Σαν να μην έλαβε ποτέ το «αυτοκέφαλο» από τον Πατριάρχη Σερβίας εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη ο αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος, ξεκαθαρίζοντας με τον πλέον ηχηρό τρόπο πως η Εκκλησία του δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε νέες αντικανονικές και εθνοφυλετικές περιπέτειες σαν αυτές που την κράτησαν μισό αιώνα στην απομόνωση.
«Ήρθαμε στη μητρική αγκαλιά, Παναγιώτατε, μετά από μια περίοδο περιπλανήσεως στην πνευματική έρημο των παθών και της απομονώσεως. Όπως όλοι μπορούν να πράξουν λάθη, κι εμείς κάναμε και τα αναγνωρίζουμε» είπε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος, δηλώνοντας του παράλληλα την σταθερή βούληση της Εκκλησίας του οικοδομήσει στο εξής ένα μέλλον στο πλευρό της Κωνσταντινούπολης.
«Η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη αποκαταστάσεώς μας από τις περιπέτειες της απομονώσεως είναι, και θα μεριμνήσουμε να είναι, το θεμέλιο στο οποίο θα οικοδομήσουμε το μέλλον μας, πάντοτε υπό τις σοφές συμβουλές της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Η ενάτη Μαΐου για μας θα είναι ημέρα πνευματικής και λαϊκής μνήμης, ημέρα ευεργεσίας, ημέρα τιμής και εορτασμού.
να παραμείνει» είπε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος.
Στις προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις που αντηλλάγησαν μετά το πέρας του πανηγυρικού Εσπερινού που τελέστηκε στο Μπαλουκλί με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχη δεν υπήρχαν περιθώρια για παρερμηνείες.
«Η Κωνσταντινούπολη τυγχάνει η πνευματική σας μήτρα» υπενθύμισε στον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο ο Οικουμενικός Πατριάρχης δηλώνοντας του με σαφήνεια πως «Είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε στο πλευρό σας στο διηνεκές».
Όμως αυτή η αγκαλιά που άνοιξε για την πολύπαθη Εκκλησία ο Οικουμενικός Θρόνος, δεν είναι απροϋπόθετη. «Ελπίζουμε ότι θα είστε σταθεροί στις δεσμεύσεις σας και ότι τα λάθη του παρελθόντος θα αποτελούν πηγή γνώσεως προς αποφυγή επαναλήψεως» ξεκαθάρισε ο Πατριάρχης εκφράζοντας με σταθερή φωνή την ελπίδα «… ότι ο διαρκής κίνδυνος της ορθοδοξίας, ο εθνοφυλετισμός, θα αποτελεί μακρινό και μη επαναπροσεγγίσημο παρελθόν».
«Αναμένουμε μεγαλύτερη προσοχή και βαθύτερη προσέγγιση των εκκλησιαστικών θεμάτων» είπε προς τον Αρχιεπίσκοπο.
Ο κ. Στέφανος που για πρώτη φορά στάθηκε σε θρόνο απέναντι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όχι ως ο σχισματικός που αναζητά τη θεραπεία αλλά ως κανονικό μέλος της ορθόδοξης οικογένειας, ήταν απόλυτα σαφής ως προς την κατεύθυνση της Εκκλησίας του.
«Είχαμε ακούσει, και τώρα γνωρίζουμε, ότι εσείς, ως Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, γνωρίζετε τόσο καλά πως να θεραπεύετε τα τραύματα και να επουλώνετε τις πληγές. Αιώνες τώρα η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως τελεσιουργεί αυτό το έργο της αγάπης και την αγάπη διακονεί. Είναι η Εκκλησία της θυσίας και της προσφοράς, της ασκήσεως και της εξαντλήσεως, του ελέους και πλουσίων ευλογιών. Είναι πάντοτε κενούμενη και ποτέ κενή από αγάπη και σπλάχνα οικτιρμών. Ήρθαμε κοντά Σας με πίστη στο πλήρωμα του χρόνου, του χρόνου στον οποίο ακούσατε τον στεναγμό της καρδιάς και τον πόθο των ψυχών μας! Ήρθαμε κοντά Σας και είμαστε πολύ χαρούμενοι. Ήρθαμε να εκφράσουμε τον πόθο Χριστού, που έχουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και να υποβάλουμε στον Θρόνο Σας τον σεβασμό, την τιμή και την ευγνωμοσύνη μας – να διατρανώσουμε από την καρδιά της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, ενώπιον του Οικουμενικού Θρόνου, την αγάπη μας προς όλη την Οικουμένη».
ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Παρά το γεγονός πως η Εκκλησία της Σερβίας προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών που σε οποιαδήποτε άλλη συγκυρία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μετωπική σύγκρουση με το Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδειξε την επιθυμία του να τις προσπεράσει κάνοντας κυριολεκτικά πως δεν τις είδε.
«Χαιρετίζουμε την αγαθή και φιλάδελφον προς εσάς διάθεση της Εκκλησίας της Σερβίας και αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση για την πρόοδο του αναμεταξύ σας διαλόγου» είπε προς τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο στέλνοντας παράλληλα μήνυμα υπενθύμισης στο Βελιγράδι πως «Εάν η ορθόδοξη ενότητα ερμηνευτεί υπό το πρίσμα των κοινωνικών ή πολιτειακών σχημάτων και λογιστεί ως κοινοπολιτεία ή ομόσπονδος σχηματισμός παύουμε να είμαστε ορθόδοξοι».
Υπενθύμισε δε, ότι «Η έκκλητος ευθύνη του Κωνσταντινουπόλεως περικρατεί επι αιώνες το ορθόδοξο σώμα» αλλά και πως «Οι εθνοφυλεκτικες επιρροές δυστυχώς συνέδραμαν αρνητικά σε ολόκληρη την ορθόδοξη εκκλησία».
Η κίνηση αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη που θεωρείται ασυνήθιστη σε σχέση με τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει αντίστοιχης βαρύτητας προκλήσεις στο παρελθόν ερμηνεύεται ως ένα σαφές μήνυμα προς το Βελιγράδι πως πρόθεση του είναι να αποφευχθεί η σύγκρουση, στην οποία δεν θα διστάσει να εμπλακεί εφόσον δεν υπάρξει η αντίστοιχη ανταπόκριση.
Η υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο αντιπροσωπεία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος θα παραμείνει στο Φανάρι για διαβουλεύσεις. Κορύφωση της επισκέψεως τους στην Μητέρα Εκκλησία θα είναι η Κυριακή της Πεντηκοστής κατά την οποία για πρώτη φορά θα συλλειτουργήσουν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά και Ιεράρχες από την Ελλάδα και άλλες περιοχές του κόσμου.