Η σημερινή Κυριακή προκηρύσσει την Ανάσταση του Χριστού, “τό νέο καί μέγα καί πνευματικό Πάσχα, τό βραβεῖο τῆς ἀπαθείας, τό προοίμιον τοῦ μέλλοντος αἰῶνος”, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.
Ο Ιερός Χρυσόστομος αποκαλεί την σημερινή εορτή “πρόδρομο” της ερχομένης Κυριακής και “προκαθάρσιον ἡμέραν”, διότι συντελεί στον εσωτερικό καθαρμό της ψυχής μας.
Στην σημερινή ευαγγελική περικοπή, η Εκκλησία μάς παρουσιάζει την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο Κύριος εισέρχεται “εἰς τήν πόλιν τοῦ βασιλέως, ἐπί πώλου ὄνου καθεζόμενος”. Ο δρόμος, απ’ όπου περνά, είναι στρωμένος με ρούχα και κλαδιά από δένδρα. Ο κόσμος κρατά στα χέρια του τα “βαΐα τῶν φοινίκων”.
“Ἐσείσθη πᾶσα ἡ πόλις” (Ματθ. 21,10) από τον ενθουσιασμό και τις φωνές χιλιάδων προσκυνητών, που υμνούσαν το νέο βασιλιά του Ισραήλ: “Ὠσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου, ὁ βασιλεύς τοῦ Ἰσραήλ” (Ἰω. 12,13).
Δεν επρόκειτο για μια ουσιαστική συνάντηση, διότι συνάντηση δεν ήταν, αφού οι όχλοι είχαν αποπροσανατολιστεί. Αυτοί δεν επιθυμούσαν να συναντηθούν με τον αληθινό Χριστό, αλλά με τον ισχυρό επίγειο βασιλιά, που θα επικρατούσε έναντι των κατακτητών Ρωμαίων.
Νοσταλγούσαν έναν θριαμβευτή στρατιωτικό ηγέτη, αλλά, προς απογοήτευσή τους, ο Κύριος ήλθε, για να πλύνει τους πόδας των μαθητών Του και να θυσιαστεί για την ανθρωπότητα.
Η πομπή φθάνει στο ναό του Σολομώντος. Εδώ, όμως, οι φωνές που ακούγονται είναι διαφορετικές. Είναι των μικρών παιδιών, που ζητωκραυγάζουν: “Ὠσαννά τῷ Υἱῷ Δαυίδ”.
Οι Φαρισαίοι αγανακτούν και ρωτούν τον Κύριο, αν ακούει τί ψάλλουν τα παιδιά κι ο Ιησούς απαντά: “Οὐδέποτε ἀνέγνωτε, ὅτι ἐκ στόματος νηπίων καί θηλαζόντων κατηρτίσω αἶνον;” (Ματθ. 21,16)
Η θριαμβευτική υποδοχή του λαού θα μετατραπεί σε λίγες μέρες σε κραυγές μίσους: “Σταύρωσον αὐτόν”. (Ἰω. 19,6) Αναμενόμενη η αντίδρασή τους, διότι πρόδωσε τις προσδοκίες τους. Αντί για έναν επίγειο νικητή, μπροστά τους έχουν έναν ηττημένο βασιλιά. Τον μίσησαν για την ματαίωση των ελπίδων τους.
Αναμφίβολα, γινόμαστε κι εμείς “οἱ ὄχλοι”, όταν επιφανειακά μόνον δεχόμαστε το μήνυμα της αλήθειας του Ευαγγελίου και δεν το αφήνουμε να διαποτίσει τον εσωτερικό μας κόσμο και να μάς μεταμορφώσει.
Ας μην γινόμαστε κι εμείς σαν τους ανθρώπους που συνάντησαν τον Χριστό στις πύλες της Ιερουσαλήμ και τον εξόρισαν από την ζωή τους, σε γη ξένη και αλλοτρία, παραμορφωμένη και μολυσμένη, σαν τις σκέψεις και τις πράξεις τους.
Πόσο εύγλωττες και αληθινές είναι για την εποχή μας οι προφητικοί λόγοι του Ευαγγελιστού Ιωάννου και του Προφήτου Ησαΐου για τον Χριστό: “Ἐν τῷ κόσμῳ ἦν καί ὁ κόσμος αὐτόν οὐκ ἔγνω. Εἰς τά ἴδια ἦλθεν καί οἱ ἴδιοι αὐτόν οὐ παρέλαβον” (Ἰω. 1, 10-11), και “Ἀκοῇ ακούσατε καί οὐ συνῆτε καί βλέποντες βλέψετε καί οὐ μή ἴδετε”. (Ἠσαΐας 6, 9-10)
Να, όμως, που μάς ανοίγεται ένας αληθινός και σωτήριος δρόμος υποδοχής και αποδοχής του Κυρίου: Είναι ο τρόπος, με τον οποίο τα παιδιά υποδέχονται τον Ιησού.
Είναι γεγονός ότι τα μικρά παιδιά ζουν και μεγαλώνουν με εμπιστοσύνη προς τους γονείς τους. Θα κατανοήσουμε την διδασκαλία του Χριστού, όταν αποκτήσουμε εμπιστοσύνη προς τον Κύριο, προς επαλήθευσιν των λόγων Του: “Ἀμήν λέγω ὑμῖν, ἐάν μή στραφῆτε καί γένησθε ὡς τά παιδία, οὐ μή εἰσέλθητε εἰς τήν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν” (Ματθ. 18,3), γι’ αυτό και “τῶν τοιούτων ἐστίν ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ”. (Μάρκ. 10,14)
Οφείλουμε, να εισέλθουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα, όχι ως θεατές και απλοί αναγνώστες των ευαγγελικών αποσπασμάτων, αλλά ως μέτοχοι των γεγονότων, για να ρωτήσουμε τούς εαυτούς μας. Πού βρίσκομαι μέσα σ᾽ αυτό το πλήθος; Είμαι ένας απ’ αυτούς που είπαν “Ὡσαννά, Υἱὲ Δαυίδ”; ή ένας από τους περιθωριακούς που εκραύγαζαν “Σταύρωσον αὐτόν”;
Ας θυμηθούμε σήμερα στην προσευχή μας τους αδικοχαμένους αδελφούς μας στο δυστύχημα των Τεμπών, με την συμπλήρωση τεσσαράκοντα ημερών από την προς Κύριον πρόωρη εκδημία τους, κι ας προσευχηθούμε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους και όπως οι επερχόμενες εορτές των Αγίων Παθών και της Λαμπροφόρου Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού επιχέει βάλσαμον παρηγορίας στις αιμάσσουσες καρδίες των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών.
Με πολλή χαρά καλωσορίζουμε στον Καθεδρικό μας Ναό τον Στρατιωτικό Ιερέα ε.α., Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βασίλειο Εμμανουήλ, ο οποίος είχε την καλοσύνη, να έλθει από την Αθήνα, για να τελέσει τις ιερές ακολουθίες στον Καθεδρικό μας Ναό και στην ενορία του Αποστόλου Παύλου Ουψάλας.
Καλή και ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα!
*Από την ομιλία του Μητροπολίτου Κλεόπα την Κυριακή των Βαΐων στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης