Σάββατο 27 Απριλίου 2024 | 9:31

Με τις δέουσες τιμές και “μεγάλες προσδοκίες” η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε τον νέο Ποιμενάρχη της

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τον νέο της Ποιμενάρχη, Φιλόθεο, υποδέχθηκε νωρίτερα το απόγευμα με τις δέουσες τιμές η Θεσσαλονίκη. Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Ιερωνύμου, πλειάδας ιεραρχών, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης του νέου μητροπολίτη στον καθεδρικό ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

“Σπάνια εξαίρεση”

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. Ιερώνυμος, αναφερόμενος στην προσωπικότητα του «εκλεκτού συνεργάτη» του, όπως χαρακτήρισε τον κ. Φιλόθεο, επισήμανε ότι η απευθείας εκλογή του συνιστά μια από τις σπάνιες εξαιρέσεις στην παράδοση του μεταθετού για τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης. «Ήταν μια δύσκολη απόφαση της Ιεραρχίας στη λήψη της οποίας συνέβαλαν ιδιαίτερα τα στοιχεία του προσώπου σου», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας ότι «συνεργαστήκαμε τα τελευταία χρόνια από μια νευραλγική θέση, αυτή του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, με πολύπλευρες απαιτήσεις. Επέδειξες εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες, όμως άνθρωποι με τέτοιες ικανότητες δεν σπανίζουν στην ανθρώπινη ιστορία. Αυτό που εξετίμησα ήταν το ήθος και το εκκλησιαστικό σου φρόνημα, η παιδεία και ο προβληματισμός σου».

Μιλώντας για τη θεολογία, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επισήμανε ότι «άλλοι ταυτίζουν τη θεολογία με τη γνώση, άλλοι την αντιμετωπίζουν σχολαστικά, άλλοι εστιάζουν στον εκσυγχρονισμό της, ενώ άλλοι στην παράδοση. Η θεολογία δεν είναι θέμα άποψης, αυτά είναι ψευδοδιλήμματα. Η αλήθεια της θεολογίας έχει εσχατολογικό υπόβαθρο. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την εσχατολογία ως διέξοδο από την ιστορία, ωστόσο η εσχατολογία δίνει όραμα και νόημα. Η θεολογία της εσχατολογικής βάσης αφορά την Εκκλησία μα πρώτιστα τους επισκόπους. Πρέπει να την υπηρετήσει ο καθένας μας με τα χαρίσματα και τις ικανότητές του».

Απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε «αυτή η θεολογία πρέπει να είναι η βασική σου μέριμνα. Να λειτουργήσεις ως εικόνα του Κυρίου, όχι ως εκπρόσωπος ή αντιπρόσωπός του».

Γολγοθάς και όχι πορεία με τιμές

Ο μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος, Εμμανουήλ, εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ανάγνωσε το μήνυμα του κ. Βαρθολομαίου όπου υπογραμμίστηκε η ευθύνη του Ποιμενάρχη απέναντι στους πιστούς. «Πολλοί βλέπουν μόνο τις τιμές στην πορεία του επισκόπου, αλλά δεν βλέπουν τον Γολγοθά και τη θυσία. Τις τιμές και τις δόξες να τις ανάγεις στην αληθινή τους διάσταση, αυτή της ευθύνης», ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ.

Ο μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος μίλησε, ακόμη, για τη σημασία της σοφίας, αναφέροντας ότι «είναι αναγκαία διαχρονικώς, ειδικά τη σημερινή εποχή κατά την οποία ο άνθρωπος εμπλουτίζει τη γνώση αλλά απεμπολεί την παιδεία. Η ελληνοχριστιανική παιδεία γεννά ανθρώπους με συναίσθηση της ευθύνης ως πεμπτουσία της ελευθερίας. Ωστόσο, ο άνθρωπος δεν αγαπά την ευθύνη, γιατί σημαίνει αλληλοπεριχώρηση».

“Φτωχότερη η Πολιτεία” χωρίς συμπόρευση με την Εκκλησία

Τη δέσμευση για της Κυβέρνησης για στενότερη συνεργασία με τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την επίτευξη κοινών σκοπών και στόχων μετέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. «Οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας είναι διακριτοί, χωρίς όμως συμπόρευση σε σειρά ζητημάτων, η πολιτεία γίνεται φτωχότερη και οι στόχοι που θέτει αδύνατο να επιτευχθούν», δήλωσε ο κ. Βορίδης.

Αναφερόμενος σε σημείο της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών που προηγήθηκε για την καπιταλιστική οικονομία, ο κ. Βορίδης είπε ότι «χωρίς τη χριστιανική ηθική είναι μια αγριότητα. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι η ενσωμάτωση των χριστιανικών αξιών στην οικονομία».

Κάνοντας λόγο για τη σημασία των χριστιανικών αξιών για τη σύγχρονη οικογένεια και κοινωνία, ο Υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι «ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η πατρίδα μας είναι η υπογεννητικότητα. Χάνουμε πληθυσμό συνέχεια, προφανώς πρέπει να ασκηθούν πολιτικές από την πολιτεία και ασκούνται για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης. Αναρωτιόμουν γιατί οι άνθρωποι πριν από πενήντα χρόνια επέλεγαν να κάνουν περισσοτερα παιδιά παρα τις αντικειμενικές δυσκολίες. Διότι είχαν άλλο αξιακό κώδικα, είχαν αφομοιώσει τις χριστιανικές αξίες».

Ο κ. Βορίδης τόνισε, επίσης, την πρόθεση συνεργασίας Πολιτείας-Εκκλησίας, λέγοντας ότι «έχουμε κοινό στόχο με την Εκκλησία να υπερασπιστούμε τις οικογενειακές αξίες, σε μια αξιακή συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας».

Απευθυνόμενος στον νέο μητροπολίτη, είπε, κλείνοντας, ότι «διαδέχεσθε έναν ιεράρχη που υπήρξε για πολλούς από εμάς φωτεινός φάρος και παράδειγμα και η ενθρόνισή σας θα είναι ευτυχής στιγμή για τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης».

“Σας υποδεχόμαστε με μεγάλες προσδοκίες”

«Με ιδιαίτερη τιμή και μεγάλες προσδοκίες» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποδέχθηκε τον νέο Ποιμενάρχη της Θεσσαλονίκης ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας για τον κομβικό ρόλο και τη διαδρομή της μητρόπολης Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες.

Αναφερόμενος και ο κ. Τζιτζικώστας στον εφησυχάζοντα μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, είπε χαρακτηριστικά ότι «διαδέχεσθε έναν πραγματικά σπουδαίο Ποιμενάρχη της Ορθοδοξίας και της πατρίδας μας, η ταπεινότητα, η οξυδέρκεια και η πνευματική του δράση είναι φάρος και παράδειγμα».

Τονίζοντας την πρόθεση της Περιφέρειας όσο και τη δική του προσωπικά για συνεργασία με τον κ. Φιλόθεο, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «στεκόμαστε δίπλα σας, προσδοκώντας στη στενή και καλή συνεργασία. Το πεδίο συμπόρευσης είναι η κοινωνία, οι άνθρωποι, η Θεσσαλονίκη. Στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στους ευάλωτους συνανθρώπους μας, ειδικά τώρα σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Χρειάζεται συνεργασία και ο σπόρος της ελπίδας που μεταφέρει ο λόγος της Εκκλησίας για να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις προκλήσεις με συλλογικό αίσθημα ευθύνης».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ευχήθηκε στον νέο μητροπολίτη «ο τριαδικός Θεός να σας χαριτώνει να σας ενδυναμώνει να σταθείτε άξιος των άγιων προκατόχων σας, άξιος της Εκκλησίας των Θεσσαλονικέων και η ποιμαντορία σας να είναι φιλόθεη όπως δηλοί το όνομά σας».

Εκ μέρους των κληρικών της μητρόπολης Θεσσαλονίκης μίλησε ο Πρωτοσύγκελος της μητρόπολης, αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι ο νέος Ποιμενάρχης έρχεται σε μια πόλη πνευματικά καλλιεργημένη, με κοινωνική προσφορά, πολιτισμική παρουσία, ακμάζουσα ακαδημαϊκή κοινότητα, έντονη παρουσία στην Τέχνη, τα Γράμματα και την Επιστήμη.

Απευθυνόμενος στον κ. Φιλόθεο, είπε ότι «η θεολογική σας κατάρτιση, η εγγενή σας παιδεία, το εκκλησιαστικό σας φρόνημα, η εμπειρία σας, η ηλικιακή σας ακμή, η επαφή με τη σύγχρονη αναγκαιότητα επιτείνουν το ευφρόσυνο κλίμα της παρουσίας σας και εντείνουν τη διάθεση συνεργασίας».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «έχετε τον τρόπο να ξεκλειδώνετε καρδιές, να αφυπνίζετε συνειδήσεις, να αναπτερώνετε, να εμπνέετε, να καθοδηγείτε δράσεις», δηλώνοντας ότι οι κληρικοί της μητρόπολης «είμαστε κοντά και δίπλα σας και στα εύκολα και ευχάριστα και στα δύσκολα και δυσάρεστα και αναμένουμε τη γόνιμη και καρποφόρα διακονία σας».

“Καλούμαστε να γνωριστούμε”

Τη διάθεσή του να γνωρίσει το ποίμνιό του, ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, να συνεργαστεί με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της και να φροντίσει τον προκάτοχό του τόνισε στην ομιλία του ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος.

«Δεν θα μακρηγορήσω εξαγγέλλοντας μεγαλεπήβολα προγράμματα και οράματα. Καλούμαστε να γνωριστούμε και να γνωρίσουμε, να μοιραστούμε το κοινό της ζωής, υπό τη σκέπη του Ποιμενάρχου όλων μας, του Χριστού», επισήμανε ο κ. Φιλόθεος.

Με τους στίχους του τραγουδιού «Δίψα», ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης έδειξε την πρόθεση και τη διάθεσή του να βρίσκεται κοντά στους νέους και τις νέες που «ομορφαίνουν την πόλη μας, διψούν για ζωή και καθαρό ουρανό», ζητώντας τους να «γνωριστούμε και να μοιραστούμε αυτή τη συναρπαστική περιπέτεια της αναζήτησης».

“Οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι όπως οι χορδές με την κιθάρα”

Απευθυνόμενος στους ιερείς της μητρόπολης, ο κ. Φιλόθεος τόνισε ότι «οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι όπως οι χορδές με την κιθάρα», προτρέποντάς τους «να παραπέμπουμε τους πιστούς στον Χριστό και όχι στον εαυτό μας. Να σηματοδοτήσουμε την Εκκλησία ως μια πραγματικότητα αυτού που είναι και μοιράζοντας αυτά που έχει. Δεν μας ενδιαφέρει η Εκκλησία ναός, αλλά η Εκκλησία λαός. Το περίσσευμα του ενός να συμπληρώνει το υστέρημα του άλλου».

Μιλώντας για την ιστορία της πόλης με έμφαση «στους αγώνες για την ελευθερία της Μακεδονίας», ο κ. Φιλόθεος δήλωσε «ευλογημένος που είμαι μαζί σας».

Από την ομιλία του νέου μητροπολίτη Θεσσαλονίκης δεν έλειψαν οι ευχαριστίες, ιδιαίτερα προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών. «Θεωρώ χρέος αγάπης να ευχαριστήσω τον Αρχιεπίσκοπο, πλησίον του οποίου αξιώθηκα να μαθητεύσω σε έναν τρόπο εργασίας ουσιαστικό που προβάλλει την ενότητα. Τα σημερινά του λόγια θα αποτελούν πολύτιμο οδοδείκτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλόθεος, ενώ ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη για τις πολύτιμες διδαχές του κ. Βαρθολομαίου τις οποίες μετέφερε «γεμάτες από τη σοφία της Μητρός Εκκλησίας».

Έκανε, επίσης, ειδική μνεία στον μητροπολίτη Άνθιμο, λέγοντας ότι «ασπάζομαι υικά το χέρι του προκατόχου μου ο οποίος από αγάπη στην Εκκλησία παραιτήθηκε από τη θέση του επισκόπου. Δεν επιθυμούμε να στερηθούμε την ευλογία του», χαρακτηρίζοντας «χρέος που δεν παραγράφεται» τη φροντίδα προς εκείνον.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τόνισε ότι προσβλέπει στη συνεργασία με την τοπική ηγεσία, τους ανθρώπους της τέχνης, της επιστήμης, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τη διοίκηση της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην τελετή της ενθρόνισης συμμετείχαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Στάθης Κωνσταντινίδης, και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ