Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 | 20:48

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Θεολογικός διάλογος μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας 

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Δεύτερη Συνάντηση της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την 18η Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε στη Χάλκη της Τουρκίας από 22 έως 25 Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την γενναιόδωρη φιλοξενία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της κλειστής (από το 1971) Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος. 

Στη Συνάντηση συμπροέδρευσαν ο μητροπολίτης Κρήνης Καθηγηής Δρ. Κύριλλος (Οικουμενικό Πατριαρχείο) από Ορθοδόξου πλευράς και ο Επίσκοπος Δρ. Johann Schneider (Ευαγγελική Εκκλησία στην Κεντρική Γερμανία/EKM) από πλευράς της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας. Το κεντρικό θέμα που συζητήθηκε ήταν “Το Άγιο Πνεύμα, η Εκκλησία και ο Κόσμος”. 

Οι Ορθόδοξοι εκπρόσωποι ήταν ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Δρ. Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Συγγραμματέας), ο Πρωτοπρεσβύτερος Ομότιμος Καθηγητής Δρ. Γεώργιος Διον. Δράγας (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), και ο Καθηγητής Δρ. Rade Kisić (Πατριαρχείο Σερβίας). 

Οι Λουθηρανοί εκπρόσωποι ήταν: ο Αιδεσιμολ. Καθηγητής Δρ. DirkG. Lange, Βοηθός Γενικός Γραμματέας Οικουμενικών Σχέσεων – Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας (Συγγραμματέας), η Αιδεσιμολ. Καθηγητής Δρ. Jennifer Wasmuth, (Πανεπιστήμιο Göttingen, Γερμανία), και ο Αιδεσιμολ. Καθηγητής Δρ. Stefan Tobler (Lucian Blaga Πανεπιστήμιο Sibiu, Ρουμανία). Τα μέλη της Επιτροπής παρακολούθησαν εισηγήσεις επί του κεντρικού θέματος εκατέρωθεν αναφορικά με τον τόπο και τον ρόλο του Αγίου Πνεύματος.

Η Αιδεσιμολ. Καθ. Δρ. Jennifer Wasmuth, “Διάλογος Λουθηρανών-Ορθοδόξων. Παρελθόν και Παρόν”, ο Μητροπολίτης Κρήνης Καθ. Δρ. Κύριλλος, “Η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος σε άλλες θρησκείες και πολιτισμούς”, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Ομ. Καθ. Δρ. Γεώργιος Διον. Δράγας, “Το Άγιο Πνεύμα στην Αγία Τριάδα στην Ορθόδοξη Θεολογία και Λειτουργική Πράξη”, ο Αιδεσιμολ. Καθ. Δρ. Stefan Tobler, “Ο ρόλος του Αγίου Πνεύματος. Μια γενική προσέγγιση από Λουθηρανικής προοπτικής” και ο Ελλογιμ. Καθ. Δρ. Rade Kisić, “Πνευματολογία των προηγούμενων γύρων του Διαλόγου της Μικτής Λουθηρανικής-Ορθόδοξης Επιτροπής. Μία Ορθόδοξη προσέγγιση”. 

Οι συζητήσεις επί των ανωτέρω εισηγήσεων που αντικατοπτρίζουν τα παραπάνω θέματα εντόπισαν τομείς συμφωνίας μεταξύ των δύο παραδόσεων, ιδιαίτερα ως προς την κατανόηση του τόπου και του ρόλου του Αγίου Πνεύματος στη ζωή της Εκκλησίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη του ρόλου του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο. Η Επιτροπή σύμφωνα με συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις βελτίωσε το προετοιμασμένο κατά το παρελθόν σχέδιο κοινού κειμένου (Δυρραχίου, Αλβανίας, 2019), με βάση τη συζήτηση επί των εισηγήσεων της Επιτροπής αναφορικά με την ενέργεια, το ρόλο και τη θέση του Αγίου Πνεύματος. Αποφασίστηκε επίσης ότι το επίκεντρο του θέματος για το επόμενο βήμα του διαλόγου θα είναι: “Το Άγιο Πνεύμα, η Εκκλησία και ο Κόσμος: Δημιουργία, Άνθρωπος και Σωτηρία” και θα προετοιμαστεί με αφορμή την επέτειο από τη σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας, 2025.

Οι συνεδρίες εργασίας της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής άρχισαν με Εναρκτήρια Προσευχή από τον Μητροπολίτη Κύριλλο και ολοκληρώθηκαν με Καταληκτήρια Προσευχή από τον Επίσκοπο Schneider. Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους της ιστορικής Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδας και της σιωπώσας Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. 

Το απόγευμα της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου, τα μέλη επισκέφθηκαν το Μετόχι του Παναγίου Τάφου (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), όπου έγιναν δεκτά και απόλαυσαν τη φιλοξενία του Πατριαρχικού Επιτρόπου, Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου. 

Η Επιτροπή εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για τη γενναιόδωρη φιλοξενία, καθώς επίσης προς τον Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, τον Αρχιμανδρίτη κ. Γεδεών Μαγκριώτη, τον Διάκονο κ. Μελέτιο Στεφανάτο, τον κ. Δημήτριο Αγόρη και όλο το προσωπικό. 

Η Επιτροπή αποφάσισε ότι η 18η Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί από την 29η Απριλίου έως την 6η Μαΐου 2023, υπό την φιλοξενία της Παγκοσμίου Λουθηρανικής Ομοσπονδίας στη Βιτεμβέργη Γερμανίας. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ