Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 11:24

Η πανήγυρη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην καρδιά της Ρούμελης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και Εθνική υπερηφάνεια εορτάσθηκε το διήμερο 24 και 25 Μαρτίου, ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Παλιγγενεσία της Πατρίδος μας, στην καρδιά της ενδόξου, λεβεντογέννας και Ηρωοτόκου Ρούμελης, στον τόπο του μαρτυρίου του Αθανασίου Διάκου, την Λαμία.

Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού ο Πανηγυρίζων Ιερός Καθεδρικός Ναός Ευαγγελιστρίας, στον οποίο συνέρρευσαν κατά το διήμερο πλήθος πιστών, οι οποίοι με ευλαβική στάση, προσήλθαν για να τιμήσουν την Παναγία.

Το Εσπέρας του Σαββάτου 24 Μαρτίου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, συμμετεχόντων απάντων των κληρικών της πόλεως Λαμίας.

Μετά την ευλόγηση των άρτων, ο Ποιμενάρχης μας ωμίλησε για το γεγονός του Ευαγγελισμού λέγοντας χαρακτηριστικά:

« Η Εορτή αυτή αγαπητοί Πατέρες μου και αδελφοί, είναι το Κεφάλαιον της Σωτηρίας μας, που ο Θεός αποφάσισε να λυτρώσει το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία, δια της Θεοτόκου.

Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά σου, ανήγγειλε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, αποκαλύπτοντάς της, ότι θα συλλάβει εκ πνεύματος Αγίου και θα γεννήσει τον Σωτήρα του κόσμου, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Αυτό το πνεύμα έκανε την Παναγία μας το Ιερότερο πρόσωπο και μητέρα όλων των ανθρώπων.

Ο Ιερός υμνογράφος μας δίδει όλο το περιεχόμενο της Εορτής και μας κάνει να γνωρίσουμε την απέραντη αγάπη της Παναγίας μας.

Για εμάς τους Έλληνες είναι διπλή γιορτή, όπως λέγει και το δημοτικό τραγούδι: « Γιορτάζει η Παναγιά, γιορτάζει κι’ η Πατρίδα». Αφού έχουμε την αγάπη της Παναγίας δεν φοβόμαστε τίποτα.

Σήμερα, μέσα σ’ αυτή την γιορτινή ατμόσφαιρα θέλω να δώσω τρία οφίκια σε τρία πνευματικά μου παιδιά, τα οποία είναι συνεργάτες μου και υπηρετούν στην Κεντρική Διοίκηση της Μητροπόλεως. Είναι έγγαμοι, λαμπροί κληρικοί, Πτυχιούχοι Θεολογίας και αυτοί μαζί με τον Μητροπολίτη, τον Γενικό Αρχιερατικό και τους λαϊκούς υπαλλήλους αντιμετωπίζουν καθημερινά τα κύματα των δυσκολιών της Κεντρικής Διοικήσεως.

Είναι τρία παιδιά που η Μητρόπολις στηρίζεται σ’ αυτούς.

Ο π. Αθανάσιος Κυρίτσης, Ιδιαίτερος Γραμματεύς μου, ο π. Αθανάσιος Σκαρμούτσος, Υπεύθυνος του Γραφείου Γάμων και Διαζυγίων και ο π. Δημήτριος Ατματζίδης, Υπεύθυνος του Ραδιοφωνικού Σταθμού και της Ιστοσελίδος της Ιεράς Μητρόπόλεως.

Να εύχεστε αδελφοί μου ο Κύριος και η Παναγία να τους ενισχύει και να τους ενδυναμώνει στην διακονία τους».

Ακολούθησε οι χειροθεσίες εις Οικονόμους των τριών κληρικών, απάντων αναφωνούντων το Άξιοι!

Ανήμερα της Εορτής Κυριακή 25 Μαρτίου στον Όρθρο Χοροστάτησε ο Ποιμενάρχης μας και κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής Θείας Λειτουργίας, η οποία μετεδόθη ζωντανά από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος» και τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους η Παναγία να σκέπει και να περιφρουρεί αδιαλείπτως την Πατρίδα μας και αναφερόμενος στον διπλό εορτασμό ανέφερε:

«Μεγάλη η σημερινή Εορτή αγαπητοί μου αδελφοί, πρώτον μεν διότι αναφέρεται εις την Αγιωτέρα πάντων την Παναγία και δεύτερον, διότι σήμερα γιορτάζει μαζί της και η Πατρίδα μας.

Την λαμπρότητα της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που εορτάζουμε εδώ εις τον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό μας Ναό την προσδίδει η μεγαλοπρέπεια της Θείας Λατρείας και η παρουσία των αρχόντων, πολιτικών και στρατιωτικών, οι οποίοι μαζί με τον κλήρο και τον λαό είναι ενωμένοι ως μία Ορθόδοξη Ελληνική οικογένεια και ενσταλάζεται μέσα στην καρδιά μας το βάλσαμο αυτό της αγάπης, της ισχύος και της ελπίδος.

Σήμερον χαράς Ευαγγέλια για το ανθρώπινο γένος. Μέσα σ’ αυτή τη χαρά. χορεύει και η φυλή μας, το γένος μας, η Πατρίδα μας, η Ελλάδα.

Στην Ελλάδα η Εκκλησία και η Πατρίδα είναι μαζί. Δεν χωρίζουν. Είναι όπως η ψυχή και το σώμα.

Αυτή την Ενότητα πρέπει να κρατήσουμε πάση θυσία. Αυτή η Ενότητα είναι η δύναμίς μας σε κάθε επιβουλή ορατών και αοράτων εχθρών.

Η 25η Μαρτίου επιβεβαιώνει την Ενότητα αυτή. Αυτή η Ενότητα δίδει υπερηφάνεια και κύρος στην Πατρίδα μας και γι’ αυτό η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο των σκοτεινών δυνάμεων, διότι είναι το κέντρο της Ορθοδοξίας, της πίστεως, των ιδανικών και των αξιών. Χρόνια Πολλά!».

Ακολούθως τελέσθηκε η Επίσημη Δοξολογία, παρουσία απάσης της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του τόπου. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματεύς για την καταπολέμηση της Διαφθοράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Κωνσταντίνος Χρήστου., ενώ την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης.

Τον πανηγυρικό της Ημέρας εξεφώνησε η Διευθύντρια M.Ed κ. Αναστασία Ευαγγελοπούλου – Τσελή, η οποία αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα και γενναιότητα των προγονών μας Ηρώων, οι οποίοι με σύνθημα Ελευθερία ή θάνατος, κατέστησαν το υπόδουλο γένος μας ελεύθερο από τον Τουρκικό ζυγό.

Η κα Ευαγγελοπούλου ανέφερε:

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή»,

«Έσχατη υπόθεση η ελευθερία. Όπως έσχατος είναι και ο θάνατος. Η επίδειξη αυτοθυσίας που τόσo συχνά καταμαρτυρείται προσδιορίζει και την Υπέρτατη θέση της ελευθερίας στην ανθρώπινη ζωή. Την φράση «Ελευθερία ή θάνατος» την ακούμε με τις ίδιες ή διαφορετικές λέξεις επί χιλιετίες. Είναι μια γενική κοσμοθεωρητική παραδοχή που ενσαρκώνει την αξίωση μιας κοινωνικής οντότητας να απαλλαγεί από εξωγενείς δεσποτισμούς. Είναι κοσμημένη με τα προτερήματα των Ελλήνων: θάρρος, τόλμη, γενναιότητα, φιλοπατρία, φιλελευθερία.

Στο ισοζύγιο του σεβασμού μας, το αίμα βαραίνει περισσότερο. Κι’ εδώ ακριβώς, αντί για οποιαδήποτε ζητωκραυγή, τελειώνω με ένα βαθύ αίσθημα σεβασμού, για εκείνον τον φοβερό Λαό, τον σχεδόν αγνώριστο για τα σημερινά μας χαλεπά δεδομένα …

Εκείνος ο Λαός έδωσε αίμα, κι εμείς λίγα λεπτά μνήμης. Η συναλλαγή συμφέρουσα, όσοι λίγοι μνήμονες κι αν απομείναμε».

Ακολούθησε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ευαγγελιστρίας, προπορευομένων, της Δημοτικής Φιλαρμονικής, στρατιωτικού αγήματος, των ιεροπαίδων, και ακολουθούντων των Κληρικών, των Επισήμων και των πιστών χριστιανών, η οποία κατευθύνθηκε στον τόπο μαρτυρίου του Αθανασίου Διάκου, στον οδό Καλύβα Μπακογιάννη, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Στην συνέχεια στην ομώνυμη πλατεία της πόλεως, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Ήρωος από τους επισήμους.

Τέλος στις 12:00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, στην οποία τα παιδιά μας με Ελληνική λεβεντιά, απέδωσαν τον απαιτούμενο σεβασμό στους Ήρωες της Πατρίδος μας, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.

Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ