

Η επόμενη εκδήλωση που βλέπουμε στο πρόγραμμα κ. Πρόεδρε προκαλεί εντύπωση μιας και είναι αφιερωμένη σε έναν Καθολικό… (Διεθνής επιστημονική ημερίδα προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Καθολικών Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας και Αποστολικό Βικάριο Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Σπιτέρη)

Ο πατήρ Ιωάννης Σπιτέρης ήταν καθηγητής πολλών εξ ημών στη Ρώμη. Είναι Αποστολικός Διαχειριστής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλλονίκης όπου υπάγεται ο ναός Αμώμου Συλλήψεως της Θεοτόκου στην οδό Φράγκων. Έχουμε συνεργασία σε λειτουργικό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή του μακαριστού καθηγητή Ι. Φουντούλη. Πηγαίνουμε εκεί με τους φοιτητές μας για να δούμε πώς τελείται η λειτουργία τους.

Για ποιο λόγο γίνεται αυτή η εκδήλωση;

Για τα πενήντα χρόνια ιερατικής διακονίας του πατρός Ιωάννη. Για την προσφορά του στα θεολογικά γράμματα και τη συμβολή του στην ενότητα των Χριστιανών. Έχουμε επιστημονική συνεργασία μαζί του κι ευρύτερη συνεργασία στο πλαίσιο των διαχριστιανικών διαλόγων αλλά και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, λόγω όλης αυτής της προσφοράς του και της συνεργασίας μας να τον τιμήσουμε.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης: Εκδηλώσεις... εξωστρέφειας!

Μετά την εκδήλωση προς τιμήν του κ. Ιωάννη ακολουθεί μια ημερίδα αφιερωμένη στην ορθόδοξη ιεραποστολή…

Η ημερίδα αυτή διοργανώνεται στο πλαίσιο της παρουσίας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Θεσσαλονίκη για την επιτιμοποίησή του από το Τμήμα μας. Το Τμήμα μας συνεργάζεται με την μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής. Καθηγητές του τμήματος διδάσκουν μαθήματα στην εκεί θεολογική σχολή. Είτε πηγαίνουν εκεί είτε παραδίδουν τα μαθήματα μέσω skype. Στόχος της ημερίδας είναι να αναδείξει το έργο της ιεραποστολής στο Κονγκό αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιεραποστολή σήμερα. Η ορθόδοξη ιεραποστολή δεν ήταν ποτέ επεκτατικού, επεμβατικού ή αποικιακού χαρακτήρα, ούτε ιεραποστολή ελέγχου. Αυτοί που εργάζονται στην ιεραποστολή, κληρικοί και λαϊκοί, ξεπερνούν τον εαυτό τους και αναγεννούν τον τόπο.

Πώς προέκυψε η επιλογή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας να αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμ. Θεολογίας;

Ήταν ομόφωνη απόφαση του Τμήματος. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος είναι απόφοιτος του Τμήματος. Σκοπός μας είναι να τιμήσουμε το πρόσωπο του Πατριάρχη και το μεγάλο έργο που επιτελεί στην Αφρική με την ίδρυση σχολείων, νοσοκομείων και άλλων τέτοιων ιδρυμάτων. Επίσης, να τιμήσουμε την ιεραποστολή στο πρόσωπό του.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης: Εκδηλώσεις... εξωστρέφειας!

Ο κ. Θεόδωρος είναι πολύ αγαπητός στην Αφρική. Συμβάλλει στην ενότητα λαών, προσώπων, πολιτισμών. Είναι ένας ανοικτός άνθρωπος. Λαμβάνει μέρος στα διαχριστιανικά και διαθρησκειακά συνέδρια. Η συμβολή του είναι πολύ σημαντική στην ενότητα του κόσμου. Αποτελεί συνεκτικό δεσμό μεταξύ των λαών στην Αφρική, των εθνών, των πολιτισμών, των παραδόσεων. Διαλέγεται με όλους και περνάει το μήνυμα της ορθοδοξίας. Όχι ένα μήνυμα βίας, εκμετάλλευσης, αποικιοκρατίας. Περνάει ένα μήνυμα ενότητας, αγάπης, ειρήνης, καταλλαγής. Ακόμη και το μειλίχιο του χαρακτήρα του τον βοηθά να επιτελεί το έργο του με τον καλύτερο τρόπο. Ξεκίνησε μια προσπάθεια επιστροφής του αρχαίου θεσμού των διακονισσών. Οι ανάγκες εκεί απαιτούν την επαναφορά αυτής της παράδοσης. Η παρουσία του Πατριάρχη εδώ θα ενθαρρύνει το ιεραποστολικό φρόνημα που πρέπει να έχουν οι Χριστιανοί αλλά και το ενδιαφέρον των φοιτητών για την ιεραποστολή.

Οι εκδηλώσεις θεολογικού λόγου και τέχνης ολοκληρώνονται με μια ευχάριστη μουσική έκπληξη. Με ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση;

Η θεολογία είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό. Πρόκειται για έναν σπουδαίο άνθρωπο της τέχνης, της μουσικής και του πολιτισμού τον οποίο επιθυμούμε να τιμήσουμε για τη συνολική προσφορά του και το έργο του. Μεγαλώσαμε με την μουσική του Γιάννη Σπανού. Έχει μελοποιήσει σημαντικά ποιήματα και μας έχει προσφέρει υπέροχες μελωδίες.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης: Εκδηλώσεις... εξωστρέφειας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ