Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 5:52

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Καλαμαριά- “Χωρίς πρωτόκολλο, χωρίς επισημότητες”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εντυπωσιασμένος από τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Καλαμαριάς δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος έφθασε λίγο νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη.

“Δεν είχα υπ΄ όψιν μου ότι θα ετύγχανα τέτοιας θερμής υποδοχής”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος από τον κατάμεστο ναό του αγίου Νικολάου Νέας Κρήνης.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Συμβασιλεύουσα ήταν η Καλαμαριά όπου οι κάτοικοι της περιοχής υποδέχθηκαν τον κ. Βαρθολομαίο με τις δέουσες τιμές.

Κλήρος και λαός της ανατολικής Θεσσαλονίκης περίμενε από νωρίς στο προαύλιο του ναού να δει από κοντά τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας και να πάρει την ευχή του.

Ο πατήρ Δημήτριος, εφημέριος του ναού του αγίου Νικολάου Καλαμαριάς, κατά την προσφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, μίλησε για τους δεσμούς των κατοίκων της περιοχής με την Κωνσταντινούπολη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “οι Καλαμαριώτες είναι απόγονοι προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους”.

Ακόμη, έκανε λόγο για τις ομορφιές της Καλαμαριάς αλλά και για τον μακαριστό μητροπολίτη κυρό Προκόπιο και την αγάπη που έτρεφε προς το Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά τη σύντομη προσλαλιά του στους πιστούς που συγκεντρώθηκαν στον ναό για να τον υποδεχθούν, μνημόνευσε κι αυτός τον μακαριστό μητροπολίτη Νέας Κρήνης κυρό Προκόπιο.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να εκφράσει τη χαρά του για την παρουσία του στον ναό, “χωρίς πρωτόκολλο, χωρίς επισημότητες”, όπως είπε. “Φέρνω σε όλους σας τις ευλογίες της Μητρός Εκκλησίας γιατί είμεθα όλοι μια οικογένεια”, υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος στο ποίμνιο της Καλαμαριάς.

Όσον αφορά στον νέο μητροπολίτη Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε την προσωπικότητά του και δήλωσε ότι “πάντοτε όταν τον συναντούσα, του εξέφραζα την ευχή μου να τον δω να ανεβαίνει και το τρίτο σκαλοπάτι της ιεροσύνης”. Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και “τη δική μου χαρά που ο κ. Ιουστίνος είναι ιεράρχης των νέων χωρών”.

Επίσης, του ευχήθηκε “να αναδειχθεί άξιος διάδοχος του προκατόχου του” ενώ δήλωσε πως “είμεθα σίγουροι ότι θα δικαιώσει την ψήφο της ιεραρχίας που τον ανέδειξε”.

Στο τέλος, ο κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού μητροπολίτη Καλαμαριάς κυρού Προκόπιου, ο οποίος βρίσκεται σε παρεκκλήσιο στο υπόγειο του ναού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις του Συλλόγου με αφορμή την μνήμη του προστάτη των νομικών αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Επιπλέον, ο κ. Βαρθολομαίος το απόγευμα της Παρασκευής θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Β’ Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Νεολαίας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καλαμαριά, εκτός από τον επιχώριο μητροπολίτη, παρέστησαν οι μητροπολίτες Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Δράμας κ. Παύλος, Σάμου κ. Ευσέβιος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, Μιλήτου κ. Απόστολος, Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης καθώς και ο επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ