Πέμπτη 2 Μαΐου 2024 | 0:58

Ιστορική επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη με έντονη την ελπίδα της επαναλειτουργίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Την πεποίθηση πως το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, της «σάρξ εκ της σαρκός» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν είναι μόνο διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά συνδέεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την τήρηση των θρησκευτικών ελευθεριών, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος τον πρώτο εν ενεργεία Έλληνα πρωθυπουργό στους χώρους της Σχολής της Χάλκης.

Έχοντας δίπλα του τον «φίλτατο», όπως τον αποκάλεσε, Αλέξη Τσίπρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης που τόνισε τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του στη Χάλκη, ευχήθηκε την επαναλειτουργία του θεολογικού βραχίονα της Σχολής τονίζοντας πως «η Ορθοδοξία και ο κόσμος χρειάζονται φωτισμένους θρησκευτικούς λειτουργούς χωρίς παρωπίδες» αλλά και «ανθρώπους του διαλόγου και της αγάπης που θα χτίζουν γέφυρες και όχι τείχη».

ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Ο Πρωθυπουργός ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους της Σχολής και εντυπωσιάστηκε όπως είπε από τον πλούτο των βιβλίων που φιλοξενούνται στη βιβλιοθήκη της μίλησε για την ιστορία της Σχολής, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι του νησιού και υποστήριξε ότι «η επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διχόνοιας αλλά θα αποτελέσει ένα μήνυμα φιλίας αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα πως «είμαστε κοντά σε εκείνη τη μέρα που σε αυτές τις αίθουσες (…) θα υπάρξουν και πάλι χαρούμενα γέλια φοιτητών και μαθητών που θα διδάσκονται από άξιους ανθρώπους για να γίνουν άξιοι κήρυκες της θεολογίας αλλά και της φιλίας και της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας».

Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία πως την επόμενη φορά που θα διαβεί το κατώφλι της Σχολής της Χάλκης θα είναι μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τη μέρα που θα λειτουργήσει ξανά η σχολή.

Ο Πρωθυπουργός που δήλωσε πίστη στην προσέγγιση μεταξύ των δυο λαών τόνισε αρκετές φορές πως η θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης «πρέπει να αποτελούν όχι πεδίο διαμάχης και εντάσεων αλλά γέφυρες ανάμεσα στους λαούς μας».

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία που εκφώνησε ο ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδας Χάλκης, μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος τον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη και ευλόγησε γιατί επί των ημερών του η Μονή και η Σχολή βρίσκονται σε άνθιση.

Αν και δεν είναι απόφοιτος της Χάλκης αναδείχθηκε γνήσιος Χαλκίτης είπε χαρακτηριστικά για τον μητροπολίτη Ελπιδοφόρο ο Πατριάρχης .

Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό ο μητροπολίτης Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που έχασαν από το κλείσιμο της Σχολής.

«Έχασε το Πατριαρχείο διότι στερήθηκε την μόνη δυνατότητα που είχε για την επιμόρφωση των κληρικών του. Έχασε η Ορθοδοξία διότι σκοτείνιασε ένας φάρος θεολογικής σκέψης με ρίζες πατερικές βαθιά ορθόδοξες και παραδοσιακές. Έχασε ο χριστιανισμός διότι αποξηράνθηκε ένα φυτώριο εργατών του Ευαγγελίου οι οποίοι εργάτες πίστευαν στην ενότητα των διηρημένων Εκκλησιών. Έχασε η Τουρκία η πατρίδα μας, διότι στερήθηκε αυτό το προνόμιο να φιλοξενεί ένα τέτοιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας. Έχασε την ευκαιρία να φιλοξενεί στην πιο ευαίσθητη ηλικία τους, τους μελλοντικούς ηγέτες του ορθόδοξου κόσμου. Έχασε όμως και το Ισλάμ έχασε διότι έχασε την ευκαιρία να έχει παντού στον κόσμο χριστιανούς ηγέτες με αγαθή εμπειρία ειρηνικής συνύπαρξης με το Ισλάμ. Πιστεύουμε ότι όλοι έχασαν! Κανείς δεν κέρδισε που έκλεισε η θεολογική σχολή της Χάλκης» είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Ελπιδοφόρος.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός που συνοδεύεται από τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον ΥΦΥΠΕΞ Μάρκο Μπόλαρη παρακολούθησαν τη Θ. Λειτουργία που τελέσθηκε στο καθολικό της Μονής της Αγίας Τριάδος, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη επ’ ευκαιρία της εορτής του Ιερού Φωτίου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και ιδρυτή της Μονής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ