Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 | 4:51

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει! Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στην μνήμη του πολιούχου αγίου Δημητρίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Θεσσαλονίκη – Σοφία Καρεκλά Με αμείωτη τη ροή πιστών που κατέφθαναν στον ναό του αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης για να προσκυνήσουν τα λείψανα του πολιούχου της πόλης καθώς και την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στον ναό, τελέστηκε νωρίτερα το πανηγυρικό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο.

Προεξήρχε ο μητροπολίτης Βρυούλων Παντελεήμων, με την ευλογία του επιχώριου μητροπολίτη Ανθίμου. Συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Μιλήτου Απόστολος, Βεροίας Παντελεήμων, Αυλώνος Χριστόδουλος, Ηλιουπόλεως Θεόδωρος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λαγκαδά Ιωάννης, Ιερισσού Θεόκλητος, Λύδδης Δημήτριος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Μαρωνείας Παντελεήμων, Γρεβενών Δαβίδ, Νέας Κρήνης Ιουστίνος, Τρίκκης Χρυσόστομος, Φιλίππων Στέφανος και οι επίσκοποι Αμορίου Νικηφόρος και Θερμών Δημήτριος, μαζί με πληθώρα κληρικών της Θεσσαλονίκης.

Μετά το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, τελέστηκε δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης το 1912. Παρόντες στη δοξολογία ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μέλη της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας καθώς και οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο τέλος της δοξολογίας, ο μητροπολίτης Βρυούλων ευχήθηκε “ο άγιος Δημήτριος να ευλογεί τη Μακεδονία μας και τους απανταχού Έλληνες ώστε το έθνος μας να συνεχίζει ακμαίο την ιστορία του στον κόσμο”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του έξω από τον ναό του αγίου Δημητρίου, επισήμανε ότι “ο άγιος Δημήτριος, με το μαρτύριό του, αναδείχθηκε σε κορυφαίο υπόδειγμα πίστης και θάρρους. Πίστης γιατί υπέμεινε καρτερικά το μαρτύριο και θάρρους γιατί ενθάρρυνε τον Νέστορα στο στάδιο του αγώνα ώστε να αντιμετωπίσει τον Λυαίο. Μας διδάσκει πώς πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα, έχοντας ως μόνο γνώμονα το αδάμαστο θάρρος που μας εμπνεει η ιστορία μας και η κληρονομιά των προγόνων μας”.

Ακόμη, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι “η χριστιανική θρησκεία αποτελεί την κατεξοχήν θρησκεία έκφρασης της θρησκευτικής ελευθερίας”.

Δείτε εδώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ