Κυριακή 28 Απριλίου 2024 | 14:29

Ο Μητροπολίτης Κορωνείας στην Παντάνασσα Τζιτζιφιών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με μεγάλη προσέλευση πιστών εορτάστηκαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στον Ι. Ναό Παντανάσσης Τζιτζιφιών. Χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Τον πλαισίωναν οι εφημέριοι του Ναού Αρχιμ. Ευμένιος Ρενιέρης, Πρωτοπρ. Γεωργιος Κρασονικολάκης και ο Αρχιμ. Παντελεήμων Πούλος, ως προσκυνητής.

Η αποστολική περικοπή από την προς Εβραίους επιστολή ,που ακούσαμε, είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, μας ομιλεί για την σκηνή του Μαρτυρίου και ό,τι υπήρχε μέσα σε αυτήν. Αυτή η σκηνή ήταν ένα είδος φορητού Ναού, όταν οι Εβραίοι περιπλανώντο στην έρημο,και περιείχε ορισμένα ιερά αντικείμενα. Όλα ήταν προεικονίσεις και προτυπώσεις της Παναγίας.

1. Η επτάφωτος λυχνία. Σύμβολο της Παναγίας , που λάμπει με τα χαρίσματα του Αγ. Πνεύματος. Ακριβώς ο αριθμός επτά δηλώνει την πληρότητα.

2. Η τράπεζα της προθέσεως των άρτων. Η Παναγία είναι η τράπεζα,που εκυοφόρησε τον ” άρτον της ζωής “, τον Χριστό.

3. Το χρυσούν θυμιατήριον. Οπως εκείνο κρατάει την φωτιά χωρίς να καίγεται,έτσι και η Παναγία εκράτησε στην γαστέρα της το πυρ της Θεότητος.

4. Η στάμνος η χρυσή, η έχουσα το μάνα. Όμως η Παναγία προσέφερε το αληθινό μάνα, τον Χριστόν, ” το γλυκαίνον τα των ευσεβών αισθητήρια “.

5. Η ράβδος του Ααρών η βλαστήσασα. Η Παναγία εβλάστησε το άνθος της αφθαρσίας.

6. Οι πλάκες του Νόμου. Η Παναγία εγέννησε τον ίδιο τον Νομοθέτην.

7. Η Κιβωτός της Διαθήκης. Η Παναγία είναι η ” θεόμιλος και θεοχώρητος και κοσμοσέβαστος Θεού κιβωτός “(Ιωάννης Δαμασκηνός ). Αλλά και η Κιβωτός του Νώε είναι προτύπωση της Παναγίας,που μας σώζει από τον “κατακλυσμό της αμαρτίας”. Και η Παναγία γίνεται προτύπωση της Εκκλησίας, που σώζει, όσους θέλουν να σωθούν και εισέρχονται σ ‘ αυτήν.

Ακόμη η Σκηνή και ο Ναός του Σολομώντος αργότερα, είχε τα άγια και τα άγια των Αγίων. Στα Αγια των Αγίων εισήρχετο ” άπαξ του ενιαυτού ” ο Αρχιερεύς και προσέφερε την θυσία του εξιλασμού. Όμως η Παναγία είναι τα όντως Αγια των Αγίων, όπου “εισήλθεν ασπόρως και εξήλθεν αφθόρως ” ο Μ. Αρχιερεύς Χριστός και προσέφερε την θυσία επί του Σταυρού.

Αυτή η γυναίκα, η Πρώτη μετά τον Ένα είναι η Μητέρα όλων μας. Και τί μας συμβουλεύει ; ” Ό,τι αν λέγει υμίν ( ο Χριστός ), ποιήσατε ” ( Ιωάν. Β, 5 ). Την ακούμε όμως ; Ρώτησε καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος. Προ του ” δι’ ευχών ” ευχήθηκε σε όλους την προστασία και τις πρεσβείες της Θεοτόκου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ