Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 5:26

Ένταξη της αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γεωργίου Ναυπλίου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης για την έγκριση της πρότασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τριών σημαντικών έργων. Πρόκειται για τρία έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο της στερέωσης, αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης του ιστορικού ναού της Παναγίας στον Πραστό, στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, με προϋπολογισμό 770.000 ευρώ, το έργο της επείγουσας στατικής αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου, με προϋπολογισμό 185.000, και η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου της ΕΠΣ Αργολίδας, προϋπολογισμό 1,4 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλη φθορά έχει υποστεί εσωτερικά και εξωτερικά ο ιστορικός Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου στην πόλη του Ναυπλίου. Στις κολώνες που στηρίζουν το καθολικό του ναού έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ρωγμές. Τμήματα από τις αγιογραφίες έχουν πέσει. O ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς της πόλης, όπου έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας. Χτίστηκε τον 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Eνετοκρατίας της πόλης, ενώ μετά την κατάληψη του Ναυπλίου από τους Τούρκους το 1540, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί. Το 1686, όταν οι Bενετοί κατάφεραν να επανακτήσουν την πόλη, στον Άγιο Γεώργιο έγινε η υποδοχή του νικητή αρχιστράτηγου Φραντσέσκο Mοροζίνι και εδώ τελέστηκε δοξολογία. Στη Δεύτερη Tουρκοκρατία η εκκλησία μετατράπηκε πάλι σε τζαμί και μετά την απελευθέρωση της πόλης, το 1822, ο Άγιος Γεώργιος περιήλθε στους Ορθοδόξους. O ναός είναι οικοδομημένος στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και οι τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν στη δεύτερη ενετοκρατία, γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα.

Η παράσταση του Mυστικού Δείπνου στο εσωτερικό του ναού αντιγράφει την πασίγνωστη σύνθεση του Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Bίντσι. Το 1823 οι τοιχογραφίες επιζωγραφίστηκαν από τον Δημήτριο Bυζάντιο. Στο ναό του Αγίου Γεωργίου τελέστηκαν οι κηδείες σπουδαίων μορφών της Ελληνικής Επανάστασης, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού , του Δημήτριου Yψηλάντη που ενταφιάστηκε μάλιστα στο νάρθηκα του ναού. Eδώ τελέστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια και η κηδεία του δολοφονηθέντος Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια. Στο ναό του Αγίου Γεωργίου εισήλθε, μόλις αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, στις 25 Ιανουαρίου του 1833, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος, Όθωνας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ