Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 9:27

Μητροπολίτης Κώου: Είμαι πολύ ευχαριστημένος από το ποίμνιο μου, αλλά όχι από τον εαυτό μου”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μάρτιος του 2009 και η Κως ζει την δική της Εκκλησιαστική Άνοιξη. Ένα Θείο Δώρο, ήλθε να ξαναζωντανέψει τις Εκκλησίες, την Ιερά Μητρόπολη και να αγκαλιάσει με πατρική στοργή το Ιερατείο και τον λαό. Στις 8 Μαρτίου, ο κατά κόσμο Φίλιππος Διακοπαναγιώτης, Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ, χειροτονείται Επίσκοπος Κώου και Νισύρου, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, μαζί με τον πνευματικό του πατέρα Επίσκοπο Κάσου και Καρπάθου Αμβρόσιο. Η Ορθόδοξη, Εκκλησιαστική και Μοναστική κοινότητα, εκτιμώντας την δραστηριότητα, το ακέραιο του χαρακτήρα του και το σχετικά νεαρό της ηλικίας του, τον έστειλε στο νησί μας. Ο Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ, ήρθε για να βάλει τάξη, να προσφέρει αισθητική και να ξαναζωντανέψει κλήρο και εκκλησίασμα.

O κ. Ναθαναήλ είναι ένας πεφωτισμένος Ιεράρχης, με σύγχρονες ιδέες και ανθρώπινες απόψεις. Ευαίσθητος για τα φυτά και τα ζώα, λεπτός και ευγενικός στους τρόπους, δραστήριος, απλός και καταδεχτικός, αεικίνητος, τελειομανής, καλαίσθητος, αλλά και πολύ μοναχικός.

Από την πρώτη μέρα, ο Μητροπολίτης Κώου ανακαίνισε εκκλησίες και εξωκλήσια, χειροτόνησε ιερείς, αντικαθιστώντας με νέο αίμα τους ήδη υπερήλικες ή εκδημήσαντες εις Κύριο κληρικούς. Χρησιμοποίησε τα έσοδα από τα παγκάρια των Εκκλησιών, για να προσφέρει τροφή και ρούχα, μέσω και της Αγαθοεργού Αδελφότητας, που επανίδρυσε. Καθιέρωσε καθημερινό συσσίτιο στους ενδεείς, έδωσε ζωή στο γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και ιδιαίτερη φροντίδα στο Γηροκομείο. Οργάνωσε τακτικές επισκέψεις στο Νοσοκομείο και στις Φυλακές, επανίδρυσε τα Κατηχητικά Σχολεία για μικρούς και μεγάλους, καθώς την Βυζαντινή χορωδία και την Σχολή Αγιογραφίας.

Τέλος ο ποιμενάρχης της Κω έφτιαξε ένα κόσμημα που θα το χαίρονται πάντα οι Κώοι.Αυτό είναι το Εκκλησιαστικό Μουσείο στην παλιά Μητρόπολη, όπου συνέχισε την προσπάθεια του άξιου προκατόχου μακαριστού Μητροπολίτη Ναθαναήλ Δικαίου, να διασώζει τους Εκκλησιαστικούς θησαυρούς, όπως ιστορικές Εικόνες και πολύτιμα αντικείμενα, καθώς και Ιερά Άμφια.

Ο κ. Ναθαναήλ, μιλώντας στο “Βήμα της Κω” για τον προσκυνηματικό τουρισμό, είπε ότι “Ο προσκυνηματικός τουρισμός, πάντα υπήρχε γιατί οι άνθρωποι τακτικά επισκέπτονται Μοναστήρια, παλαιά Εξωκλήσια και Εκκλησίες με θαυματουργές Εικόνες, ταξιδεύοντας για αυτό το λόγο. Στην σύγχρονη κοινωνία, πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλα, για αυτό και στηρίζουμε τον προσκυνηματικό τουρισμό. Μια μορφή στήριξης είναι και η έκδοση του πρώτου μεγάλου χάρτη με τα προσκυνήματα, αλλά και ενός δευτέρου, που με την αρωγή της Περιφέρειας, εκδώσαμε και έχει τις Βυζαντινές διαδρομές. Επίσης χρήσιμες πληροφορίες βρίσκονται στο βιβλίο της Εκκλησιαστικής ιστορίας, που βγάλαμε τελευταία με την χορηγία του Δήμου μας. Επί τη ευκαιρία ευχαριστώ την Περιφέρεια και τον Δήμο για την αρωγή τους”.

Για τις κενές θέσεις των ιερέων στα χωριά

Προσπαθώ να τις καλύπτω, αφήνοντας ένα ιερέα, αντί για τρεις σε κάθε ενορία της πόλης. Έτσι θα πηγαίνουν όλοι εναλλάξ, διότι μου είναι αδύνατον να μην αφουγκρασθώ τα προβλήματα των υπερήλικων ιερέων ή αυτών που αντιμετωπίζουν οικογενειακά θέματα και να μην τους συμπαρασταθώ, δίνοντας τους άδεια.

Για την επιμόρφωση των ιερέων

Για την επιμόρφωση των ιερέων, δεν υπάρχουν πια τα παλιά πληρωμένα Εκκλησιαστικά προγράμματα, για μετεκπαιδεύσεις σε άλλες Ιερατικές Σχολές. Όμως εδώ υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη, κάνουμε μια φορά το μήνα Ιερατικές Συνάξεις, όπου λύνουμε προβλήματα, απορίες και ό,τι άλλο ζήτημα απασχολεί τον κάθε ιερέα. Όσο για μορφωμένους και μη ιερείς, όλοι σήμερα είναι τελειόφοιτοι του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Για τα έσοδα του παγκαριού των Εκκλησιών και πως διατίθενται;

Ακολουθούν την κατάσταση της κρίσης και συρρικνώνονται, αλλά εμείς εξακολουθούμε να τα διαθέτουμε στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, βοηθώντας η ζωή τους να είναι αξιοπρεπής. Πέρα από την συντήρηση των Ιερών Ναών, η Εκκλησία εκτός από Πνευματικό έργο, προσφέρει και φιλανθρωπικό και μέσω της Αγαθοεργού Αδελφότητας, σε άτομα που έχουν ανάγκη, καθώς στο Νοσοκομείο και στη Φυλακή ή όπου αλλού μας ζητηθεί.

Για τα συσσίτια και πόσοι ευεργετούνται από αυτό;

Ο αριθμός αυξομειώνεται πότε στους 350 ή 400. Πέραν των ατόμων που έρχονται καθημερινά στο χώρο γύρω από το Γηροκομείο και παίρνουν το ψωμί και το φαγητό τους, υπάρχουν άλλα 100 περίπου άτομα, που παίρνουν τρόφιμα συγκεντρωμένα από την Ιερά Μητρόπολη, και τα μαγειρεύουν οι ίδιοι. Εμείς ανεξαρτήτως χρώματος, Θρησκείας ή φυλής, προσφέρουμε καθημερινή βοήθεια, όπως και στους περαστικούς που έρχονται στην Ιερά Μητρόπολη.

Για την συνεργασία της Μητροπόλεως με την Πολιτεία, την Περιφέρεια και τον Δήμο

Έχω με όλους καλή συνεργασία και με την Περιφέρεια και με τον Δήμο, για αυτό το δύσκολο έργο. Η κάθε περίπτωση του ανθρώπινου πόνου είναι διαφορετική, καθώς και η κάθε ανάγκη του. Άλλη έχει ο άστεγος, άλλη ο επαίτης, άλλη ο φυλακισμένος, άλλη ο ασθενής, άλλη ο πάμφτωχος ή ο μετανάστης, για αυτό δεν γίνεται να διατυμπανίζουμε ό,τι κάνουμε.

Για τα προσφυγικά hot spots

Η Ιερά Μητρόπολης, πήρε σαφή θετική θέση ώστε να συγκεντρωθούν εκείνο το καλοκαίρι από το λιμάνι όλοι οι πρόσφυγες, σε ένα ασφαλές μέρος. Μάλιστα παραχώρησε ένα Μητροπολιτικό οικόπεδο, δίπλα σε εκείνο του κ. Ν. Κανταρτζή, αλλά η λύση αυτή δεν εγκρίθηκε και δεν υλοποιήθηκε. Άλλος ο ρόλος της Πολιτείας, άλλος της Περιφέρειας, άλλος του Δήμου. Η Πολιτεία έχει τους κυβερνήτες της, η Περιφέρεια τον Περιφερειάρχη και ο Δήμος τον Δήμαρχο. Για αυτό δεν γίνεται η Εκκλησία, να εμπλέκεται στο έργο και στις αποφάσεις τους. Οι εξουσίες είναι διακριτές και ανεξάρτητες, όπως στην Δικαιοσύνη και στο Στρατό.

Η Εκκλησία μπορεί μόνο να πει τη γνώμη της, άλλοι αποφασίζουν για όλα.

Για τη συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία στην προσπάθεια αναπαλαίωσης των υπό κατάρρευση ναών

Οι σχέσεις μου με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στα κεντρικά της Ρόδου με την Διευθύντρια Αρχαιολόγο κ. Μάνια Μηχαηλίδου, είναι άριστες. Ωστόσο καθημερινά συναντώ προβλήματα, με την εδώ Αρχαιολογική Υπηρεσία, που γίνεται τροχοπέδη στο έργο μου.

Δεν μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ικανοποιητική συνεργασία, στην συντήρηση της Εκκλησιαστικής, Θρησκευτικής και ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που προσπαθούμε να συνεχίσουμε, να διασώσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Με εκπλήσσει γιατί φέρνουν συνεχώς εμπόδια στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και αφήνουν μέσα στην αδιαφορία, τόσους σημαντικούς Αρχαιολογικούς χώρους, όπως για παράδειγμα την παλαιοχριστιανική Βασιλική, απέναντι από το Αρχαίο Ωδείο, που είναι μέσα στα σκουπίδια και στη βρωμιά.

Για την μόρφωση των μικρών προσφύγων

Κανένας και προπάντων η Εκκλησία, δεν θα απαγορέψει σε κανέναν και ιδίως στα μικρά παιδιά να μορφωθούν. Φτάνει η δυνατότητα των παιδιών στην μόρφωση τους να γίνεται με την δέουσα αξιοπρέπεια, σεβασμό και χωρίς προβλήματα, ώστε να μην πληγωθεί η προσωπικότητα των παιδιών, είτε από το Σχολικό εκφοβισμό, είτε από ρατσιστικά ιδεολογικά κατάλοιπα.

Για την μόρφωση και τον τρόπο ζωής, της νεολαίας μας

Η προσπάθεια που κάνουν οι εκπαιδευτικοί, είναι σημαντική και πρέπει να τους βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο τους. Προσφέρουν πολύ περισσότερα από όσο πρέπει να δίνει η Πολιτεία, η οποία σήμερα απαξιώνει τον πολιτισμό, την ιστορία και την Θρησκεία μας.

Ο εκπαιδευτικός, είναι φύλακας άγγελος αυτών των διαχρονικών αξιών και θα πρέπει εκτός από τα κίνητρα να επιβραβεύεται για το δύσκολο έργο του. Πρέπει να δώσουμε αγάπη στα παιδιά, αλλά και οι γονείς για να γίνουν αποδέκτες αγάπης πρέπει να δώσουν περισσότερη προσοχή και φροντίδα στα παιδιά τους. Πρέπει να δώσουμε αγάπη στα παιδιά, για να πάρουμε αγάπη. Η νεολαία σήμερα είναι έξυπνη, αλλά κινείται στους ρυθμούς της τεχνολογίας.

Πως αντιμετωπίζει η Εκκλησία τους αιρετικούς που προσπαθούν να προσηλυτίσουν είτε μοιράζοντας φυλλάδια, είτε προσεγγίζοντας τους πιστούς με τα δικά τους πιστεύω.

Καταρχήν, η Εκκλησία μας προσεύχεται για τους αιρετικούς και για όσους έφυγαν από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική αγκαλιά. Ωστόσο ενημερώνει με δικά της φυλλάδια και κηρύγματα τους πιστούς της, ώστε να μην παρασύρονται από τις αιρετικές ιδέες και να ζουν στην απάτη. Όμως ο Χριστός είπε, «όποιος θέλει ας με ακολουθήσει», για αυτό όποια πίστη ή Θρησκεία, στερεί την ελευθέρια του ανθρώπου στις διάφορες φάσεις της ζωής του, δεν είναι αληθινή.

Για την προβολή του έργου της Εκκλησίας

Χωρίς να αυτό προβαλλόμεθα κ. Αγρέλλη, καλό θα ήταν το έργο και η Κατήχηση της Εκκλησίας, να περνούσε και σε άλλα μέσα, άλλα με την οικονομική συγκυρία της κρίσης είναι δύσκολο, διότι ό,τι ξεκινήσουμε θα πρέπει να το συνεχίσουμε και όχι να το διακόψουμε στη μέση. Όμως αν είναι να αποστερήσουμε από το φιλανθρωπικό μας έργο, ένα μεγάλο κεφάλαιο, δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν θα επέτρεπα να πεινάει κάποιος και η Ιερά Μητρόπολη, να στήνει ενημερωτικούς σταθμούς και διάφορα έντυπα.

Αυτοκριτική

Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τους ανθρώπους, την κοινωνία γενικά και το ποίμνιο μου. Παρόλα αυτά, δεν είμαι ευχαριστημένος από τον ίδιο τον εαυτό μου, γιατί δεν έχω φθάσει ακόμη να ολοκληρώσω και να επιτελέσω όπως θέλω, τέλεια τα καθήκοντα μου. Όμως είμαι ευγνώμων, για τις εκδηλώσεις αγάπης της κοινωνίας της Κω και της Νισύρου.

Συνέντευξη του Μητροπολίτη Κώου & Νισύρου κ. Ναθαναήλ στην Ξ. Αγρέλλη με αφορμή τα 8 χρόνια παρουσίας του στην Κω.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ