Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 22:28

Φιλυριά Γουμένισσας: Εορτάζοντας την Καθαρά Δευτέρα… στον ναό!

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την ευκαιρία να ξεκινήσουν την Μεγάλη Τεσσαρακοστή “από Θεού”, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, αλλά και τηρώντας το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, τα Κούλουμα, έδωσε και φέτος στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής η ενορία της αγίας Κυριακής στη Φιλυριά Γουμένισσας.
Μπορεί να είναι μικρή ενορία, αλλά έχει καθιερώσει εδώ και μια δεκαετία την Καθαρά Δευτέρα το πρωί να τελείται στον ναό η ακολουθία του όρθρου, των ωρών και του εσπερινού, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, διαβάζονται λόγοι Πατέρων της Εκκλησίας που αφορούν στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη νηστεία ενώ ακολουθεί επίκαιρη ομιλία καθώς και δεξίωση με νηστίσιμα εδέσματα.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Φιλυριά Γουμένισσας: Εορτάζοντας την Καθαρά Δευτέρα... στον ναό!

Έτσι, από νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι της ενορίας αλλά και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή προσήλθαν στον ναό για να ξεκινήσουν την Μεγάλη Τεσσαρακοστή με τις ευχές της Εκκλησίας.

Στο τέλος της ακολουθίας, ο θεολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος μίλησε στο εκκλησίασμα για τη σημασία της νηστείας στη ζωή των ανθρώπων καθώς και για το νόημα των εκκλησιαστικών ύμνων της περιόδου αυτής.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Φιλυριά Γουμένισσας: Εορτάζοντας την Καθαρά Δευτέρα... στον ναό!

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυσε τους τρεις άξονες της νηστείας, σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι είναι η νηστεία από τα υλικά αγαθά, η εγκράτεια της γλώσσας και η ενδυνάμωση του πνευματικού αγώνα. Ακόμη, επεξήγησε το κείμενο της προσευχής του οσίου Εφραίμ του Σύρου (“Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου…”), επισημαίνοντας ότι “όσο περισσότερο εξουθενώνουμε ψυχικά τον συνάνθρωπό μας, τόσο περισσότερο τρέφουμε το εγώ μας”. Κλείνοντας, ο ομιλητής τόνισε τη σημασία της ταπείνωσης στη ζωή του Χριστιανού ώστε να “έλθει στη ζωή μας η μετάνοια ως χάρισμα Κυρίου”.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Φιλυριά Γουμένισσας: Εορτάζοντας την Καθαρά Δευτέρα... στον ναό!

Ο εφημέριος του ναού π. Σταύρος Καρεκλάς, κατά την απόλυση, ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους για τη στήριξή τους στις δραστηριότητες της ενορίας. Κάνοντας λόγο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, υπογράμμισε την ανάγκη αναζοπύρωσης της αγάπης τόσο στον Θεό όσο και στην πατρίδα.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Φιλυριά Γουμένισσας: Εορτάζοντας την Καθαρά Δευτέρα... στον ναό!

Σχολιάζοντας, επίσης, τις ταμπέλες που εύκολα αποδίδονται στους ανθρώπους, επισήμανε ότι “οι σημερινοί άνθρωποι πάσχουν από κρίση ταυτότητας και εύκολα αποδίδουν ταμπέλες ο ένας στον άλλον. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, όμως, θα πρέπει να έχουν μια ταυτότητα και να αποτελούν τα τέκνα της οδού του Θεού”.

Μετά το τέλος της ακολουθίας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν τα νηστίσιμα κεράσματα που προσφέρει κάθε χρόνο η ενορία της αγίας Κυριακής και να εορτάσουν τα καθιερωμένα Κούλουμα στον χώρο του ναού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ