Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 10:19

Η εορτή του Αγίου Νικολάου στο νησί των ναυμάχων, τις Σπέτσες

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σύμφωνα με την παλαιά μοναστηριακή τάξη εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου στην παλαίφατη επ’ ονόματί του Μονή και νυν Μητροπολιτικό Ναό στις Σπέτσες.

Την παραμονή της εορτής αφίχθηκε στο νησί των ναυμάχων ο Μητροπολίτης Ύδρας κ. ΕΦραίμ, προκειμένου να προεξάρχει της πανηγύρεως και το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στην διάρκεια του οποίου λιτανεύτηκε τρις πέριξ του παλαιού καθολικού, η παλαιά εικόνα του Αγίου η επί του τέμπλου και ψάλθηκε η ακολουθία της Λιτής και η Αρτοκλασία.

Τον ιερό άμβωνα εθεράπευσε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως και προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Νανακούδης, με θέμα: Ο Άγιος Νικόλαος σαν κοινωνικός εργάτης.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος σε συγκεκριμένα θαύματα του Αγίου Νικολάου και ερμηνεύοντας τις διαστάσεις τους στην πνευματική ζωή των πιστών. Μετά την Θεία Λειτουργία και την επίσημη Δοξολογία σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή που κατέληξε στο Μνημείο των Πεσόντων Ναυτικών.

Εκεί ο Πρόεδρος Συνταξιούχων Ναυτικών Σπετσών κ. Δρίβας χαιρέτησε με θερμούς λόγους τους κεκοιμημένους ναυτικούς και κατέθεσε στέφανο στην θάλασσα που έγινε ο υγρός τάφος τους. Ακολούθησε δεξίωση από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο στο επίσημο αρχονταρίκι της Μονής.

Η Ιερά Μονή και νυν Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου Σπετσών κτισμένη περί το 1700 σε μικρό λοφίσκο πάνω από το παλαιό λιμάνι του νησιού είναι ο ιστορικότερος τόπος του. Εδώ στις 3 Απριλίου 1821 συγκεντρώθηκαν οι Σπετσιώτες και μετά την Θεία Λειτουργία των Βαΐων εκήρυξαν επίσημα την έναρξη του κατά θάλασσαν ιερού αγώνα της Ελευθερίας, υψώνοντας στο ολομάρμαρο καμπαναριό του την σημαία με τον σταυρό και τις λέξεις “Ελευθερία ή Θάνατος”. Μόλις φέτος ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο της αγιογραφήσεως του ναού με την χορηγία ευσεβών πιστών ιδιαιτέρως των Μεγάλων Δωρητών Ανδρέου και Αλεξάνδρας Μαρτίνου, Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, Κοσμά και Ελευθερίας Καλλιαρέκου. Επίσης έχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες για την διαμόρφωση χώρων του μοναστηριακού συγκροτήματος σε Εκκλησιαστικό Μουσείο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ