Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 21:06

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στη Ν. Φιλαδέλφεια για την Παναγία Βουρλιώτισσα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρό Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο τιμήθηκε σήμερα η Πολιούχος και προστάτιδα της Νέας Φιλαδέλφειας, Παναγία η Βουρλιώτισσα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμος και Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος αναφέρθηκε στους πρόσφυγες που, αν και διωγμένοι από τις εστίες τους, κουβάλησαν μαζί τους ως πολύτιμο θησαυρό τα ιστορικά κειμήλια από τον τόπο τους. Πριν την απόλυση, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των, εν τη Μικρασιατική καταστροφή, τελειωθέντων Βουρλιωτών.

Τέλος, ο επιχώριος Μητροπολίτης Γαβριήλ, ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας και Ιωαννίνων για την τιμητική τους παρουσία και τους δώρισε από ένα αντίγραφο εικόνας της Παναγίας της Βουρλιώτισσας.

Ιστορική αναδρομή της Παναγίας της Βουρλιώτισσας.

Σύμφωνα με την παράδοση η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας εκ Βρυούλων Μικράς Ασίας, βρέθηκε από έναν βοσκό ο οποίος πήγαινε τα ζώα του σ’ ένα χωράφι όπου υπήρχαν βουρλιές (βούρλα). Κάποια στιγμή ένα από τα ζώα αποκόπηκε από το κοπάδι και όταν επέστρεψε ο βοσκός παρατήρησε ότι είχε βρεγμένα γένια. Την επόμενη μέρα χωρίς τα ζώα αυτή τη φορά ο βοσκός πήγε πάλι στο χωράφι να βρει το μέρος με το νερό ώστε να το ανοίξει και να πίνουν από εκεί όλα τα ζώα του. Ψάχνοντας και μη μπορώντας να βρει την πηγή ανακάλυψε την εικόνα της Παναγίας.

Στο σημείο εκείνο φτιάχτηκε ένα μικρό εκκλησάκι της Ευρέσεως και δίπλα η μεγάλη εκκλησία όπου μέσα εκεί φυλασσόταν η εικόνα. Το 1922 μετά τις 15 Αυγούστου, οι Τούρκοι μπήκαν στα Βούρλα και τα κατέστρεψαν. Βεβήλωσαν, έκλεψαν και στο τέλος έκαψαν την εκκλησία.

Η εικόνα της Παναγίας στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Παραμένει άγνωστο πως και από ποιον η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στην Νέα Φιλαδέλφεια. Διασώζεται όμως ένα περιστατικό , σύμφωνα με το οποίο ένας Βουρλιώτης ονόματι Παναγιώτης είχε αμφιβολίες για το αν αυτή είναι η εικόνα. Το βράδυ στον ύπνο του φανερώθηκε η Παναγία λέγοντάς του: “Παναγιώτη παιδί μου γιατί δεν με πιστεύεις, είμαι η Βουρλιωτίνα.”

Η Εικόνα της Παναγίας υπέστη φθορές από ακόμα μία φωτιά η οποία συνέβη την παραμονή της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο και ανήμερα της επετείου των εγκαινίων της εκκλησίας. Το ασημένιο πουκάμισο (κάλυμμα) τοποθετήθηκε στη Φιλαδέλφεια ως ευγνωμοσύνη προς την Παναγία τους από μία Βουρλώτισσα, η οποία πήρε κάποιο σεβαστό ποσό από το ταμείο ανταλλαξίμων μετά την καταστροφή.

Το 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του ανακήρυξε την Παναγία την Βουρλιώτισσα, Πολιούχο και Προστάτιδα Νέας Φιλαδέλφειας ενώ η μνήμη της ορίσθηκε να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Έχει επιτελέσει πληθώρα θαυμάτων και αποτελεί πόλο έλξης για τους χριστιανούς, Μικρασιάτες και μη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ