Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 | 6:50

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού ηγουμένου της μονής Παλαιοκαστρίτσας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Το “ύστατο χαίρε” είπε σήμερα το μεσημέρι ο κλήρος και ο λαός της Κέρκυρας στον μακαριστό ηγούμενο της μονής Παναγίας Παλαιοκαστρίτσης, αρχιμανδρίτη Ευθύμιο Δούη, ο οποίος εκοιμήθη χθες σε ηλικία 74 ετών.

Στην εξόδιο ακολουθία, μαζί με τον επιχώριο μητροπολίτης Κερκύρας, Νεκτάριο, συμμετείχε και ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Τιμόθεος, ο οποίος υπήρξε πνευματικό τέκνο του αείμνηστου καθηγουμένου.

“Δεν υπολόγισε το ίδιον θέλημα και το προσωπικό συμφέρον. Υπήρξε ελεήμων πατέρας και έδιδε αφειδώς σε όλους όσους είχαν ανάγκη. Κυρίως όμως οικοδόμησε πνευματικά τους ανθρώπους. Πόνεσε στην ζωή του πνευματικά. Δέχθηκε τον πόλεμο, την συκοφαντία, την κακία, αλλά άντεξε διότι ήταν υπό την σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, της προστάτιδος της ιεράς μονής.  Φρόντισε και για τα υπόλοιπα μοναστήρια της τοπικής Εκκλησίας, τα οποία στερέωσε και ανοικοδόμησε. Ήταν φιλόκαλος και αγάπησε την διακονία του Θεού και του ανθρώπου”, τόνισε μιλώντας για τον μακαριστό ηγούμενο ο μητροπολίτης Κερκύρας, ενώ πρόσθεσε πως “προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του και για την ανάδειξη νέου καθηγουμένου που θα συνεχίσει το έργο του μακαριστού γέροντος”.

Ψήφισμα για την εκδημία του μακαριστού γέροντος από τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας

Εμείς οι ιερείς και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, πληροφορηθέντες την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού ηγουμένου της Ιεράς Μονής Υ. Θ. Παλαιοκαστριτίσσης και διατελέσαντος επί δεκαπενταετία πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτου Ευθυμίου Δούη, διά περιφοράς, λόγω της πανδημίας που δεν επιτρέπει συναθροίσεις, θεωρούμε απαραίτητο να δηλώσουμε τα εξής:

  1. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του μακαριστού στην τοπική Εκκλησία και στον ιερό κλήρο, η οποία εκφράστηκε διά ποικίλων τρόπων, εκφράζουμε την κατά άνθρωπον λύπη μας για την έξοδό του από τον βίο τούτο, τα συλλυπητήριά μας προς την αδελφότητα της Ιεράς Μονής, καθώς και προς τους κατά σάρκα και πνεύμα οικείους του. Ο μακαριστός ήταν άνθρωπος βαθιά ελεήμων και πολλοί εξ ημών μπόρεσαν να προχωρήσουν στην ζωή τους τόσο υλικά, όσο και προς και κατά την ιερωσύνη τους, χάρις στην δική του ελεήμονα καρδιά. Σε καιρούς ατομισμού, αλλά και δυσκολιών, φτώχειας, εγκλωβισμού στις ανάγκες του καθενός, ο μακαριστός γέροντας έδειξε ότι για την Εκκλησία προέχει ο πλησίον. Δοξάζουμε τον Θεό γι’ αυτό, καταθέτουμε το «ευχαριστώ» της ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του και την μνημόνευσή του στο ιερό θυσιαστήριο ως ελάχιστο φόρο τιμής και αγάπης γι’ αυτόν.
  2. Επισημαίνουμε την διακονία του ως πρωτοσυγκέλλου στην Ιερά ημών Μητρόπολη, η οποία υπήρξε και εκεί διακονία φιλάνθρωπος, επιστηρικτική, ανθρώπινη. Ο μακαριστός γέροντας έδειξε παράδειγμα εκκλησιαστικού ανδρός, με ήθος, εκκλησιολογικό φρόνημα, υπακοή στους επισκόπους που εποίμαναν και ποιμαίνουν την τοπική Εκκλησία και έγινε για όλους, ιδίως για τους νεώτερους, αφορμή ζώσας διδαχής του τι είναι η Εκκλησία: όχι χώρος συνάθροισης ατομικών απόψεων και εγωισμών, αλλά τρόπος συνοδοιπορίας προσώπων που αγαπούνε, σέβονται, αποδέχονται την ιεραρχία που ορίζει η Εκκλησία και εργάζονται για το καλό όλων. Τον ευχαριστούμε και γι’ αυτήν την διδαχή ζωής, ιδιαίτερα πολύτιμη στους καιρούς μας.
  3. Ως ελάχιστη ανταπόδοση ο καθένας από εμάς θα συμμετάσχει συμβολικά, αντί στεφάνου, στην συγκέντρωση συνολικά του ποσού των 500 Ευρώ υπέρ του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως, εις μνήμην Αρχιμανδρίτου Ευθυμίου Δούη.

Εξουσιοδοτούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νεκτάριο να διαβάσει το ψήφισμα αυτό κατά την τέλεση της νεκρωσίμου ακολουθίας, να το επιδώσει στο Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής, καθώς και να το κοινοποιήσει στον τοπικό τύπο και τα ΜΜΕ.

Ψήφισμα για την εκδημία του μακαριστού γέροντος από την Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Σπυρίδωνος

Επί τω αιφνιδίω αγγέλματι της κοιμήσεως του επί δεκατέσσερα συναπτά έτη Ιερατικώς Προϊσταμένου και μέλους της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Προσκυνημάτος Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος Κερκύρας, Αρχιμανδρίτου κυρού Ευθυμίου ΔΟΥΗ, η Διοικούσα Επιτροπή συνήλθε σήμερον Παρασκευή 12η Φεβρουαρίου 2021 και ώραν 7.οο μμ εις έκτακτον συνεδρίαν.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος ως ελάχιστο δείγμα για την ιερατική, ποιμαντική, κοινωνική, διοικητική και φιλανθρωπική διακονία του:

ΟΜΟΦΩΝΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

  • Να τελέσει την Εξόδιο Ακολουθία ο Πρόεδρος του Ιερού Προσκυνήματος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
  • Να εκφράσει στην Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Υ. Θ. Παλαιοκαστριτίσης και στους οικείους του εκλιπόντος τα θερμά της συλλυπητήρια
  • Να πραγματοποιηθεί εις μνήμην του μακαριστού π. Ευθυμίου Δούη δωρεά ύψους 1000 ευρώ στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ» της Ιεράς Μητροπόλεως υπέρ των φτωχών, των συσσιτίων και του φιλανθρωπικού έργου της Ι. Μητροπόλεως
  • Nα αναρτηθεί μεσίστια την ημέρα της Εξοδίου Ακολουθίας η σημαία του Ιερού Προσκυνήματος
  • Να παραστεί και να διαβάσει το παρόν ψήφισμα εκπροσωπώντας τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής στην Εξόδιο Ακολουθία ο Προϊστάμενος του Ι. Προσκυνήματος, Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλάχος
  • Το παρόν ψήφισμα της Δ.Ε. να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και να δημοσιευτεί στα τοπικά ΜΜΕ.

Εν Κερκύρα τη 12η Φεβρουαρίου 2021

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Δ.Ε.

+ Ο Κερκύρας, Παξώνκαι Διαποντίων Νήσων        ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Αἰδ. π. Γεώργιος ΒλάχοςΡάλλης Σπυρίδων,  Ταμίας -Υπεύθυνος Οικονομικών
Βούλγαρης Γεράσιμος, ΜέλοςΑγάθος Σπυρίδων, Μέλος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ