Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 11:19

Έλληνες και Πολωνοί γιόρτασαν την Παναγία Οστρομπράμσκα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Χρήστος Λαρισαίος Την 23η επέτειο από την έλευση της ιεράς εικόνας Παναγίας Οστρομπράμσκα εόρτασαν σήμερα στον ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως.

Την θεια λειτουργιά τέλεσε ο μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος πλαισιωμένος από τους ιερείς του ναού και φιλοξενούμενους ιερείς.

Το παρών έδωσαν ο επιτετραμένος της Πολωνικής πολιτείας στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της Πολωνικής Γερουσίας και δύο Γερουσιαστές, πέντε Βουλευτές με τον επικεφαλής πρόεδρο της επιτροπής ελληνοπωλονικής φιλίας της Πολωνικής βουλής, ενώ από την ελληνική πλευρά παρευρέθηκαν ο βουλευτής Χριστοφόρος Μπουτσικάκης, ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.

Ο μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή του Άσωτου Υιού λέγοντας πως “η αγάπη του Θεού πατερά μας είναι τόσο δυνατή που δέχτηκε τον γιο του πίσω χωρίς να πει απολύτως τίποτα”.

Τόνισε ακόμα ότι “ο Θεός δεν είναι τιμωρός, μας περιμένει να μετανοήσουμε να απαλλαχτούμε από την αμαρτία, γι’ αυτό και μας δίνει την δύναμη να επιστρέφουμε κοντά του”.

Ακόμα αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλήνων και Πολωνών λέγοντας ότι αξιώθηκε να επισκεφτεί την Πολώνια δυο φορές και να γνωρίσει τον αρχιεπίσκοπο Σάββα, τονίζοντας ότι είναι ένα κράτος με ευσέβεια και υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Με το πέρας της θείας λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας του 2010 όταν αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρόεδρο της Πολωνίας, μελή της κυβερνήσεως της Πολωνίας, άλλους αξιωματούχους, καθώς και τον επίσκοπο Χαινούφκα Μύρωνα, συνετρίβη με αποτέλεσμα τον θάνατο τους.

Ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, αμέσως μετά, ανέγνωσε τις αποφάσεις του εκκλησιαστικού συμβουλίου για την επίδοση του μεταλλείου της ενορίας σε προσκεκλημένους από την Πολωνία που εργάζονται για την ΕλληνοΠολωνική φιλία, Ο Μητροπολίτης περικόσμησε τους τιμηθέντες με το μετάλλιο και ο Δήμαρχος με λοιπούς δημοτικούς παράγοντες επέδωσαν τους επαίνους.

Η ενορία τίμησε επίσης τον θεολόγο καθηγητή Μάρκο Μάρκου, για την προσφορά του στην ηλεκτρονίκη καταγραφή της Αποστολικής διαδοχής των κατά τόπους Εκκλησιών. Τον έπαινο στον τιμηθέντα επέδωσε ο επί τούτο προσκληθείς Ουκρανός βουλευτής Σβιατοσλάβ Ανδρίεβιτς.

Παρέστησαν επίσης Πολωνοί προσκυνητές με παραδοσιακές ενδυμασίες που έψαλαν ύμνο προς την Παναγία και στη συνέχεια συνόδευσαν την ιερά εικόνα της στην λιτάνευση της πέριξ του ναού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας στο παρεκκλήσιο της Παναγίας που βρίσκεται κάτω από το καμπαναριό, εις μνήμην του Αρχιεπισκόπου Χαινούφκα Μύρωνος Υποστρατήγου του Πολωνικού στρατού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ