Δε, 15/07/24 | 21:37

ΚΑΛΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ

Τρίκαλα: Αντίθετοι οι δύο μητροπολίτες του νομού σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση τεράστιου φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει τα όρια και των δύο μητροπόλεων εκφράζουν με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο μητροπολίτες του Νομού Τρικάλων.

Οι δύο ιεράρχες του θεσσαλικού κάμπου, επισημαίνουν πως, “με το συγκεκριμένο έργο η περιοχή θα δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, η ποιότητα ζωής των κατοίκων της θα υποβαθμισθεί καίρια, ενώ ταυτόχρονα θα επέλθει η υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Παράλληλα, καλούν πολιτεία και τις τοπικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα “ώστε να αποφευχθεί μία τέτοια καταστροφική επέμβαση στην περιοχή”, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δύο μητροπολιτών του Νομού Τρικάλων

Οι δύο Μητροπολίτες του Νομού Τρικάλων, ο Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ενημερωθήκαμε προσφάτως από εκπροσώπους επιτροπής συμπολιτών μας για την πρόθεση εγκατάστασης τεράστιου φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής έκτασης πλέον των 6.000 στρεμμάτων και συνοδών έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης στην περιοχή μας (εντός των ορίων και των δύο Μητροπόλεων).

Δεδομένου ότι η βιοποικιλότητα της φύσεως των περιβαλλοντικά ευαίσθητων και προστατευόμενων περιοχών, εντός των οποίων θα αναπτυχθεί το έργο, θα δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, η ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής θα υποβαθμισθεί καίρια, ενώ ταυτόχρονα θα επέλθει η υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της μακράς ιστορίας του τόπου μας. Σημαντικό είναι και το πλήγμα που θα δεχθεί ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής, αφού το έργο αναπτύσσεται εντός γεωργικής γης.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως ο τόπος μας αξίζει καλύτερο μέλλον. Υπερέχει σε αισθητική και ομορφιά, προσφέρει το μοναδικό τοπίο των Μετεώρων και των Μοναστηριών, τα οποία είναι πόλος παγκόσμιας έλξης, ενώ παράλληλα οι πιθανότητες αξιολόγησης ενός ήπιου τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή μόλις αρχίζουν και γίνονται αισθητές.

Επιπλέον, η ακατάπαυστη παρουσία γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής είναι εκείνη που συντηρεί μεγάλο μέρος των κατοίκων και χαρακτήριζε πάντα την περιοχή  ως αγροτική. Επομένως, κανείς δεν επιθυμεί την μετατροπή της σε βιομηχανική, και μάλιστα χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών, ενώ όλοι θα βιώνουμε καθημερινά τις συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δηλώνουμε προς κάθε υπεύθυνο ότι και οι δύο Μητροπολίτες είμαστε αντίθετοι στην ανωτέρω εγκατάσταση, και καλούμε την Πολιτεία και τις τοπικές Αρχές, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί μία τέτοια καταστροφική επέμβαση στην περιοχή μας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει βάναυσα την ζωή όλων μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ