Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 7:01

Κορωνείας Παντελεήμων: “Η Εκκλησία αδιαφορεί για τα ανθρώπινα σώματα; Αυτό είναι λάθος!”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακή 28η τ.μ. (Ασώτου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Λουκά οδού Πατησίων. Τον πλαισίωναν ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Μάξιμος Ματθαίου και οι ιερείς του Ναού.

Στο κήρυγμά του πήρε αφορμή από την φράση του Απ. Παύλου : “ουκ οίδατε ότι το σώμα υμών ναός του εν υμίν Αγίου Πνεύματος εστί ;” ( Α Κόριν. στ, 19 ). Έτσι διαλύεται κατηγορηματικά , είπε ο Σεβασμιώτατος, μια παρεξήγηση: Ότι η Εκκλησία ενδιαφέρεται μόνο για τις ψυχές και υποτιμά ή αδιαφορεί για το σώμα. Αυτό είναι λάθος ! Και το βλέπουμε :

1. Στην διδασκαλία της Εκκλησίας.
α. Στο α’ κεφ. της Αγ. Γραφής ( Π. Δ. ) βλέπουμε, με ανθρωποπαθείς εκφράσεις, την ιδιαίτερη φροντίδα του Θεού για την δημιουργία του ανθρωπίνου σώματος. Αυτού του σώματος που όσο το ερευνούν οι επιστήμονες μένουν ενεοί,κατάπληκτοι, μπροστά στην τελειότητα της δομής και της λειτουργίας του.

β. Ο Χριστός παίρνει (προσλαμβάνει) όχι μόνο ψυχή, αλλά και σώμα ανθρώπινο. Ολόκληρη η ανθρώπινη ύπαρξη, τονίζουν οι Πατέρες,ενώνεται με την Θεότητα, για να ανακαινισθεί και αγιασθεί. “Το γαρ απρόσληπτον, αθεράπευτον ” (Κύριλλος Αλεξανδρείας).

γ. Ο Χριστός κατά την επίγεια παρουσία του ενδιαφέρεται όχι μόνο για τις ψυχές, αλλά και για τα σώματα. Θεραπεύει αρρώστους, δίνει το φως σε τυφλούς, χορταίνει πεινασμένους.

δ. Ο Χριστός ανασταίνεται, μετά τον Σταυρό και την Ταφή. Και υπόσχεται την γενική ανάσταση των ανθρώπων, άσχετα με την τελική κατάσταση του καθενός.

2. Στην λατρεία της Εκκλησίας.
α. Η λατρεία μας είναι πνευματική. Όμως συμμετέχει όλο το σώμα, όλες οι αισθήσεις. Όραση (βλέπει τις εικόνες). Ακοή ( ακούει τους ύμνους ). Όσφρηση (οσφραίνεται το θυμίαμα ). Γεύση (όταν κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού). Ακόμη συμμετέχει το σώμα με το σημείο του Σταυρού, την κεφαλοκλισία, την γονυκλισία κ.λ.π.

β. Υπάρχουν μυστήρια σχετικά με το σώμα. Το μυστήριο του Γάμου, που ευλογεί μια ψυχοσωματική σχέση των δύο φύλων. Το μυστήριο του Ευχελαίου,που γίνεται για την υγεία ψυχής και σώματος.

γ. Τιμάμε τα Λείψανα των Αγίων. Γιατί πιστεύουμε ότι η Χάρη του Θεού κατοίκησε στην ψυχή, αλλά και στο σώμα των Αγίων. Άλλωστε αυτό μας λέει σήμερα και ο Απόστολος. Αλλά και όλων των κεκοιμημένων τα σώματα τα εναποθέτει η Εκκλησία εν τιμή στον τάφο. Και θεωρεί την καύση βεβήλωση και περιφρόνηση του νεκρού σώματος.

3. Στην χριστιανική ζωή.
α. Τα πάθη είναι ψυχικές καταστάσεις,που όμως επηρεάζουν δυσμενώς και την υγεία του σώματος. Όταν ,λοιπόν,η Εκκλησία μας καλεί να απαλλαγούμε από το μίσος, με την αγάπη, από τον θυμό, με την πραότητα, από την λαιμαργία, με την εγκράτεια, από το άγχος με την εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού κ.λ.π δημιουργεί τις ευνοϊκότερες συνθήκες για την υγεία μας.

β. Η Εκκλησία δια μέσου των αιώνων και σήμερα ιδιαιτέρως,με το πλούςιο και πολύπλευρο προνοιακό της έργο,προσπαθεί να διακονήσει παντειοτρόπως τις πολλές υλικές ανάγκες των ανθρώπων. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Εκκλησία τιμά και ευνοεί το σώμα. Βέβαια καταδικάζει την σωματολατρία και υπενθυμίζει το “επιμελού ψυχής, πράγματος αθανάτου”.(Μ.Βασίλειος).

“Σαν κατακλείδα,λοιπόν,θα μπορούσαμε και εμείς, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, “να χρησιμοποιήσουμε την κατακλείδα και του Αποστόλου ” Δοξάσατε τον Θεόν εν τω σώματι υμών και εν τω πνεύματι υμών, άτινα εστί του Θεού ” (Α Κορ.στ,20 ).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ