ΦΩΤΟ : Χρηστος Μπόνης

Μέσω διαρροής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε στη δημοσιότητα ένα μικρό μέρος της εισήγησης του πριν από λίγο στην Ιεραρχία η οποία εξακολουθεί να συνεδριάζει με τον Αρχιεπίσκοπο να αρνείται επί της ουσίας στους μητροπολίτες να τοποθετηθούν επί της ουσίας της συμφωνίας του με τον πρωθυπουργό η οποία από «ιστορική συμφωνία» μετατράπηκε σε «πρόθεση συμφωνίας» και εν τέλει επιβάλλεται μέχρι στιγμής στην Ιεραρχία.

Για πρώτη φορά στα χρονικά ο Αρχιεπίσκοπος δεν δίνει την ομιλία του στην δημοσιότητα αλλά μέσω διαρροής στο ΑΠΕ δίνει μόνο τα σημεία που επιθυμεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ «ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια. Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση».

Όπως συνεχίζεται στο δημοσίευμα του ΑΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε «ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του. Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο».

Χωρίς να είναι γνωστά τα όσα είπε στο σύνολο τους ο Αρχιεπίσκοπος αλλά σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ Ο ΛΟΓΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info ο Αρχιεπίσκοπος αφαίρεσε τον λόγο από τους μητροπολίτες που επεχείρησαν να επιχειρηματολογήσουν για το θέμα της συμφωνίας ενώ ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, αποχώρησε διαμαρτυρόμενος μόλις ο Αρχιεπίσκοπος του αφαίρεσε τον λόγο.

Η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999