Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 6:42

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΥ

Ο Σερβίας Προφύριος διέβη τον Ρουβίκωνα και ανακοίνωσε Αυτοκέφαλο στην «Εκκλησία της Μακεδονίας»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την απόφαση του να διαβεί τον «Ρουβίκωνα» ανακοίνωσε από τον καθεδρικό ναό των Σκοπίων ο Πατριάρχης της Σερβίας κηρύσσοντας ουσιαστικά τον «πόλεμο» στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αμφισβητώντας de facto τα προνόμια του όπως ακριβώς είχε αποκαλύψει το orthodoxia.info από της 8 Μαϊου .

«Χάρη στις προσευχές σας δημιουργήσαμε ενότητα, και τώρα αδελφοί και αδελφές σας φέρνουμε άλλη χαρά – η Ιερά Αρχιερατική Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ομόφωνα, απαντώντας στο αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, η Σύνοδος της εκκλησίας μας ευλογεί και εγκρίνει και αποδέχεται και αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο» είπε ο Σέρβος Πατριάρχης προς τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο γκρεμίζοντας μέσα σε λίγες αράδες το οικοδόμημα πάνω στο οποίο στηρίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία από τον τρίτο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Πιστός στο ρωσικό αφήγημα περί πανορθόδοξης ομοφωνίας ο Πατριάρχης Πορφύριος  σημείωσε πως μετά την επίσημη πανηγυρική ανακήρυξη και την επίδοση της Πράξης «θα ειδοποιηθούν όλες οι τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες με την κανονική τους σειρά και αυτές θα κληθούν να αποδεχτούν το αυτοκέφαλο καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας».

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΙΣΣΟΡΟΠΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ

Την ώρα που από τα χείλη του Σέρβου Πατριάρχη ακούγονταν οι αναθεωρητικές προκλήσεις του Βελιγραδίου, ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος προσπαθούσε να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί που του άπλωσε μέσα στον καθεδρικό ναό του ο Πατριάρχης Πορφύριος.

«Αυτή η ιερά ημέρα είναι για μας ως την κολυμβήθρα Βηθεσδά, γιατί μας πλησίασε ο άνθρωπος – ο Πατήρ των Ορθοδόξων, δηλαδή η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος μας έβαλε στο ύδωρ, γιατί όχι 38, αλλά 55 χρόνια καθίσαμε περιμένοντας στην στοά και δεν είχαμε κανέναν να μας φροντίσει!» είπε με νόημα προς τον υψηλό επισκέπτη του, υπενθυμίζοντας του πως η έξοδος της Εκκλησίας του από την απομόνωση έγινε με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Συμπλήρωσε δε πως «Και εκείνη η χαρά της αδελφικής συμφιλίωσης, που προήλθε από τη μητρική πρωτοβουλία της Μητέρας Εκκλησίας – του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Παναγιωτάτου Πατριάρχου, και από την οποία προήλθε η συγκατάβαση, γεμάτη αγάπη και κατανόηση από το αδελφικό Πατριαρχείο Σερβίας, συνέβη ακριβώς στην πιο χαρούμενη περίοδος του χρόνου – σ’ αυτό το πνευματικό καλοκαίρι των ευλογημένων ημερών της Πεντηκοστής».

ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Όπως αποκάλυψε κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος, την Κυριακή της Πεντηκοστής θα μεταβεί στο Φανάρι όπου θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος θα του παραδώσει την πατριαρχική και συνοδική Πράξη επαναφοράς της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος στην κανονικότητα.

Το παράδοξο σε όλη αυτήν την υπόθεση είναι πως μέχρι στιγμής η αίσθηση που δίνεται από τις δυο πλευρές είναι αυτή των παράλληλων μονολόγων. Συζητούν για το ίδιο θέμα, χαίρονται για την λύση του ίδιου προβλήματος αλλά η λύση για την οποία πανηγυρίζουν είναι στην πραγματικότητα δυο εκ διαμέτρου αντίθετες λύσεις που η κάθε μια από την πλευρά της θεωρείται βέβαιο πως θα δημιουργήσει μια σειρά από νέα και σε μεγάλο βαθμό ανυπέρβλητα ζητήματα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο δρόμος των καλών προθέσεων που φαίνεται να ανοίγει για την Εκκλησία της Αχρίδος ο Σέρβος Πατριάρχης τελικά περνά μέσα από πιο ατραπούς πολύ πιο σκοτεινές από αυτές που υποτίθεται πως την διασώζει.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ