Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 6:20

Τελετή αποφοίτησης Ιεροσπουδαστών στη Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018, με την προσέλευση πολλών κληρικών και λαϊκών πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των ιεροσπουδαστών της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας». Η τελετή έλαβε χώρα στη δυτική είσοδο, στα προπύλαια της Σχολής.

Με την άφιξη της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου, των Μητροπολιτών Κιτίου κ. Χρυσοστόμου, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐου, Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου της Εκκλησίας Κύπρου, του Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο Μητροπ. Βόστρων κ. Τιμοθέου, του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου Ιωάννου, του Εξάρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμ. Αθηνοδώρου Παπαευριπιάδου, του Αρχιγραμ. της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Γρηγορίου Μουσουρούλη και πολλών κληρικών, ξεκίνησε η τελετή με Δέηση, από το Διευθυντή της Σχολής, Αρχιμ. Βενέδικτο Ιωάννου.

Αμέσως μετά, ο π. Βενέδικτος, στην ομιλία του, καλωσόρισε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, όλα τα μέλη της Σχολικής Εφορίας, τους κληρικούς, το διδακτικό προσωπικό και τους συγγενείς των Ιεροσπουδαστών.

Ο Διευθυντής της Σχολής, στη γλαφυρή ομιλία του ανέλυσε το επιτελούμενο έργο και το διδακτικό πρόγραμμα της Σχολής, ευχαρίστησε την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, η οποία υπήρξε ο ιδρυτής της Σχολής το έτος 1949 και αδιάλειπτος οικονομικός αρωγός μέχρι σήμερα, τους Ιεράρχες που επισκέφθηκαν τη Σχολή και έκαναν διαλέξεις, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, και βέβαια τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο, ιδίᾳ τον Πρόεδρο της Εφορείας Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα. Απευθυνόμενος προς τους ιεροσπουδαστές που αποφοιτούσαν τόνισε να μη γίνουν επιλήσμονες των δωρεών που έχουν λάβει κατά την φοίτησή τους στην ιερατική σχολή και να εγκαρτερούν εν υπομονή καθόλη τη διάρκεια της μελλοντικής ιερατικής τους πορείας.

Στη συνέχεια, εκ μέρους των τελειοφοίτων αντιφώνησε ο κ. Ανδρέας Ηρακλέους, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την ιεραρχία και τους καθηγητές της Σχολής, επισήμανε ότι αποτελεί ατομική εκούσια επιλογή του καθενός ιεροσπουδαστή να διακονεί τον Χριστό, γεγονός που επιφορτίζει τον καθένα με μεγάλη ευθύνη.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσης απουσίαζε και εκπροσωπήθηκε από τον Επαρχιακό Επιθεωρητή Λάρνακος κ. Μιχάλη Λοϊζίδη. Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός ανέφερε ότι σήμερα τιμούμε τον ευεργετικό ρόλο της Σχολής, η οποία στελεχώνει την Εκκλησία της Κύπρου μας. Η Εκκλησία είναι πάντοτε δίπλα στο ποίμνιό της, ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες και η συμβολή της στα θέματα Παιδείας τεράστια. Τελείωσε με την επισήμανση ότι το Υπουργείο Παιδείας συνδέεται με την Εκκλησία με μία διαχρονική, στενή και εποικοδομητική συνεργασία.

Αμέσως μετά, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος, ανέβηκε στο βήμα και απηύθυνε λόγια πατρικής αγάπης προς όλους τους παρευρισκομένους, κληρικούς και λαϊκούς. Τόνισε την σπουδαιότητα του ιερατικού λειτουργήματος και έδωσε έμφαση στον τρόπο καταρτισμού των σύγχρονων κληρικών της Εκκλησίας Κύπρου. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το μεσότοιχον έπεσε», θέλοντας να τονίσει ότι η εποχή, οπότε ένας κληρικός ήταν σχεδόν ανέφικτο να επικοινωνήσει με τον οικείο Ιεράρχη του, έχει παρέλθει. «Οι πόρτες όλων των ιεραρχών της Εκκλησίας Κύπρου είναι πάντοτε ανοικτές για όλους τους κληρικούς μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η επίδοση πτυχίων στους αποφοιτήσαντες και αριστείων στους αριστεύσαντες, από τον Μακαριώτατο και τον Μητροπολίτη Ταμασού αντίστοιχα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ύμνους και παραδοσιακά άσματα από τον λιγυρόφθογγο ιεροψαλτικό χορό της Σχολής υπό την διεύθυνση του αιδεσιμολ. Πρωτοπ. Δημητρίου Δημοσθένους.

Τέλος ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους.

Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ