Κυριακή 28 Απριλίου 2024 | 3:10

Σύδνεϋ: Πανήγυρη Καθεδρικού Ναού και 5ετές Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Στυλιανού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου στον φερώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σύδνεϋ.

Ανήμερα της εορτής, πλήθος πιστών συνέρρευσε στον πανηγυρίζοντα Ναό, όπου τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου και συνιερουργούντων του Μητροπολίτου Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και των Επισκόπων Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου, Μαγνησίας κ. Χριστοδούλου και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίου.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Σταύρος Βενιζέλος και ο Γενικός Πρόξενος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης.

Κατά τη διάρκεια του Θείας Λειτουργίας, ανεγνώσθη το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για τη διπλή εορτή, θρησκευτική και εθνική της 25ης Μαρτίου στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Ακολούθησε, σε κλίμα συγκινήσεως, η τέλεση του πενταετούς Μνημόσυνου του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού. Για την προσωπικότητα και την προσφορά του μακαριστού προκατόχου του, μίλησε με λόγους ευγνωμοσύνης ο κ. Μακάριος. «Εποίμανε την τοπική Εκκλησία επί 44 έτη με πολύ κόπο και αυτοθυσία, με πολλή αγάπη στον Χριστό και στον λαό του Θεού», υπογράμμισε εισαγωγικά.

«Είχα τη μεγάλη ευλογία από τον Θεό να τον διαδεχτώ να κάθομαι στη θέση που κι εκείνος κάθισε και να γνωρίζω ίσως όσο κανένας άλλος πως δεν είναι μια εύκολη υπόθεση να βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση και να προσπαθείς καθημερινά να κρατείς ισορροπίες για την ενότητα και τη σωτηρία των ανθρώπων. Γι’ αυτό προσωπικά μπορώ να γνωρίζω τους κόπους και τους αγώνες του μακαριστού Πρωθιεράρχου, καθώς και την προσφορά του στην τοπική μας Εκκλησία, για την οποία είμαι ευγνώμων και υπόχρεος», πρόσθεσε.

Για την προσωπικότητα του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, μίλησε επίσης ο Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, ο οποίος συνεργάστηκε και συνδέθηκε πνευματικά μαζί του επί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ο κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες ανέλαβε να ποιμάνει την τοπική Εκκλησία ο μακαριστός Ιεράρχης, ενώ υπογράμμισε τη δύναμη ψυχής με την οποία εργάστηκε κατά τη διάρκεια της πολύχρονης ποιμαντορίας του και το σθένος με το οποίο υπερασπιζόταν τα δίκαια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  

Παρασημοφόρηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδος

Την ίδια στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος υποδέχθηκε την Δευτέρα στο Αρχιεπισκοπικό Γραφείο, στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Σύδνεϋ, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε καταρχάς τον κ. Λιβάνιο για την τιμητική παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την Εθνική Επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως και τη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Έπειτα, συζήτησαν σε εγκάρδιο και εποικοδομητικό κλίμα ζητήματα αφορώντα τον Ελληνισμό της πέμπτης ηπείρου και τον διαρκή στόχο της περαιτέρω ενισχύσεως των δεσμών του με τη μητέρα πατρίδα. Με την ευκαιρία αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος χαιρέτισε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, καθώς και την προσπάθεια επέκτασής της στις εθνικές εκλογές, μια πρωτοβουλία που διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Απόδημους Έλληνες. Για τον λόγο αυτό, ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και, στο πρόσωπό του, όλη την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, ο κ. Μακάριος ενημέρωσε τον κ. Λιβάνιο για το έργο που επιτελεί η Ορθόδοξος εν Αυστραλία Εκκλησία, για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της κατά το τρέχον έτος και για την επικείμενη Αποστολική Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην πέμπτη ήπειρο.     

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την απονομή, στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδος, του παρασήμου του Τάγματος των Φιλοχρίστων μετ’ Αστέρος. Πρόκειται για ανώτερη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που απονεμήθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό σε αναγνώριση της ευσυνείδητης υπηρεσίας και της αφοσιώσεώς του στην Εκκλησία και στα ιδεώδη του Γένους.  

Ο κ. Λιβάνιος, κατά την αντιφώνησή του, ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία του, όσο και για το βαρυσήμαντο έργο που επιτελεί υπέρ του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αυστραλία.

Στη συνάντηση παρίσταντο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, ο Επίσκοπος Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Σταύρος Βενιζέλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, καθώς και συνεργάτες του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ