Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 9:33

Κατανυκτικός Εσπερινός στον Άγιο Δημήτριο Μπραχαμίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Έπειτα από πρόσκληση των ιερέων του Ναού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό της Δ’ Κυριακής Νηστειών, στον Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου, Δήμου Αγ. Δημητρίου (Μπραχαμίου).

Τον πλαισίωσαν ο Πρωτοπρ. Ματθαίος Χάλαρης, προϊστάμενος του ναού, και οι Πρωτοπρ. Γεώργιος Κυριακόπουλος και Ευάγγελος Νικήτας. Έψαλε κατανυκτικά πολυμελής Βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ζαχαρία Κοντοφρύδη.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε δι’ ολίγων στη Θ. Λειτουργία των Προηγιασμένων και στη συνέχεια ερμήνευσε και ανέπτυξε την Α’ ευχή των πιστών, που αρχίζει με την φράση “Ο Θεός ο μέγας και αινετός”. Ανέλυσε πώς ο “ζωοποιός” θάνατος του Χριστου μας “μετέστησε” από τη φθορά στην αφθαρσία.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι όλες οι αισθήσεις μας είναι δυνατόν να μας απομακρύνουν από τον Θεό, εάν δεν κυβερνώνται απο τον “ένδοθεν λογισμόν”. Τί είναι ο “ένδοθεν λογισμός”; Ρώτησε ο ομιλητής. Είναι ο ηνίοχος, που πρέπει να κατευθύνει τους ίππους (αισθήσεις, τάσεις, ένστικτα) του άρματος, δηλ.της υπάρξεώς μας. Αυτός ο “αγαθός ηγεμών” είναι το “νοερόν και το αυτεξούσιον” που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο. Αυτό αμαυρώθηκε με την παρακοή του ανθρώπου στον Δημιουργό του. Όμως ανακαινίζεται και επανενεργοποιείται με την ενανθρώπιση του Χριστού. Φωτίζεται ο νους, ενισχύεται η ελευθερία μας, για να επιλέγουμε το αγαθόν. Και ο Σεβασμιώτατος συνέχισε να ερμηνεύει το κείμενο της ευχής: “Και οφθαλμός μεν απέστω παντός πονηρού βλέμματος, ακοή δε λόγοις αργοίς ανεπίβατος…”.

Κατέληξε, λέγοντας ότι, με τη βοήθεια της Χάριτος του Θεού, και ο “οφθαλμός” μας και η ακοή μας και η γλώσσα μας και τα χείλη μας αγιάζονται. Τα χέρια μας, η διάνοιά μας, όλα ζητάμε από τον Θεό να τα ασφαλίσει με τη Χάρη Του. Αρκεί και εμείς να προσπαθούμε πάντοτε και ιδίως την περίοδο αυτή της Μ. Τεσσαρακοστής, που είναι ακριβώς στάδιο εντάσεως των πνευματικών αγώνων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ