Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 11:23

H Ιωνική Στέγη Ηλιούπολης τίμησε τους πρωτεργάτες του θαύματος της Σμύρνης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μια συγκινητική βραδιά με θύμησες από τα μαρτυρικά χώματα της Σμύρνης και της ιωνικής γης, έλαβε χώρα απόψε, 16 Νοεμβρίου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο του Δημαρχείου Ηλιούπολης.

Η Ιωνική Πολιτιστική Στέγη Ηλιούπολης πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στο Αργυρό Ιωβηλαίο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, καθώς στις 2 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ενθρόνισή του στον Οικουμενικό Θρόνο, που ήταν η απαρχή μια αναγέννησης της ρωμαίικης παρουσίας στην γη της Ιωνίας.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα μουσικό ταξίδι από την Σμύρνη έως την Πόλη, από την μαθητική ορχήστρα του τμήματος ελληνικής μουσικής του Ωδείου Αθηνών υπό την διεύθυνση του κ. Α. Τσεκούρα και την συμμετοχή της υψιφώνου Ζ. Χατζηφωτίου.

Η πρόεδρος της Ιωνικής Στέγης κ. Αργυρώς Πίκουλα, Δημοτική Σύμβουλος Ηλιουπόλεως και επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης, προσφωνώντας την εκδήλωση είπε ότι «σήμερα θέλουμε να τιμήσουμε το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, αυτό που είναι ο πλοηγός της ορθόδοξης πίστης μας. Είναι αυτό που φαίνεται και μας καθοδηγεί, γιατί πρώτος του είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Ίμβριος, εκείνος που διάβηκε όλη την Ιωνία και λειτούργησε στα ερείπια των ναών μας. Ο άνθρωπος που εδώ και 25 χρόνια κρατάει το τιμόνι της Ορθοδοξίας».

Αφού αναφέρθηκε στα βιογραφικά του Πατριάρχου κατέληξε αναφερόμενη στον επίσημο προσκεκλημένο της εκδήλωσης, Επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο, τον άνθρωπο που όπως τόνισε, ανέστησε την Εκκλησία της Σμύρνης. «Ο π. Κύριλλος με την ευλογία του Πατριάρχου μας στην ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης, κατόρθωσε από την πρώτη στιγμή να κερδίσει την αγάπη των ορθοδόξων, την εμπιστοσύνη των τοπικών αρχών, αλλά και την εκτίμηση των υπολοίπων χριστιανών που παροικούσαν στην Σμύρνη της καρδιάς μας, και σήμερα είναι μεγάλη η τιμή μας να τον έχουμε ανάμεσα μας και μάλιστα και ως εκπρόσωπο του Πατριάρχου μας».

Ακολούθησαν ομιλίες από τον πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινοπολιτων και Καθηγητή Ε.Μ.Π. κ. Ν. Ουζουνογλου με θέμα «Η παντοτινή μέριμνα και στοργή του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το Γένος των Ελλήνων», και τον πρόεδρο της Ενώσεως Σμυρνεων κ. Γ. Αρχοντακη με θέμα «Ο ρόλος της Εκκλησίας της Σμύρνης πριν και μετά την καταστροφή».

Την εκδήλωση έκλεισε ο επίτιμος προσκεκλημένος, Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος ο οποίος αφού μετέφερε τις ευχαριστίες του Οικουμενικού Πατριάρχου, τον οποίον όπως είπε «είχε την υψίστη τιμή να εκπροσωπεί στην εκδήλωση», με μια σύντομη ιστορική αναδρομή αναφέρθηκε σε περιστατικά που συνετέλεσαν στην ανασύσταση και νεκρανάσταση, όπως ίδιος πολλές φορές ανέφερε, της ορθόδοξης Εκκλησίας στην γη της Ιωνίας.

«Οι άνθρωποι εδώ σκέφτηκαν να πουν ένα «ευχαριστώ» ευγνωμοσύνης και όχι ένα τυπικό «ευχαριστώ», στον άνθρωπο που από μικρό παιδί δώρισε τον εαυτό του στην διακονία της Εκκλησίας και του Γένους, αλλά και που 25 ολόκληρα χρόνια είναι ο πηδαλιούχος της ορθόδοξης Εκκλησίας στην Οικουμένη ολόκληρη.»

Ο κ. Κύριλλος κατέθεσε μερικές σκέψεις πάνω σε ένα θαύμα όπως είπε «που ο Θεός κατεργάστηκε τα τελευταία χρόνια, επαληθεύοντας ότι ο σπόρος αν δεν πεθάνει μέσα στην γη, δεν θα φυτρώσει και δεν θα βλαστήσει καρπούς».

«Τα θαύματα του Θεού έχουν τους συντελεστές. Πολλές φορές μπορεί να είναι οι χρονικές συγκυρίες, σίγουρα όμως είναι και τα πρόσωπα που επιλέγει ο Θεός για να φανερώσουν το θαύμα Του μέσα στον κόσμο. Στην προκειμένη περίπτωση ο άνθρωπος του Θεού που συνεργάστηκε μαζί Του για το θαύμα της Ανατολής, είναι αυτός του οποίου τιμάμε σήμερα τα 25 χρόνια Σταυρικής διακονίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος που από την πρώτη στιγμή της ανάρρησής του στον Θρόνο, είχε την μέριμνα και το ενδιαφέρον για την ανάσταση της πονεμένης ρωμιοσύνης».

Ο κ. Κύριλλος αναφέρθηκε σε όλα τα στάδια και βήματα που χρειάστηκαν για να μπορέσει να ανάψει ξανά το καντήλι και να ηχήσει πάλι η καμπάνα στην Σμύρνη «To θαύμα έγινε, είμαστε περήφανοι που ο Θεός μας χρησιμοποίησε για να μπορέσουμε να δουλέψουμε αυτό το θαύμα και προχωράμε με μπροστάρη τον Πατριάρχη του Γένους μας».

Λίγο πριν το τέλος της βραδιάς, η πρόεδρος και τα μέλη του Δ. Σ. της Ιωνικής Πολιτιστικής Στέγης Ηλιούπολης, απένειμαν στον Επίσκοπο Ερυθρών τιμητική πλακέτα για την πολύτιμη συμβολή του στην ανασύσταση της ορθόδοξης κοινότητας στην γη της Ιωνίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν κληρικοί της Ηλιουπόλεως, ο πρώην Δήμαρχός της κ. Αναγνώστου και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ