Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 | 6:42

"Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ"

Υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας: Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να διασπάσει την Ορθοδοξία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε ερώτηση του open, για το αν θα μπορούσε τελικά η διπλωματία, να βοηθήσει με τρόπο τις Εκκλησίες, ώστε να μην καταστρέψουν περαιτέρω την κοινή τους παράδοση και ιστορία και να βρουν συμβιβασμούς, στο γεωπολιτικό σχίσμα που έχει δημιουργηθεί.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συγκεκριμένα ανέφερε πως, «σε ό,τι αφορά στην Ορθοδοξία, όντως είναι σοβαρότατο πρόβλημα. Λέτε ότι θα μπορούσε κάπως η διπλωματία να βοηθήσει. Η διπλωματία καταρχήν, δεν πρέπει να εμπλέκεται στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, ούτε το κράτος δεν πρέπει να εμπλέκεται στις εκκλησιαστικές υποθέσεις. Όμως πάντοτε υπάρχουν καταστάσεις, όπου η ζωή είναι πιο περίπλοκη».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λαβρόφ, «στη σημερινή κρίση στην Ορθοδοξία ευθέως συμμετείχαν οι ΗΠΑ. Διαμόρφωσαν ειδικό μηχανισμό, τον ειδικό αντιπρόσωπο για τις θρησκευτικές ελευθερίες, ο οποίος στην πραγματικότητα ασχολούνταν, όχι με την ελευθερία, αλλά με τον πλέον δραστήριο τρόπο. Προδιάθετε και χρηματοδοτούσε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, έτσι ώστε να ακολουθήσει τη γραμμή της διάσπασης».

«Πρώτα απ’ όλα στην Ουκρανία, με τη δημιουργία εκεί σχισματικής, μη κανονικής ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία προκάλεσε σοβαρότατες διαφωνίες συνολικά στον ορθόδοξο κόσμο», επισημαίνοντας πως δυστυχώς, «οι ελληνόφωνες Εκκλησίες, η Ελλαδική, η Κυπριακή και άλλες, βρίσκονται υπό κολοσσιαία πίεση, μεταξύ άλλων, εξ όσων καταλαβαίνω και υπό την πίεση της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο αξιωματούχος της Ρωσίας, συζητήσαμε αυτό το ζήτημα εμπιστευτικά, αλλά είναι γεγονότα, τα οποία είναι διαθέσιμα σε ανοιχτή πρόσβαση και εάν συμφωνήσουμε με τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών, με τους διπλωμάτες των χωρών, στο έδαφος των οποίων έχουν την έδρα τους κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, να μην εμποδίζουμε τις Εκκλησίες να ζουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες τους. Νομίζω ότι θα είναι η πλέον άριστη συμβολή της διπλωματίας και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών, στην εξασφάλιση εκείνης της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι», κατέληξε.

Παρακολουθήστε το σχετικό ρεπορτάζ στο βίντεο που ακολουθεί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ