Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 10:59

Η πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα η πόλη της Χαλκίδας εόρτασε την προστάτιδα και πολιούχο της, Οσιοπαρθενομάρτυρα Αγία Παρασκευή, στην ομώνυμη Παλαιοχριστιανική Βασιλική, στην περιοχή «Κάστρο» της Παλαιάς Πόλεως.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονύσιου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, και Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, ο οποίος εκόμισε, ως ανάθημα, στο Ναό της πολιούχου παλαιά ρωσσικής τέχνης εικόνα της Αγ. Παρασκευής κειμήλιο της οικογενείας του, και του οικείου Ιεράρχου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας στις γεμάτες από κόσμο οδούς της Πόλεώς, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και με τη συμμετοχή των λοιπών αρχιερέων, του κλήρου και των αρχόντων.

Η λιτανεία σταμάτησε στο «Στρογγυλό» της παραλίας Χαλκίδος, για την καθιερωμένη δέηση, ενώ ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος κήρυξε τον θείο λόγο αναλύοντας τους συμβολισμούς τεσσάρων χαρακτηριστικών του εικονίσματος της Αγίας Παρασκευής, τον Σταυρό, τον κλάδος φοίνικος, την τεταμένη χείρα της Αγίας και τον στεφανίτη Χριστό.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας εψάλη ο Όρθρος, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και εν συνεχεία τελέσθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο, στο οποίο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με την συμμετοχή και των Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονύσιου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, καί του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος με αφορμή την αγιότητα της Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής και την τιμή που της αποδίδουν οι γενεές των Ορθοδόξων, ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά των Αγίων της Εκκλησίας, όπως αυτά δηλώνονται μέσα στην Αγία Γραφή και από τα δόγματα της Εκκλησίας.

Πριν την απόλυση ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε τους αρχιερείς και τους συνοδούς των για την παρουσία τους, όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της Ιεράς Πανηγύρεως.

(φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο, Ηλίας Θαλάσσης)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ