Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 20:31

Στην γη των Φιλίππων ένα κομμάτι από την ιστορία και την καρδιά της Καβάλας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εν γη Φιλίππων και στον περίβολο της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Σίλα, αναπαύεται πλέον ο μακαριστός Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου Προκόπιος.

Ο μακαριστός Ιεράρχης που διαποίμανε για 43 συναπτά έτη (ενθρονίστηκε στις 15 Ιουνίου 1974, σε ηλικία 35 ετών) την μακεδονική Μητρόπολη, εκοιμήθη αιφνιδίως το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017 στη Θάσο όταν, όταν κολυμπούσε στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης, έχασε τις αισθήσεις του και πνίγηκε.

Σήμερα χιλιάδες κόσμου κληρικοί και λαϊκοί κάθε ηλικίας, απότισαν τον ύστατο φόρο τιμής στον Ποιμενάρχη τους, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα. Είχε προηγηθεί ολονυχτία με λαϊκό προσκύνημα, στη διάρκεια της οποίας εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που συνέρρευσαν στον ναό του Αποστόλου Παύλου για να αποχαιρετήσουν τον “δικό τους άνθρωπο”.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπροσώπων των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Βουλγαρίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ο Αρχιεγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ο Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Φιλίππων, Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων ο Ιεροκήρυκας Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο ανιψιός του μακαριστού Μητροπολίτου.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Αμέσως μετά, συνοδεία αγήματος του Ελληνικού Στρατού, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Καβάλας και αντιπροσωπειών Πολιτιστικών Συλλόγων της Καβάλας, το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων μεταφέρθηκε με νεκρική πομπή μέχρι το μνημείο του Αποστόλου Παύλου, μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Η ταφή του σκηνώματος έλαβε χώρα στον περίβολο της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Σίλα, πλησίον της εισόδου του ιερού ναού, σε σημείο που είχε υποδείξει ο ίδιος ο εκλιπών.

Φωτογραφίες: Kavalapost.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ