Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 4:29

ΔΙΣ: Eπαναφορά του παλιού μαθήματος θρησκευτικών μετά την απόφαση του ΣτΕ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | ORTHODOXIA.INFO Την άποψη πως μετά τις δυο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που κήρυξαν αντισυνταγματικά τα προγράμματα σπουδών των υπουργών Φίλη και Γαβρόγλου θα πρέπει να επανέλθουν τα βιβλία και τα προγράμματα σπουδών που ίσχυαν πριν υιοθέτησε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, που χθες και σήμερα συζήτησε διεξοδικά το θέμα.

Με δεδομένες τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ που ουσιαστικά καταργούν τις παρεμβάσεις των δυο προηγούμενων υπουργών Παιδείας αλλά και την προφανή αδυναμία να δημιουργηθεί νέο πρόγραμμα σπουδών και βιβλία ενώ η σχολική χρονιά βρίσκεται σε εξέλιξη, οι συνοδικοί μητροπολίτες δεν βρίσκουν άλλη λύση παρά την χρήση του προ των αλλαγών υφιστάμενου εκπαιδευτικού υλικού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info, ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ανέλυσε στα μέλη της Ιεράς Συνόδου τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις τους, αφού πλέον ύστερα και από την τελευταία απόφαση του ΣτΕ την οποία δημοσιεύει ολόκληρη (ΕΔΩ) το orthodoxia.info οι δυο μεταρρυθμίσεις που επιχείρησαν οι υπουργοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεωρούνται ως μη γενόμενες.

Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει το γεγονός πως το ΣτΕ δεν απέρριψε μέρος των υπουργικών αποφάσεων αλλά το σύνολο τους, κάτι το οποίο σημαίνει πως δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σήμερα,τουλάχιστον όσον αφορά την διδασκαλία των ορθόδοξων μαθητών.

ΔΥΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Όπως όλα δείχνουν, η τελευταία απόφαση του ΣτΕ οδηγεί στην ύπαρξη δυο διαφορετικών μαθημάτων θρησκευτικών.

  • Ένα υποχρεωτικό αμιγώς ομολογιακό για τους ορθόδοξους μαθητές, σχεδιασμένο με βάση το Σύνταγμα…
  • Ένα «εναλλακτικό» το οποίο θα παρακολουθούν οι μαθητές που σήμερα ζητούν απαλλαγή, ώστε να μην χάνονται οι διδακτικές ώρες.

Εφόσον το ΣτΕ απέρριψε τα προγράμματα σπουδών Φίλη και Γαβρόγλου για τους ορθόδοξους μαθητές η Εκκλησία της Ελλάδος δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα με την χρήση του προγράμματος σπουδών και των σχετικών βιβλίων για την δημιουργία του «εναλλακτικού» μαθήματος αφού δεν θα απευθύνεται σε ορθοδόξους.
Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσουν δυο ακόμη επιχειρήματα. Αφενός με τον τρόπο αυτό δεν υπάρξει πρόβλημα στον αριθμό των θεολόγων που υπηρετούν σήμερα στα σχολεία, αφετέρου η επιστημονική εργασία της ομάδας που δημιούργησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών δεν θα πάει χαμένη.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια σκέψη η οποία έχει στόχο να ικανοποιήσει και τις δύο τάσεις στον θεολογικό κόσμο αφού ικανοποιούνται και οι υπέρμαχοι της ομολογιακής προσέγγισης αλλά και αυτή της διαφορετικής άποψης.

Επιπροσθέτως υπάρχει η άποψη πως η ύπαρξη του εναλλακτικού μαθήματος θα αποθαρρύνει αυτούς που ζητούν απαλλαγή χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά με γνώμονα την “κενή ώρα” αφού πλέον οι μη επιθυμούντες ομολογιακό μάθημα θα διδάσκονται και πάλι θρησκευτικά.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΙΣ η Εκκλησία δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια στο εγγύς μέλλον και σίγουρα όχι πριν το Υπουργείο Παιδείας ανοίξει τα χαρτιά του.

*PHOTO: Η Διαρκής Ι. Σύνοδος / Χρήστος Μπόνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ