Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 19:54

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η μεγάλη εβδομάδα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκαν σε όλους τους ναούς της Αλεξανδρείας οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος.

Στην Αλεξάνδρεια σύμφωνα με το τυπικό των πατριαρχικών παρρησιών ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, προεξήρχε των ιερών ακολουθιών επισκεφθείς όλες τις ενοριακές κοινότητες της Μ. Πόλεως.

Ιδιαιτέρως το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και Μεγάλης Παρασκευής τελέστηκε η ακολουθία των Αγίων Παθών και του επιταφίου θρήνου στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος κ. Θεοδώρου, τον οποίο πλαισίωναν οι αρχιερείς του αλεξανδρινού θρόνου μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων και ο επίσκοπος Νειλουπόλεως κ. Νικόδημος.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής προηγήθηκε η τέλεση της ακολουθίας των Μεγάλων Ωρών και του εσπερινού της αποκαθηλώσεως στην πατριαρχική μονή Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, ενώ αργότερα ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε προσκυνηματικώς όλους τους ναούς και το Ελληνικό κοιμητήριο της Μεγάλης Πόλεως, όπου ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απ’ αιώνων κεκοιμημένων χριστιανών.

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης ο Μακαριώτατος προεξήρχε και φέτος της περιφοράς του επιταφίου πέριξ του ναού υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Ελληνικής κοινότητος Αλεξανδρείας να παιανίζει τα εγκώμια του επιταφίου και τα πένθιμα εμβατήρια, με τους Αιγυπτιώτες να ακολουθούν ευλαβικά και τους προσκόπους να προπορεύονται.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε όσους προσήλθαν και παρακολούθησαν με κατάνυξη της Ακολουθίες, ενώ απευθυόμενος προς τους δύο αρχιερείς του θρόνου, μητροπολίτη Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα και επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Νικόδημο, ευχαρίστησε αυτούς διότι διακονούν το Πατριαρχείο και ως απλοί ιερείς αν αυτό χρειαστεί για να δείξουν όπως χαρακτηριστικά τόνισε ότι, «το Πατριαρχείο μας είναι ιεραποστολικό, έχει ιστορία, έχει αρχοντιά, έχει μεγαλείο αλλά και όταν χρειαστεί διακονεί με απλότητα ως ο Σίμων Κυρηναίος, για να σηκώνει τον Βαρύ σταυρό της πολυαιωνίου παρακαταθήκης που ίσως άλλοι ομόδοξοι αδελφοί θέλησαν να αγνοήσουν αλλά και να προσθέσουν βάρη στον Θρόνο και τον Προκαθήμενο αυτού».

Ο Μακαριώτατος πρόσθεσε πως «ατενίζοντας τα πάθη του Χριστού στρέφω με πόνο την σκέψη στους ομόδοξους αδελφούς μας στην μαρτυρική Ουκρανία, όπου επί δέκα ολόκληρα χρόνια τελούσα σαν απόψε την ακολουθία των παθών. Γι’ αυτό και συμπάσχω μαζί τους και παρακαλώ τον εσταυρωμένο Χριστό μας να στραγγίσει το αίμα των παιδιών που κυλά αδίκως, διότι δεν είναι αυτά η αιτία του κακού. Τα παιδιά αποτελούν πάντοτε την ελπίδα αυτού του κόσμου».

Τέλος, ο κ. Θεόδωρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του Πατριαρχείου προς τον Πρόεδρο της χώρας της Αιγύπτου ως και στο πρόσωπο του Γενικού Προξένου ευχαρίστησε την Μητέρα Ελλάδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ