Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 11:35

Συλλείτουργο για τα 107 χρόνια από την απελευθέρωση της Αριδαίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου η πόλη της Αριδαίας εόρτασε την μνήμη των πολιούχων της αγίων Νικάνδρου και Ιωαννικίου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο ιερό ναό μαζί με την 107η επέτειο της απελευθερώσεώς της από τον Τουρκικό ζυγό.

Το απόγευμα της Κυριακής (3/11) πραγματοποιήθηκε επίσημη υποδοχή της θαυματουργού τιμίας κάρας της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας (εκ του ιερού ναού Παναγίας Επισκέψεως Τρικάλων) και στην συνέχεια τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του οικείου ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης, ο οποίος αναφέρθηκε στους εορταζομένους αγίους καθώς και στην αγία Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα υπογραμμίζοντας την θυσιαστική προσφορά του εαυτού τους στον Θεό μέσω του μαρτυρίου και της ασκήσεως.

Προέτρεψε δε στην μίμησή τους στην σύγχρονη εποχή, η οποία θα πρέπει να ξεκινά από την προσωπική ζωή κάθε χριστιανού μέσω του αγώνα να κυριαρχήσει στα πάθη του.

Κατά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε πάνδημος λιτανεία στους δρόμους της Αριδαίας προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Τρίκκης με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού κληρικών, των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και των φορέων καθώς και πλήθους λαού.

Το πρωί της Δευτέρας (4/11) χοροστάτησε στον Όρθρο ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ενώ στο Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης κ. Χρυσόστομος συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, ο οποίος παρουσίασε με συντομία τα πρόσωπα των εορταζομένων αγίων, του αγίου ιερομάρτυρος Νικάνδρου και του οσίου Ιωαννικίου του Μεγάλου, σημειώνοντας ότι και οι δύο ευαρέστησαν τον Θεό με διαφορετικό τρόπο. Ο μεν μέσω του μαρτυρίου, ο δε μέσω της ασκήσεως. Χρησιμοποιώντας μάλιστα το παράδειγμα του Αγ. Ιωαννικίου τόνισε ότι ο μοναχός απομακρυνόμενος αρχικά από την στενή του οικογένεια, συνδέεται τελικά και ευεργετεί όλον τον κόσμο με τον αγώνα και την προσευχή του.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία για τα ελευθέρια της πόλεως κατά την οποία εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας. Ακολούθησε Επιμνημόσυνος Δέησις στο Ηρώο της πόλεως και η καθιερωμένη Παρέλαση.

Στις ιερές ακολουθίες μετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Αρχιερατικός Επίτροπος Αριδαίας Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, κληρικοί της πόλεως και άλλων περιοχών ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Χ. Μπάτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, οι βουλευτές Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης και Β. Βασιλειάδης, ο Δήμαρχος Εδέσσης κ. Δ. Γιάννου, ο Διοικητής της 2ης ΜΚ Μεραρχίας Υποστράτηγος Δ. Κωνσταντάκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων καθώς και πλήθος πιστών.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ