Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 | 10:45

Ελληνορθόδοξοι Συρίας: Το «Παραμένουμε στην Γη μας» πρέπει να γίνει πράξη

Γραφείο Ρεπορτάζ
Γραφείο Ρεπορτάζhttp://www.orthodoxia.info
Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Του ιδίου συγγραφέα:

Άρθρο Ειδικού Συνεργάτη | «Βρισκόμαστε παραμονές της σύσκεψης της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας, η οποία θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες Συνόδους των τελευταίων χρόνων. Γιατί διεξάγεται σε μια στιγμή που το Πατριαρχείο έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, λόγω του εμφυλίου πολέμου που εξελίσσεται στην Συρία. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν οι Χριστιανοί της
Συρίας και της Μέσης Ανατολής γενικότερα, αντιμετωπίζουν τεράστιους κινδύνους και σοβαρά προβλήματα που απειλούν την ύπαρξη τους.

Το σύνθημα του Μακαριοτάτου Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ.Ιωάννη είναι: «Παραμένουμε στη Γη μας. Εδώ απ’ όπου ξεκίνησε ο Χριστιανισμός». Αυτή η Σύνοδος είναι εξαιρετικά σημαντική, γιατί θα εκλεγεί Μητροπολίτης για την Μητρόπολη Χάμα της κεντρικής Συρίας, η οποία έχει πολύ μεγάλο αριθμό Ελληνορθόδοξου Χριστιανικού πληθυσμού, που πλήττεται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς από δυνάμεις των ισλαμικών οργανώσεων.

Η σύναξη των αντιπροσώπων της Μητροπόλεως, ψήφισε και έστειλε έξι ονόματα στην Ιερά Σύνοδο προκειμένου να επιλέξει τον έναν από αυτούς. Όλοι τους είναι νέοι άνθρωποι, με όραμα και διάθεση για προσφορά. Έχουν εμπειρία στον χειρισμό κρίσεων λόγω του τραγικού πολέμου τα τελευταία χρόνια και έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στο ποίμνιο των
ενοριών τους.

Υπάρχουν όμως και άλλες δύο πολύ σημαντικές Μητροπόλεις. Αυτή της Λαοδικείας στη Συρία και του Όρους Λιβάνου στον Λίβανο, στις οποίες υπάρχει πρόβλημα λόγω των υπερήλικων και με σοβαρά προβλήματα υγείας Μητροπολιτών, που δεν τους επιτρέπουν αν και θα το ήθελαν, να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους.

Η Μητρόπολη Λαοδικείας της Συρίας, θεωρείται και αποδεδειγμένα είναι «δεξαμενή» κληρικών του Πατριαρχείου μας. Από αυτήν εξάλλου κατάγεται και ο Πατριάρχης κ.κ.Ιωάννης και ο απαχθείς αδερφός του Παύλος και η συντριπτική πλειοψηφία των Μητροπολιτών. Το ίδιο ισχύει και για τους μοναχούς και τις μοναχές.

Αυτή η Μητρόπολη δεν μπορεί να προσφέρει πνευματικό και όχι μόνον έργο στις χιλιάδες των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών της και επικρατεί το χάος. Το ίδιο ισχύει και για την Μητρόπολη Όρους Λιβάνου, που είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά Μητρόπολη του Λιβάνου και σ’ αυτήν ανήκουν τα περισσότερα ασκητικά μοναστήρια του Λιβάνου.

Από αυτές λοιπόν τις τρεις πολύ σημαντικές Μητροπόλεις, μόνο στην Χάμα θα δοθεί λύση με την εκλογή Μητροπολίτη. Στις άλλες δύο όμως δεν υπάρχει σχεδιασμός για άμεση εκλογή νέων Μητροπολιτών ή τον διορισμό Πατριαρχικού επιτρόπου, ο οποίος θα αναλάβει την πνευματική και την γενικότερη διοίκηση τους.

Επίσης, η θέση του Πατριάρχη «παραμένουμε στη Γη μας, εδώ απ’ όπου ξεκίνησε ο Χριστιανισμός», έρχεται σε αντίφαση με την τακτική του να δημιουργεί συνεχώς νέες Μητροπόλεις και Εξαρχείες στη διασπορά. Τα τελευταία 4,5 χρόνια των καθηκόντων του, δημιούργησε δύο Μητροπόλεις, την Γερμανίας-Κεντρικής Ευρώπης και την Ηνωμένου βασιλείου-Ιρλανδίας.
Επίσης δημιούργησε Εξαρχεία στην Σουηδία και τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, ενώ προϋπήρχε στην Γαλλία Μητρόπολη Ευρώπης.

Ακόμα δημιούργησε τρεις Εξαρχείες στην Μέση Ανατολή (Μπαχρέιν, Κατάρ, Αραβικά Εμιράτα). Διόρισε εξαιρετικούς Μητροπολίτες και Επισκόπους σε αυτές τις νέες Μητροπόλεις και Εξαρχείες της Διασποράς, με αποτέλεσμα πολλοί αξιολογότατοι και ικανοί να φύγουν από την Συρία όπου υπάρχει τεράστια ανάγκη για το ποιμαντικό έργο και στήριξη του δοκιμαζόμενου Χριστιανικού πληθυσμού και να βρεθούν σε μικρές Μητροπόλεις με λίγους πιστούς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ