Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 20:40

Το μήνυμα του τροπαρίου της Κασσιανής από τον μητροπολίτη Κορωνείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον Ι. Ναο Αγ. Κωνσταντίνου Κολωνού κατά την ακολουθία, το εσπέρας της Μ. Τρίτης, έπειτα από πρόσκληση του προϊσταμένου του Ναού Αρχιμανδρίτη Κλήμεντος Φιλίππου,χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε : Με το επιφώνημα «μεγάλη η μετάνοια» ο Υμνωδός επισφραγίζει ή μάλλον βάζει την επικεφαλίδα, τον τίτλο, στην όλη αποψινή ακολουθία. Γιατί όλη η υμνολογία της ακολουθίας αυτής υπογραμμίζει το μεγαλείο της Μετανοίας. Καθώς μέσα από τους ύμνους μας περιγράφει τον συγκλονισμό, που συνταράσσει τον άνθρωπο που ειλικρινά μετανοεί.

Στη συνέχεια ο Μητροπολιτης Κορωνείας περιέγραψε την σκηνή που αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς ( Λουκ. ζ, 37-38 ) για την γυναίκα που έπλυνε με μύρα και δάκρυα τα πόδια του Χριστού. Από αυτήν την περικοπή, είπε ο Σεβασμιώτατος, εμπνεύσθηκε η ποιήτρια Μοναχή Κασσιανή και έγραψε το περίφημο δοξαστικό της.

Ακούμε μέσα σ’ αυτό τις οιμωγές που βάζει η Κασσιανή στα χείλη της αμαρτωλής γυναίκας. «Οιμοι ! λέγουσα ότι νύξ μοι υπάρχει…»Πάντα η αμαρτία μας βυθίζει στο σκοτάδι. «Δεξαι μου τας πηγάς των δακρύων». «Κάμφθητί μοι προς τους στεναγμούς της καρδίας». Και αλλού πάλι αντιπαραθέτει τα πλήθη των αμαρτιών της στην άβυσσο της αγάπης του Θεού «Αμαρτιών μου τα πλήθη και κριμάτων Σου αβύσσους τίς εξιχνιάσει ψυχοσώστα Σωτήρ μου;». Όμως οι αμαρτίες μας σβήνουν με το αίμα του Χριστού που καθαρίζει «την συνείδησιν ημών από νεκρών έργων” ( Έβρ. θ, 9 ).

Ποιός μπορεί να μείνει ασυγκίνητος; Ποιός αμετανόητος; Η άφεση μας παρέχεται δωρεάν: «ενταύθα ο αμάρτημα έχων προσελθών γίνεται δίκαιος» (Ι. Χρυσόστομος ). «Μηδείς» λοιπόν, συνεχίζει ο Ιερός Πατήρ «απογινώσκει της εαυτού σωτηρίας».

Εμείς πως θα απαντήσουμε σ’ αυτήν την πρόσκληση ; Ερώτησε καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κορωνείας. Το τροπάριο της Κασσιανής απέδωσε μελωδικότατα ο χορός υπό τον πρωτοψάλτη κ. Φώτιο Γιαννακάκη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ