Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 5:39

Νιγηρίας Αλέξανδρος: Το εσωτερικό άδεισμα ως μαρτυρία Ιησού Χριστού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος, προεξήρχε και κήρυξε χθες στην ευχαριστιακή σύναξη για την εορτή της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνης, στον φερώνυμο ναό της Ηλιούπολης.

Οπως ανέφερε “η Αγία Μαρίνα αλλά και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, είτε μέσα από το μαρτύριο του αίματος, είτε μέσα από το μαρτύριο της συνειδήσεως έδωσαν μαρτυρία πίστεως, έδωσαν δηλαδή στον κόσμο να αντιληφθεί ποιός είναι ο Ιησούς Χριστός. Προσέφεραν στον Τριαδικό Θεό που τόσο λάτρευσαν, εκείνο που διέθεταν, εκείνο που μπορούσαν ή εκείνο που οι συνθήκες τους επέβαλλε.”

Συνέχισε “θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε ότι η μαρτυρία την οποία οι Άγιοι έδωσαν για τον Χριστό, δεν είναι δικό τους προνόμιο αλλά υποχρέωση καθενός από εμάς, κληρικού και λαϊκού. Είναι υποχρέωση που απορρέει μέσα από το βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Είναι το καθήκον όλων στην μαρτυρία του Ιησού Χριστού.”

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας στο ερώτημα, τι σημαίνει σήμερα εν έτει 2016, να δώσω μαρτυρία Χριστού, είπε “είναι μαρτυρία να αρκεστώ να πω “ναι Κύριε σε πιστεύω”; Ή μήπως είναι μαρτυρία να δηλώσω στο περιβάλλον μου ότι εκκλησιάζομαι; Ασφαλώς και δεν εξαντλείται εκεί η μαρτυρία Ιησού Χριστού. Μαρτυρία σήμερα σημαίνει να επιβεβαιώνουμε τον τρόπο του πιστού, να πορεύεται στα βήματα του Χριστού. Να τον ομολογεί όχι μόνο με λόγια, αλλά με τις πράξεις και με την ζωή του. Μια ζωή που πρέπει να εμπνέεται από την παρουσία του Χριστού. Να ζει κανείς και να πορεύεται εμπνεόμενος από το μυστήριο του Ιησού Χριστού. Όχι απλά ομολογία πίστεως, αλλά φανέρωση του Τριαδικού Θεού στην ζωή μας.”

Επίσης πρόσθεσε ότι “μαρτυρία σημαίνει σχέση και κοινότητα. Υπάρχω και επιβεβαιώνω την ύπαρξή μου. Η πίστη στον Χριστό μαρτυρείται στο πρόσωπο του αδελφού. Εκεί καλούμαι να αποδείξω αν πράγματι πιστεύω απροϋπόθετα ή αν η πίστη μου είναι κάτι το επιφανειακό. Ο Χριστός στο σημερινό (χθεσινό) Ευαγγέλιο θεραπεύοντας την αιμορρούσα, αδειάζει τον εαυτό του και δίνει ένα δικό του κομμάτι. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Κενώνει τον εαυτό Του και λαμβάνει ανθρώπινη μορφή κατά την Σάρκωσή Του. Κενώνει τον εαυτό Του μέχρι θανάτου δε Σταυρού. Και τώρα προκειμένου να θεραπευθεί αυτή η γυναίκα, δίνει ένα κομμάτι από την δύναμή Του.”

“Αυτή είναι η πρόκληση των Αγίων και της Εκκλησίας σήμερα. Να κενωθούμε κι εμείς. Όταν καθένας από εμάς είναι έτοιμος να κενωθεί, να δώσει ένα κομμάτι από τον εαυτό του δεν σημαίνει αναγκαστικά χρήματα. Σημαίνει να βγω από την ασφάλεια και τα δεδομένα μου. Να δεχθώ και να αποδεχθώ τον άλλο. Να δώσω ότι χάρισμα μου έχει δώσει ο Θεός και να το διαθέσω απροϋπόθετα. Κάποιος έχει την γνώση, κάποιος άλλος είναι οικονομικά ευκατάστατος, κάποιος άλλος έχει τοχάρισμα να χαμογελάει. Αυτό πρέπει να μοιραστεί, αυτό σημαίνει άδεισμα. Και δεν είναι είναι καθόλου εύκολο, καθώς κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δώσειένα κομμάτι δικό του. Αυτή είναι η πρόσκληση και πρόκληση του Ευαγγελίου. Δώστε ένα κομμάτι από τον εαυτό σας, λέει ο Χριστός, αν θέλετε να πείτε ότι είστε μάρτυρες και χριστιανοί.”

Ο Μητροπολίτης Νιγηρίας επεσήμανε πως “η ζωή πολλές φορές μας κάνει σκληρούς και φειδωλούς να μοιράσουμε ακόμα και αγάπη και συναισθήματα, που τόσο πολύ είναι ζητούμενα στον σημερινό κόσμο. Σήμερα πιο πολύ γιατί φοβόμαστε να μοιράσουμε και να συμπορευθούμε με τους άλλούς. Υπάρχει πολύς πόνος, πολύ μοναξιά, μεγάλη εγκατάλειψη. Το χαμόγελο που ο καθένας μας φοράει τις περισσότερες φορές είναι ψεύτικο. Ο καθένας από εμάς ξέρει τι κουβαλάει μέσα του και ο καθένας έχει την δύναμη, αλλά δεν μπορεί να το παραδεχθεί ότι μπορεί να σταθεί πολύ πιο πάνω από τα προβλήματα που τον κρατάνε προσγειωμένο στο χώμα.”

“Όπως ο Ιεζεκιήλ στην Προφητεία της Μ. Παρασκευής βρίσκεται σε μια πεδιάδα γεμάτη από ανθρώπινα ξερά οστά. Και με την εντολή του Κυρίου και την δύναμη του Αγίου Πνεύματος προφητεύει και τα οστά πλησίασαν το ένα το άλλο, βγήκαν σε αυτά νεύρα και σάρκες και επάνω σε αυτά προέβαλλε δέρμα. Και εισήλθε σε αυτά τα άψυχα σώματα, το ζωογόνο πνεύμα και ζωντάνεψαν. Έτσι κι εσείς δείτε ως κομμένα οστά, τα δικά σας προβλήματα, τα κομμάτια της ζωής. Μην ξεχνάτε ότι μέσα μας έχουμε, δια του βαπτίσματος, την δύναμη του Παναγίου Πνεύματος. Και όταν εμείς το θελήσουμε, αυτό θα επιτρέψει να δώσουμε μια αληθινή μαρτυρία Ιησού Χριστού.”

Έκλεισε τον λόγο του με το κάλεσμα “να δώσει ο καθένας ένα κομμάτι από αυτό που κατέχει, όπως έδωσε ο Χριστός. Και αυτό το κομμάτι του εαυτού μας μπορεί να γιατρέψει οποιονδήποτε άνθρωπο σε οποιαδήποτε κατάσταση. Η Αγία Μαρίνα έδωσε τη μαρτυρία της, προσφέροντας αυτό που οι συνθήκες της επέβαλλαν. Απο εσάς δεν θα ζητηθεί ποτέ στην Ελλάδα να δώσετε μαρτυρία αίματος. Σε άλλες χώρες της γης, χριστιανοί αυτό που προσφέρουν είναι το αίμα τους. Άλλοι χαρίζουν τον πνευματικό τους αγώνα.”

ΔΕΙΤΕ την ομιλία ολόκληρη στο σημείο 1:05:58: ΒΙΝΤΕΟ: Αρχιερατικό συλλείτουργο για την εορτή της αγίας Μαρίνας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ