Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 12:09

Οι ιεροψάλτες της Αθήνας τίμησαν τον έφορό τους, Ρωμανό το Μελωδό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ – ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Με κάθε επισημότητα ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Περιφέρειας Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός» εόρτασε την μνήμη του, εκ των προστατών του, Αγίου Ρωμανού του Μελωδού, του ποιητού των κοντακίων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου με τον πανηγυρικό εσπερινό στην Μητρόπολη Αθηνών προεξαρχοντός του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και με την παρουσία μουσικολογιωτάτων ιερέων.

Στα αναλόγια έψαλαν κατά την τάξη οι χοροί του Συνδέσμου τους οποίους διευθύνουν ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Ηλίας Ρεδιάδης-Τούμπας Μ.α Θεολογίας-Μουσικολόγος-Πρωτοψάλτης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Σπύρος Καμπίτσης Πρωτοψάλτης.

Στο τέλος του Εσπερινού ο πρόεδρος Ηλίας Τούμπας μίλησε για το έργο που επιτελείται στο Σύνδεσμο Ιεροψαλτών και την άριστη συνεργασία που υπάρχει με την Αρχιεπισκοπή και τον Αρχιεπίσκοπο προσωπικά.

Πανοσιολογιώτατε,

Εκ μέρους των μελών του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ θα ήθελα να δεχθείτε την ανυπόκριτον αγάπη και τον προσήκοντα σεβασμό στον θεσμό αλλά και στο πρόσωπο σας. Η λαϊκή σοφία που όλοι μας μετέχουμε όσο και αν θέλουμε να χαρακτηριζόμαστε «προοδευτικοί» λέει πως δεν δίνουν αξία οι θέσεις στους ανθρώπους αλλά οι άνθρωποι στις θέσεις.

Για τον Ιεροψαλτικό κόσμο :

Η λύση του προβλήματος στέγασης του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ αλλά και της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Η εφαρμογή του κανονισμού καταστάσεως Ιεροψαλτών που εγκρίθηκε από την Ι.Σ.Ε.Σ
Ο μεγαλόπρεπα συμβολικός εορτασμός του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού & Ιωάννου Κουκουζέλους
Ο σεβασμός στην παράδοση της πόλεως στον εορτασμό των πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Πνύκα με την συμμετοχή των χορών του Συνδέσμου,όπως και στην τελετή της ιερολογίας του πλακούντος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Η συνέχιση χορηγήσεως υποτροφιών στην μόνη αναγνωρισμένη επίσημα από την Εκκλησία της Ελλάδος Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών της οποίας με Βασιλικό Διάταγμα είσθε Πρόεδρος της Εφορευτικής της Επιτροπής
Η συνέχιση της ψαλτικής παραδόσεως της πόλεως όπως αυτή εκφράζεται από τους χορούς του Καθεδρικού Ναού Αθηνών
Ο σεβασμός της διοικήσεως στο έργο και την προσφορά των Ιεροψαλτών με την συγκρότηση & λειτουργία της επιτροπής ακροάσεως Ιεροψαλτών η οποία εξασφαλίζει την διαφάνεια των προσλήψεων, οφείλονται κατά κύριο λόγο στον Μακαριώτατο αλλά και στους προκατόχους σας, Μητροπολίτες Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ.Γαβριήλ και Ιωαννίνων κ.κ.Μάξιμο.Θα είναι ευχής έργον η συνεργασία του Συνδέσμου με όλες τις Μητροπόλεις του Λεκανοπεδίου να βρεθεί στην ίδια ποιότητα σχέσης όπως με την Ι.Α.Α και τις Μητροπόλεις Μεγάρων, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Πειραιώς, Γλυφάδος, Κηφισίας.

Είναι δε άξιο λόγου και προσοχής πως όλα τα ως άνω εξακολουθούν να λειτουργούν και να παράγουν κάτω από εντελώς αντίξοες συνθήκες που δεν είναι μόνον οικονομικού χαρακτήρα αλλά κοινωνικού & θεσμικού.

Πανοσιολογιώτατε,

Ο λαός μας έχει την ευλογία του ηθικού και πολιτιστικού πλούτου. Η γλώσσα,η ποίηση,η εικονογραφία ,η μουσική παράδοση της Ορθοδόξου εκκλησίας , απετέλεσαν την βάση της Ευρωπαϊκής Παιδείας, το θεμέλιο του νομικού μας συστήματος, επηρέασαν την λαϊκή και παραδοσιακή μουσική όλων των χωρών της Βαλκανικής αλλά και των χωρών της Μέσης Ανατολής. Αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε.

Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε την αξία της ψαλτικής τέχνης στην διαμόρφωση αφενός των σύγχρονων μουσικών ρευμάτων στον τόπο μας αλλά και το μέγεθος που αυτή επηρέασε ομόδοξους αλλά και ετεροδόξους λαούς.

Οφείλουμε κάτω από αυτό το πρίσμα σεβασμό και εκτίμηση στους εκφραστές και συνεχιστές αυτής της τέχνης. Τους Ιεροψάλτες των Ναών μας, τους κατ’επίγνωσιν δασκάλους της Τέχνης αυτής,τους Ακαδημαϊκούς δασκάλους για την προσφορά τους στην διατήρηση ενός σημαντικού μέρους της παράδοσής μας.

Οφείλουμε και μείς οι Ιεροψάλτες, ερευνητές και οι δάσκαλοι της τέχνης αυτής να γνωρίζουμε πως η μουσική αυτή είναι λειτουργική και όπως αναφέρει ο Μέγας Βασίλειος χρησιμοποιείται για να αντιληφθούν οι πιστοί καλύτερα το δόγμα της εκκλησίας,όπως επίσης πως ο χαρακτήρας της είναι χορικός,η έκφρασή της απλή και πως η εμμονή μας σε σχήματα διαφορετικά, δεν καλύπτεται με το όποιο μας φωνητικό τάλαντο που είναι μεν απαραίτητο και αναγκαίο αλλά όχι και το μοναδικό προσόν.

Η παρουσία σας σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών δείχνει όλα τα παραπάνω.Δεν θα έπρεπε να περιμένει κανείς κάτι λιγότερο από σας.

Θα ήταν όμως άδικο πριν κλείσουμε να μην ευχαριστήσουμε τον Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού Αθηνών π.Θωμά Συνοδινό για την σημερινή καθώς και τον Παν.Αρχιμανδρίτη Νικ.Κατσαφαρόπουλο για την αυριανή φιλοξενία στον πολύπαθο Άγιο Παντελεήμονα, την « Αγιά Σοφιά των Αθηνών» .Τον Διευθυντή του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος ,τους εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων,και των ΟΤΑ του Λεκανοπεδίου..Τους συναδέλφους που κοπίασαν για το σημερινό αποτέλεσμα καθώς και τον πιστό λαό του Θεού που συμμετείχε στην κοινή μας λατρευτική σύναξη.

Δεχθείτε από μας δύο συμβολικά αναμνηστικά.

Έναν δίσκο βινυλίου από του 80 που ηχογράφησε η χορωδία του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ μας και απηχεί με τον πλέον αυθεντικό τρόπο την δωρικότητα της εκκλησιαστικής μας Μουσικής .

Ένα αναμνηστικό λεύκωμα της Ι.Μ Αγίου Ιωάννου της Μονής Μπιγκόρσκι δείγμα της αγάπης του Ορθόδοξου κόσμου στο πρόσωπό σας.

Ένα υπόμνημα του Συνδέσμου μας για όλα τα ζητήματα που έχουν αξιολογηθεί ως προτεραιότητες έτσι ώστε η ψαλτική τέχνη να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς και δημιουργίας στην λατρευτική συνείδηση και ζωή της εκκλησίας μας.

Ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής τόνισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της ψαλτικής με την αυξανόμενη συμμετοχή στην διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής. “Η μουσική μας είναι εκκλησιαστική όταν είναι εκχύλισμα αγάπης και τα τάλαντα που σας δώρισε ο Θεός να τα αυξάνετε και να τα μεταδίδεται προς δόξαν Θεού. Το μόνο που μένει σταθερό είναι η αγάπη του Θεού”.

Παρέστησαν παλαιοί Πρωτοψάλτες όπως οι κ. Διαμαντής Μαυραγάνης, κ. Δημήτριος Νεραντζής, ο πρώην Υπουργός Παιδείας ο οποίος συνελήφθη…να σιγοψάλλει.

Σήμερα τελέστηκε στον I.N. Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών η Θεία Λειτουργία της εορτής του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού..

Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στον βίο του Οσίου Ρωμανού του Μελωδού και του Αγίου Ιωάννη τον Κουκουζέλη, εν συνεχεία εκθείασε το έργο των ιεροψαλτών και των χορών στα δύο αναλόγια. Τόνισε τη σημασία της θέσης τους, καθώς συμβάλλουν στο έργο της μυσταγωγίας και της μύησης των πιστών στα μυστήρια της Εκκλησίας.

Ειδική αναφορά έκανε και στον επι δεκαετίες Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών τον αείμνηστο Σπυρίδωνα Περιστέρη, ως λαμπρό παράδειγμα ήθους και εκκλησιαστικής τάξης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ