Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 19:26

Ν. Ιωνίας: “Όλοι μας, κληρικοί και λαικοί πρέπει να είμαστε διάκονοι”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Την ανάγκη διακονίας του συνανθρώπου ανεξαρτητος θέσεως και αξιώματος επεσήμανε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ στο αποψινό του κήρυγμα.

“Όλοι μας κληρικοί και λαικοί πρέπει να είμαστε διάκονοι. Είτε είμαστε επίσκοποι, είτε πρεσβύτεροι, είτε διάκονοι, είτε λαϊκά μέλη της Εκκλησίας, έχουμε την ίδια εντολή από τον Χριστό. Να διακονούμε τον συνάνθρωπό μας ανεξάρτητα από το χρωμα, την φυλή και την γλώσσα. Ο κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού και έχει πλαστεί κατ’ εικόνα και ομοίωση Θεού”

Ο κ. Γαβριήλ χοροστατώντας στο πανηγυρικό εσπερινό του Αγίου πρωτομάρτυρα Στέφανου, στη Νέα Σαφράμπολη τόνισε ότι “Η ζωή της Εκκλησίας στηρίχτηκε πάνω στο παράδειγμα, τις αρχές και την ζωή του αγίου Πρωτομάρτυρα Στέφανου που άνοιξε μια ασφαλή λεωφόρο που θα κληθεί ο κάθε χριστιανός να ακολουθήσει”, ενώ πρόσθεσε ότι “ο άγιος Πρωτομάρτυρας Στέφανος έλαβε την εντολή και την ευθύνη να λειτουργήσει ως αστέρας της Βηθλεέμ της πρώτης Εκκλησίας”.

Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας αναφερόμενος στις αρχές του πρωτομάρτυρα Στέφανου, είπε ότι “εισήλθε στο στάδιο και γίνεται η αφετηρία στις τάξεις των μαρτύρων, έχοντας τρεις αφετηρίες. Πρώτα την αρχή του μαρτυρίου, έχοντας παράδειγμα και μιμούμενος τον Πρώτο που έχυσε το αίμα Του για όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας την μεγάλη του αγάπη για τον άνθρωπο.

Συνέχισε λέγοντας ότι “Η δεύτερη αφετηρία είναι η αρχή της ομολογίας, όπως έκανε ο Απόστολος Πέτρος που γίνεται το παράδειγμα της ομολογίας και το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται η Εκκλησίας. Και αυτό το παράδειγμα θα ακολουθήσουν όλοι οι μάρτυρες άνδρες και γυναίκες με πρώτο τον Στέφανο”.

Ο κ. Γαβριήλ τόνισε επίσης ότι “Η δύναμη της Εκκλησίας δεν είναι από τους ανθρώπους, είναι απο τον Θεό και όσο οι άνθρωοι προσπαθούν να δώσουν στην Εκκλησία κριτήρια ανθρώπινα, τόσο μειώνεται η δύναμή της μέσα στον κόσμο. Όσο όμως αφήνεται ελεύθερη να μιμείται το παράδειγμα του Χριστού να ταπεινώνεται, να υποφέρει όπως ο τελευταίος άνθρωπος και να δίνει το αίμα της τότε μεγαλουργεί και δυναμώνει και δεν έχει να φοβάται τις όποιες επιβουλές των ανθρωπων απέναντι στην αποστολή της

Έκλεισε λέγοντας πως “Η τρίτη αφετηρία είναι η αρχή της διακονίας, όπως μας το δείχνει ο Κύριος με τον πλέον ξεκάθαρο και περίτρανο τρόπο «Ουκ ήλθον διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι». Και ο πρωτομάρτυρας Στέφανος γίνεται ενάς από τους επτά διακόνους που είχαν την ευθύνη να διακονούν την τράπεζα που αργότερα γίνεται η Αγία Τράπεζα για να τελείται η Θεία Ευχαριστία και να προσφέρεται το Σώμα και το Αίμα του Χριστού”.

Στον πανηγυρικό εσπερινό συμμετείχε πλειάδα ιερέων της Μητροποόλεως Νέας Ιωνίας αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ συμπροσευχήθηκε ο Μητροπολίτης Ανέων Μακάριος.

Να σημειώσουμε ότι στο ναό φυλάσσεται λείψανο από το δεξί πόδι του Αγίου Στεφάνου, που μετέφεραν οι πρόσφυγες από την Σαφράμπολη του Πόντου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ