Κυριακή 28 Απριλίου 2024 | 19:01

ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΟΥΡΤΕΣΗ

Διάλεξη στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Διάλεξη στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησε σήμερα ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος κατόπιν προσκλήσεως του Προϊσταμένου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνόμου Β’ π. Αλεξίου Κουρτέση.

Ο ιεράρχης ανέπτυξε το θέμα, «Γνωριμία με το Θεό σε μια κοινωνία χωρίς Θεό», ενώ το ακροατήριο που αποτελούνταν από δόκιμους αξιωματικούς, άκουσε μετά μεγάλης προσοχής τον Σεβασμιώτατο και στο τέλος έθεσε ερωτήσεις επί του θέματος αλλά και άλλων επίκαιρων θεμάτων.

Αναλυτικότερα, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα τόνισε ότι η δυτική κυρίως κοινωνία χαρακτηρίζεται ως κοινωνία με πολλούς θεούς, από τα λεγόμενα ανώτατα όντα μέχρι τον λεγόμενο ανθρωποθεό, που λατρεύει τις φυσικές δυνάμεις του ανθρώπου και τα πάθη του. Έτσι, είναι οι θειστές, οι άθεοι, οι αγνωστικιστές, οι δειστές.

Αναφέρθηκε συνοπτικά για την μεταφυσική της σχολαστικής θεολογίας και τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε αυτήν και αναπτύχθηκαν διάφορα ιδεολογικά ρεύματα, όπως ο Νομιναλισμός, η Αναγέννηση, η Μεταρρύθμιση, ο Διαφωτισμός, ο Υπαρξισμός, η Ψυχολογία, η Μετανεωτερική και η Αφύπνηση. Αυτά τα ρεύματα επηρέασαν και τον δικό μας χώρο.

Στην δεύτερη ενότητα επικέντρωσε τον λόγο στο πως μπορούμε να γνωρίσουμε τον Θεό, όπως προσδιορίζεται από την δική μας παράδοση. Στο σημαντικό αυτό σημείο ανέλυσε τα βασικά γνωρίσματα της παραδόσεώς μας περί της σχέσεως του ανθρώπου με τον Θεό, όπως ότι ο Θεός αποκαλύπτεται στους αγίους, και δεν ανακαλύπτεται από την ανθρώπινη λογική, ότι η Εκκλησία είναι ο χώρος της γνωριμίας με τον Θεό, ότι είναι απαραίτητη η μέθοδος γνωριμίας με τον Θεό, ότι οι καρποί της γνώσεως είναι η ανιδιοτελής αγάπη, η σχέση μεταξύ αγάπης και ελευθερίας, η υπέρβαση του φόβου του θανάτου. Κατέληξε ότι οι άγιοι μας διδάσκουν πως γνωρίζεται ο Θεός και πως μεταμορφώνεται ο άνθρωπος.

Λίγο νωρίτερα, τον κ. Ιερόθεο υποδέχθηκαν ο Αναπληρωτής Ακαδημιάρχης και Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης Ταξίαρχος Κωστής Διονύσιος, ο Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών Αστυνομικός Διευθυντής Κλητοράκης Γεώργιος, καθώς και Αξιωματικοί της Σχολής.

Στο τέλος ο Διοικητής παρέδωσε στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου μία αναμνηστική πλακέτα της Σχολής για την τόσο ωφέλιμη παρουσία του στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ