Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 10:55

Πανηγυρικοί εορτασμοί για τον ελευθερωτή της Θεσσαλονίκης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ

Χιλιάδες Θεσσαλονικέων κατέκλυσαν από νωρίς το πρωί τον ναό του αγίου Δημητρίου, αλλά και τους γύρω δρόμους, στο κέντρο της πόλης για να τιμήσουν, όπως αρμόζει, την εορτή του πολιούχου τους.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών γέμισαν ασφυκτικά τον περικαλλή πανηγυρίζοντα ναό για να προσκυνήσουν το λείψανο του αγίου Δημητρίου και να συμμετάσχουν στη διπλή εορτή της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη, σήμερα, την ημέρα του πολιούχου της, εορτάζει και την απελεύθερωσή της από τον οθωμανικό ζυγό.

Στο πανηγυρικό αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκε νωρίτερα το πρωί, προεξήρχε ο ποιμενάρχης της Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και συμμετείχαν οι μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Μιλήτου κ. Απόστολος, Διδυμότειχου κ. Δαμάσκηνος, Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, Κισάμου κ. Αμφιλόχιος, Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Λύδδης κ. Δημήτριος, Κίτρους κ. Γεώργιος, Γρεβενών κ. Δαβιδ, Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος και οι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, στη σύντομη εορταστική ομιλία του πριν την ολοκλήρωση της θείας λειτουργίας, τόνισε τη σημασία της σημερινής ημέρας τόσο για την πόλη όσο και για ολόκληρη τη χώρα. “Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στον άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος.

Μετά την πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, τελέστηκε δοξολογία για τη διπλή εορτή της Θεσσαλονίκης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου καθώς και των αρχών της πόλης.

Στο τέλος της δοξολογίας, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας στον οποίο αναφέρθηκε στη διπλή εορτή της πόλης.

Ο κ. Άνθιμος υπογράμμισε την ελληνικότητα της Μακεδονίας και τη σημασία της ενότητας των Χριστιανών. “Θα μείνουμε Έλληνες ενωμένοι κι Ορθόδοξοι Χριστιανοί”, υποστήριξε με θέρμη ενώ, στο κλείσιμο της ομιλίας του, αναφώνησε “ζήτω το αγαθό της ειρήνης και της ελευθερίας”.

Η πανηγυρική δοξολογία ολοκληρώθηκε, ως είθισται, με τον εθνικό ύμνο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ