Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 | 8:26

ΧΑΛΚΙΔΑ: Προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του ναού της Πολιούχου αγίας Παρασκευής

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Υπεγράφη χθες η προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, καθώς και τον επιχώριο μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο.

Ξεκινούν έτσι οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του ναού της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος το 1921 κηρύχθηκε ως «προέχον βυζαντινό μνημείο» και αποτελεί σύμβολο της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και η παρέμβαση κρίνεται σκόπιμη, δεδομένου ότι το μνημείο βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμορροπίας.

Το έργο: Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας, με προϋπολογισμό 4.700.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, θα υλοποιηθεί με επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

“Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, προκειμένου να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού κι έκανε λόγο για “ένα έργο σημαντικό σε ένα μνημείο εξέχουσας σημασίας, την Αγία Παρασκευή. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ασχολούνται αρκετά χρόνια προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες και τις σύγχρονες επεμβάσεις καθώς και την αρχική μορφή στο μνημείο. Η Αγία Παρασκευή δεσπόζει όχι μόνο στο χώρο στην πόλη της Χαλκίδας, αλλά και στην καρδιά των κατοίκων της. Μία χρόνια εκκρεμότητα αποκαθίσταται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση, χάρη στη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Με την ευθύνη των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού ένα σημαντικό έργο μπαίνει στην τελική του ευθεία”.

“Ο Ιερός Ναός της Αγ. Παρασκευής εκτός από έδρα της πολιούχου της Χαλκίδας είναι το σημαντικότερο σωζόμενο μεσαιωνικό μνημείο της πόλης και ένα από τα πλέον εξέχοντα στην Ελλάδα”, δήλωσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας” και συμπλήρωσε: “Αναλάβαμε ευθύνη έναντι της πολυδιάστατης αξίας της Αγίας Παρασκευής, και έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, προσβλέπουμε πλέον στην άρτια και ταχεία υλοποίηση του έργου”.

Συγκινημένος και πολύ χαρούμενος δήλωσε ο μητροπολίτης Χαλκίδος, “γιατί σήμερα υπογράψαμε την Προγραμματική Σύμβαση για τον Ιερό Ναό της Πολιούχου μας, της Αγίας Παρασκευής της Χαλκίδος, για αυτό το ιστορικό και ιερό μνημείο που τόσο πολύ αγαπάει ολόκληρη η περιοχή. Ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την υπουργό, τον Περιφερειάρχη αλλά και τον Αντπεριφερειάρχη Γεώργιο Κελαϊδίτη για τη συνεισφορά τους προς την επίτευξη της προγραμματικής αυτής σύμβασης. “Πιστεύω ότι η Αγία Παρασκευή, ευχαριστημένη, γιατί επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια αγώνων, θα δει το σπίτι της που είναι και σπίτι όλων μας να ανακαινίζεται, θα πρεσβεύσει ώστε να απαλλαγούμε και από αυτόν τον πανδημικό πειρασμό”, σημείωσε επίσης ο μητροπολίτης Χαλκίδος.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρα, σε κλίμα χαράς τελέσθηκε στον ναό της Αγίας Παρασκευής αγρυπνία για την εορτή της Υπαπαντής στην οποία προεξήρχε ο μητροπολίτης Χαλκίδος. Μάλιστα, φθάνοντας στον ναό επέδωσε, ως ανάθημα ευλαβείας προς την Αγία Παρασκευή, αντίγραφο της υπογραφείσας Σύμβασης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ