Πέμπτη 2 Μαΐου 2024 | 1:12

Η εορτή της Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής στη Νέα Πεντέλη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μια άγνωστη, στο ευρύ κοινό, πανήγυρη εορτάστηκε σήμερα Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015, στην ενορία Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης. Εκτός από την Οσιοπαρθενομάρτυρα Αγία Παρασκευή, που είναι προστάτιδα της ενορίας, ο Ναός εορτάζει και την Οσία Παρασκευή τη Νέα την Επιβατηνή, μια Αγία, άγνωστη στη Νότια Ελλάδα, που τιμάται κυρίως στη Φλώρινα και την Χαλκιδική.

Παράλληλα, συνεόρτασε και το θαύμα της Αγίας Παρασκευής στη Χίο το 1422, όταν η Αγία έσωσε από θεομηνία και καταποντισμό το νησί και τιμάται εις ανάμνησιν του γεγονότος, την 14η Οκτωβρίου.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών & Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πεντέλης Ιωάννης, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς του Ναού.

Ο κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στις δύο εορταζόμενες σήμερα Αγίες, λέγοντας πως “κάποιες μεγάλες Αγίες γυναίκες, όπως η Οσία Παρασκευή η Επιβατηνή, κουβαλάνε την δύναμη του Χριστού. O άνθρωπος υποτάσσεται στις έννοιες και τις συνθήκες της καθημερινότητας και αμελεί να ασχοληθεί με την ψυχή του. Οφείλει όμως να μην εγκαταλείψει ούτε την ζωή του, ούτε και τις καθημερινές ανάγκες αλλά να συνεχίσει τον αγώνα και να δείξει την δύναμή του, ως χριστιανός. Δεν καλείται να εγκαταλείψει τον κόσμο και να ασχοληθεί μόνο με την πνευματική ζωή, αλλά να ισορροπήσει την καθημερινότητά του με όλα του τα καθήκοντα και με την προσευχή, χωρίς οι ανάγκες αυτές να επικαλύπτουν τις πνευματική του ισορροπία.”

Ο προϊστάμενος του Ναού, π. Ιωάννης Σαββάκης, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Θερμοπυλών για την τιμή να προεξάρχει στην πανήγυρη του Ναού που εορτάζεται τα τελευταία 10 χρόνια ενώ παράλληλα, του ευχήθηκε να τον ενδυναμώνει ο Θεός, καθώς σήμερα κλείνει 15 χρόνια Αρχιερατείας, από τότε που χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο.

Οσία Παρασκευή η Νέα η «Επιβατηνή»

Η Οσία Παρασκευή καταγόταν από τους Επιβάτες (κοντά στην Σηλυβρία) της Ανατολικής Θράκης. Από μικρή έκανε αγαθοεργίες και όταν μεγάλωσε έφυγε από το πατρικό της σπίτι και πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να προσκυνήσει τα Ιερά λείψανα των Αγίων. Από εκεί αναχώρησε στην Ηράκλεια του Πόντου, όπου για πέντε χρόνια είχε αναλάβει την περιποίηση κάποιου ναού. Κατόπιν έφυγε στους Αγίους Τόπους και εγκαταστάθηκε σε μια γυναικεία Μονή, όπου για αρκετά χρόνια ασκήθηκε στην αρετή. Έπειτα αναχώρησε πάλι στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Καλλικράτεια της νοτιοανατολικής Θράκης, όπου παρέμεινε δύο χρόνια στον ναό των Αγίων Αποστόλων και εκεί απεβίωσε ειρηνικά. Το σκήνωμά της βρίσκεται στο Ιάσιο της Μολδαβίας και ο Καθεδρικός Ναός του Ιασίου, είναι αφιερωμένος επ’ ονόματι της Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής.

Ανάμνηση Θαύματος της Οσιομάρτυρος Παρασκευής εν Χίω

Το θαύμα αυτό συνέβη στις 14 Οκτωβρίου 1442 στη Χίο, όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Ιωάννης Η΄ ο Παλαιολόγος και λεπτομέρειες μας δίνει ο άγιος Αθανάσιος ο Πάριος. Το απόγευμα της 13ης Οκτωβρίου του 1442, κάποιος ιερομόναχος ονόματι Αμβρόσιος πήγε στον ιερό ναό της αγίας Παρασκευής, όπου ήταν εφημέριος, να τελέσει εσπερινό για τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ναζαρίου, Γερβασίου, Προτασίου και Κελσίου. Ο ναός βρισκόταν στο ανώτερο και ακρότατο μέρος του Κάστρου, στη Χώρα του νησιού. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού, άρχισε να πέφτει αδιάκοπα καταρρακτώδης βροχή. Επρόκειτο για πραγματική θεομηνία. Εξαιτίας της ραγδαίας καταιγίδας, η οποία εξακολουθούσε με αμείωτη ένταση, ο Αμβρόσιος, ιερέας άξιος, άνθρωπος ευλαβής και θεοφοβούμενος, παρέμεινε στον ιερό ναό και προσευχόταν αδιάκοπα στο Θεό και την αγία Του Παρασκευή να καταπαύσει την τρομερή καταιγίδα που από ώρες είχε πλήξει το νησί, ενώ αγνοούσε ακόμη ότι η θάλασσα είχε πλημμυρίσει και ορμούσε να καταποντίσει τη Χώρα της Χίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ