Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 10:44

Κορωνείας Παντελεήμων: “Την σοφία, που χαρίζει το Άγιο Πνεύμα, ας ζητάμε από τον Θεό”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακη 18 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας και εκήρυξε τον Θ. Λόγον στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου οδού Αχαρνών.

Στο κήρυγμά του ο Μήτροπολίτης Κορωνείας πήρε αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας. ” Εν σοφία περιπατείτε ” παραγγέλλει ο Απ. Παύλος ( Κολασσαείς δ,5 ).

“Η σοφία αυτή”,είπε ο Σεβασμιώτατος, “δεν σημαίνει απλώς γνώση,πολυμάθεια ή επιστημονική κατάρτιση. Αυτά είναι χρήσιμα,ίσως,και σπουδαία. Όμως ο Απόστολος ομιλεί για την σοφία, που χαρίζει το Αγ. Πνεύμα στους πιστούς.”

Ας δούμε τα χαρακτηριστικά αυτής της σοφίας.  Μας τα αναφέρει άλλού η Κ. Διαθήκη (Ιακώβ. γ, 17 ) :

1. Αγνή : Καθαρή, διαυγής, χωρίς πονηρία. Ο Κύριος συνιστά : ” γίνεσθε φρόνιμοι ως οι όφεις και ακέραιοι ως αι περιστεραί ” ( Ματθ. ι, 16 ). Φρόνηση χωρίς ακεραιότητα οδηγεί στην πονηρία. Ακεραιότητα χωρίς φρόνηση στην αφέλεια. Συνδυασμός φρονήσεως και ακεραιότητας είναι η αγνή σοφία.

2. Ειρηνική. Γιατί δημιουργεί εσωτερική ισορροπία. Και τότε ο άνθρωπος είναι ειρηνικός και προς τα έξω.

3. Επιεικής. Δηλ. συγκαταβατική. Αναζητά ελαφρυντικά για τα λάθη των άλλων διερευνώντας τα κίνητρα και τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς των.

4. Ευπειθής. Δεν επιμένει πεισματικά στην γνώμη του ο άνθρωπος,που έχει την ” άνωθεν σοφίαν “. ( Ιακώβ. γ, 17 ). Ούτε, βέβαια, είναι ευκολόπιστος. Αλλά, όταν διακρίνει στον άλλο ειλικρίνεια, παραμερίζει την καχυποψία ή την προκατάληψη.

5. ” Μεστή ελέους και καρπών αγαθών.” Δεν είναι θεωρητική. Έχει ευσπλαχνία και αγάπη έμπρακτη, που ανταποκρίνεται στην συγκεκριμένη ανάγκη.

6. Αδιάκριτος. Δηλ. απροσωπόληπτη. Οι άνθρωποι με την ” αδιάκριτον ” σοφία δεν είναι δουλοπρεπείς στους ανωτέρους και δεσποτικοί στους κατωτέρους. ” Τοις ασθενούσι λέοντες και τοις κρατούσι κύνες ” ( Γρηγόριος Θεολόγος ). Αλλά προς όλους ευπρεπείς και αξιοπρεπείς.

7. Ανυπόκριτη. Χωρίς προσωπείο. Γιατί επειδή είναι αγνή και διαυγής, δεν έχει να κρύψει τίποτα. Αυτήν την αληθινή σοφία,που χαρίζει το, Άγ. Πνεύμα, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, ας ζητάμε από τον Θεό και ας έχουμε ανοιχτή την καρδιά μας,για να την δεχόμαστε.

Μετά την Θ. Λειτουργία οι κυρίες της ενορίας στο Πνευματικό Κέντρο δεξιώθηκαν τους κληρικούς, ιεροψάλτες, επιτρόπους και συνεργάτες του Ναού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ