Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 | 15:09

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Δημητριάδος: “Ο άμβωνας υπάρχει για να μορφώνει στις ψυχές των ανθρώπων τον Ιησού Χριστό και όχι να διεγείρει τα πολιτικά πάθη”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά παραχώρησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος απαντώντας σε θέματα που άπτονται της επικαιρότητας.

Για την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και ποιες είναι οι αιτίες, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος τόνισε πως, “ήταν αναγκαία η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου, για την διαφύλαξη του κύρους της Εκκλησίας, σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη για τα πολιτικά πράγματα της χώρας και την διακυβέρνησή της. Κατεβλήθη προσπάθεια να ταυτιστεί η Εκκλησία με συγκεκριμένες κομματικές ομάδες και κινήσεις, με σαφή στόχευση στο θυμικό των θρησκευόμενων ανθρώπων και στην χειραγώγηση της ψήφου. Δεν έπρεπε να αφεθεί να πλανάται μια τέτοια εντύπωση που αδικεί και υποτιμά την Εκκλησία μας, επιχειρώντας να την προσαρμόσει σε καιροσκοπικά μικροκομματικά συμφέροντα. Γι’ αυτό, θεωρώ καθοριστική την παρέμβαση του Μακαριωτάτου, ο οποίος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Για το αν τον προβληματίζει ότι επιχειρείται ταύτιση ενός κόμματος με την εκκλησία παρόλο που κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, ο ιεράρχης επεσήμανε πως “Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και στο παρελθόν επιχειρήθηκε η καπήλευση του θρησκευτικού συναισθήματος από συγκεκριμένους κομματικούς χώρους. Όμως, η Εκκλησία δεν ανήκει σε κανέναν αλλά περιλαμβάνει όλους. Αν η εκκλησία κάνει το λάθος να πριμοδοτήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιμέρους κόμματα υπονομεύει και υποτιμά τον εαυτό της. Η εκκλησία υπάρχει για να ενώνει τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων. Υπάρχει για να ειρηνεύει τα πάθη και να υπηρετεί την ενότητα. Είναι η εγγυήτρια της ενότητας του λαού μας.

Γι’ αυτό όσοι κληρικοί πέφτουν στην παγίδα της υπαρκτής ή προσποιητής ευσέβειας πολιτικών προσώπων και κινήσεων και δίνουν «γραμμή» στους ανθρώπους που τους εμπιστεύονται, αντιστρατεύονται το ήθος και τον ενοποιητικό ρόλο της Εκκλησίας και άθελά τους γίνονται παράγοντες διχασμού. Το ίδιο συμβαίνει και με εκπροσώπους μοναστικών κοινοτήτων και ιδίως του Αγίου Όρους. Το Άγιον Όρος είναι τόπος αγιότητος και οι Μοναχοί υπάρχουν για να εργάζονται το πολύμοχθο και ιερότατο έργο της προσευχής για όλους τους ανθρώπους. Από αυτό το έργο έχει ανάγκη ο τόπος και ο λαός μας διαχρονικά. Και μην ξεχνάμε ότι το Άγιον Όρος δεν εκφράζεται ούτε εκπροσωπείται από επί μέρους Μοναχούς ή Ηγουμένους, αλλά από την ιερά Κοινότητα και μόνον η οποία ως όφειλε έλαβε ξεκάθαρη θέση διαλύοντας κάθε παρεξήγηση. 

Για το ποια είναι τα αισθήματα που προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιχειρούν να εμπλέξουν το θρησκευτικό συναίσθημα με την πολιτική, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ανέφερε πως, “το θέμα δεν είναι τί κάνουν τα επί μέρους πολιτικά πρόσωπα και οι κομματικές κινήσεις αλλά τί κάνει η εκκλησία και οι λειτουργοί της. Υπάρχουν πολλές και συγκεκριμένες Συνοδικές αποφάσεις και Εγκύκλιοι αλλά και σε επίπεδο ιερών μητροπόλεων που καλούν τα στελέχη της εκκλησίας να απέχουν από κάθε κομματική διεργασία και να αποφεύγουν την δημόσια κομματική τοποθέτηση, πάση θυσία. Ο άμβωνας υπάρχει για να μορφώνει στις ψυχές των ανθρώπων τον Ιησού Χριστό, όχι για να διεγείρει τα πολιτικά πάθη και να κατευθύνει τους ανθρώπους δεξιά ή αριστερά.

Όμως, η υπόθεση αυτή πρέπει να δώσει το μήνυμα και στα πολιτικά πρόσωπα που διεκδικούν την ψήφο του λαού ανεξαρτήτως κομμάτων, ότι καλούνται να διαχειριστούν τις τύχες ενός λαού που διακρίνεται από παραδοσιακές αρχές και αξίες, που εδράζονται κυρίως στην ορθόδοξη πίστη και στην εκκλησιαστική εμπειρία. Ο λαός μας βλέπει, ακούει και κρίνει και γνωρίζει ποιοι τον σέβονται και ποιοι τον εμπαίζουν. Και, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα δίνει τις απαντήσεις του. Το ίδιο θα πράξει και τώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ