Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 | 5:19

ΘΑ ΕΠΑΓΡΥΠΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Εκκλησία Κύπρου: «Ναι» στο μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα παιδιά 

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 στην τρίτη του έτους τακτική συνεδρία υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου και εργάσθηκε ως εξής.

Ασχολήθηκε λεπτομερώς με το θέμα του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία μας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν τα παιδιά από πολύ μικρής ηλικίας ευρίσκονται εκτεθειμένα σε κάθε είδους πληροφόρηση και παραπληροφόρηση από το διαδίκτυο είναι επιβεβλημένη η υπεύθυνη σχολική καθοδήγησή τους στο θέμα αυτό. Θα πρέπει τα παιδιά να ενημερώνονται για να προστατεύονται. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει την προσφορά της ύλης κατά την ηλικιακή δεκτικότητα των παιδιών.

Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί ότι μέρος των ανησυχιών γονέων και άλλων κοινωνικών ομάδων οφείλεται σε υπερβολές από διαδόσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εκείνο το οποίο επιβάλλεται είναι όπως το μάθημα διδάσκεται από εκπαιδευτικούς ειδικά καταρτισμένους προς τούτο και όπως μη προσκαλούνται στα σχολεία ομάδες οι οποίες θα επιβάλλουν μία ιδεολογία μάλλον παρά θα συμβάλλουν στην εμπέδωση όσων περιλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος.

Η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι θα επαγρυπνεί για το περιεχόμενο και τον τρόπο προσφοράς του μαθήματος σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σημείωσε με ικανοποίηση την υπόσχεση της Εντίμου Υπουργού Παιδείας ότι σε κάθε αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων θα λαμβάνονται υπόψη η σύμφωνος γνώμη των γονέων, τα ήθη και οι γενικές ευαισθησίες της κοινωνίας.

Η Ιερά Σύνοδος θα καλέσει σε προσεχή συνεδρία της την Υπουργό Παιδείας για ενημέρωση και λήψη τελικής αποφάσεως.

Ενημερώθηκε από τον Μακαριώτατο ότι το Υπουργείο Παιδείας τον πληροφόρησε ότι έναντι της αργίας της εορτής του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Κύπρου την οποία ζήτησε να καταργηθεί προκειμένου να κερδηθεί διδακτικός χρόνος για τους μαθητές, ετοιμάζεται πρόταση για ανταλλαγή της αργίας αυτής με την 7η Ιανουαρίου.

Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί ως εμπαιγμό την πρόταση αυτή που καταστρατηγεί το νόημα της προταθείσης κατάργησης μιάς θρησκευτικής αργίας. Καλεί, ως εκ τούτου, όλους τους ενδιαφερομένους φορείς να κατανοήσουν πως όταν ως Κράτος έχουμε τον μικρότερο διδακτικό χρόνο σ’ όλη την Ευρώπη εκείνο που προέχει είναι η όσον το δυνατόν αρτιότερη κατάρτιση των μαθητών και όχι ικανοποίηση συνδικαλιστικών διεκδικήσεων

Ενέκρινε το πρόγραμμα επιμόρφωσης των Ιερέων, το οποίο κατήρτισε κατόπιν εντολής της Ιεράς Συνόδου η Θεολογική Σχολή. Το πρόγραμμα είναι διετές, τα δε μαθήματα θα προσφέρονται από ειδικούς πανεπιστημιακούς καθηγητές τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Όρισε, με κλήρωση, τα μέλη του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου, για το νέο έτος, ως ακολούθως:

α) Μέλη: Οι Μητροπολίτες Κιτίου, Λεμεσού, Μόρφου, Κωνσταντίας, Ταμασού και ο Επίσκοπος Αμαθούντος.

β) Αναπληρωτές: Οι Μητροπολίτες Πάφου, Κυρηνείας, Κύκκου, Τριμυθούντος και οι Επίσκοποι Καρπασίας και Αρσινόης.

Η Ιερά Σύνοδος εξέτασε με οδύνη το μέγεθος των καταστροφών από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε πλείστες περιοχές της Ελλάδος και απεφάσισε την διεξαγωγή εράνου προς ανακούφισιν των πληγέντων, σ’ όλους τους ναούς της Κύπρου, την προσεχή Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023. Η Ιερά Σύνοδος κάνει έκκληση προς όλους να συνδράμουν με πλουσιοπάροχη εισφορά στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη μητέρα Πατρίδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ